Ekonomi Bakanı Çağlayan, "Büyük bir rekabet ortamı içerisindeyiz. İyi ki ekonomik kriz oldu. Eğer kriz olmasaydı insanların aklı başına gelmeyecekti. Asıl olanın üretim olduğu ortaya çıktı. Rekabetin usulleri değişti. İşte bu ortamda Türkiye konumu itibariyle yeni pazarlar oluşturdu'' dedi.


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Metalik Fikirler 1. Arge Proje Pazarı'' yarışması ödül törenine katıldı. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen törene Bakan Çağlayan’ın yanı sıra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki ile davetliler katıldı.


Törende bir konuşma yapan Bakan Çağlayan, "Bundan sonra bilimi, teknolojiyi, tasarımı ve Ar-Ge'yi en iyi kullanan bu yarıştan karlı çıkacak. Türkiye'nin yarınları için yüksek teknolojik ve katma değerli ürünler üretilecektir” dedi.


Törenin asıl amacının işbirliğini sağlamak olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, ''İnovasyonu, tasarımı kim yapacak? Genç mühendisler, akademisyenler, üniversiteler ve sektörün içindeki sanayiciler bunu yapacak. Bunu gerçekleştirmekten başka şansımız yok. Dünyanın her tarafında anlatılan bir ülkeyiz. Bitmiş tükenmiş, ruhu dengesi bozulmuş Avrupa için tek çıkış kapısı Türkiye'dir. Avrupa'nın en önemli üretim ve yönetim üssü olmaya devam edeceğiz. Doğrudan yabancı sermaye girişlerinde çok önemli yol katettik artık hamallık yapmanın bir anlamı yok” diye konuştu.


Kriz nedeniyle insanların, şirketlerin davranış kalıplarını değiştiğini belirten Çağlayan, ''Büyük bir rekabet ortamı içerisindeyiz. İyi ki ekonomik kriz oldu. Eğer kriz olmasaydı insanların aklı başına gelmeyecekti. Asıl olanın üretim olduğu ortaya çıktı. Rekabetin usulleri değişti. İşte bu ortamda Türkiye konumu itibariyle yeni pazarlar oluşturdu'' şeklinde konuştu.


İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki ise, 2023 hedefi için üzerlerine düşen her şeyi yapmaya çalıştıklarını belirterek, ihracatçılar olarak katma değerli ürünler üretilmesini arzu ettiklerini söyledi.


Yapılan konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Yarışmada dereceye girenlere ödüllerini Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan verdi. ''Metalik Fikirler 1. Ar-Ge Proje Pazarı' ödülünü kazananlar ise şöyle:


Yarışmada, öğrenci kategorisinde ''İndüksiyon Ocaklarında Kullanılan Paslanmaz Çelik Tencerelerinde Yüksek Isıl İletkenlik ile Enerji Verimliliği Sağlanması İçin Yenilikçi Malzeme ve Tasarım Geliştirilmesi'' konusunda Erdinç Baştuğ birinci oldu. Akademisyen kategorisinde ''Vücut İçinde Eriyebilen İmplant Malzemesi'' ile Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi Faruk Mert birinci oldu.Yarışmanın Girişimci Kategorisinde, ''Kara Kum'dan Titanyum Dioksit Üretimi'' ile Prof. Dr. Tekin Arda, Aydın Odabaşı, Ömür Serdar Yüksel birinci oldu. Sanayici Kategorisi'nde ''Alternatif Bir Altın Ekstraksiyon ve Gerikazanım Prosesi: Altın Bağlayan Antikor Taşıyan Tekrar kullanılabilir Ayırma Teknolojileri'' ile Arzu Ersöz birinci oldu.


Tören, dereceye giren diğer yarışmacılara ödüllerin verilmesi ile son buldu. İHA

Editör: TE Bilisim