Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, tüketim harcamalarındaki yavaşlamaya rağmen vatandaşların bankalara olan kredi borçlarının büyümeye devam ettiğini belirterek, bu yılın 7 ayında vatandaşların kredi kartı ve tüketici kredisi borcunun, yüzde 15,5 oranında artarak 82,6 milyar YTL'ye ulaştığını bildirdi.
Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, bu yılın 7 aylık döneminde vatandaşların bankalara, tüketici finansman şirketlerine ve katılım bankalarına olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçlarının yüzde 15,5 oranında artarak 82,6 milyar YTL'ye kadar yükseldiğine dikkat çekti.

Vatandaşların borçlarında son bir yıllık dönemde ise yüzde 25,6 oranında bir büyüme kaydedildiğini vurgulayan Aygün, TÜİK'in milli gelir rakamlarına göre de vatandaşların tüketim harcamalarının bu yılın ilk çeyreğinde sadece yüzde 1,6 oranında arttığını belirtti.

Aygün, vatandaşın geçen yıla göre tüketim harcamasının artmadığını, buna karşılık borcunun arttığını ifade ederek, ekmeğe, süte, beyaz eşyaya, giyime geçen yılki kadar para harcayan vatandaşın borcunda yaşanan bu yüksek artışın faiz yükünden kaynaklandığını tahmin ettiğini kaydetti.

-7 AYDA 11 MİLYAR YTL BÜYÜDÜ-

Vatandaşların bankalara, tüketici finansman şirketleri ve katılım bankalarına olan 82,6 milyar YTL'lik borcunun 27,8 milyarının konut, 8,1 milyarının taşıt, 23,2 milyarının diğer tüketici kredilerinden, 23,8 milyarının da birikmiş kredi kartı borçlarından oluştuğunu belirten Aygün, şunları kaydetti:

''Baktığımızda, bu yılın 7 ayında vatandaşın toplam borcu 11 milyar YTL büyümüş. Bu kapsamdaki konut kredisi borçları 4,4 milyar YTL artmış, taşıt kredileri 663 milyon YTL azalmış, kredi kartı borçları 2 milyar YTL artmış. Asıl büyük artış ise diğer tüketici kredisi olarak tabir edilen kredilerde yaşanmış. Diğer tüketici kredileri 7 ayda 5,4 milyar YTL artmış. Diğer tüketici kredilerindeki artış için denebilir ki (Vatandaş beyaz eşya almış da ondan artmış). Oysa, Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği'nin rakamlarına bakıyoruz, beyaz eşya satışları bu yılın ilk 6 ayında geçen yıla göre yüzde 8 oranında azalmış. Bu gelişmeler tüketicinin bankalara olan borçlarındaki büyümenin, borcun borçla kapatılmasından kaynaklandığını gösteriyor.''

Yıllık enflasyonun yüzde 6,9'a kadar gerilediği bir dönemde, bankaların vatandaşların kredi kartı borçlarına yüzde 5,55'e kadar ulaşan oranlarda aylık faiz uyguladığını ifade eden Aygün, biriktirdiği borç nedeniyle bu faiz oranlarıyla baş edemeyen vatandaşların, bankalardan yine aylık yüzde 1,6-2 oranlarında faizle tüketici kredisi almak zorunda kaldıklarını belirtti.

-''BU DURUM: DOĞAL AFET''-

Kredi kartını diğer ülkelere göre geç tanıyan bir ülkenin insanlarının bankalar tarafından içine düşürüldükleri bu durumun ''doğal afet'' sayılması gerektiğini kaydeden Aygün, borcun borçla kapatılmasına rağmen borcunu ödeyemediği için bankaların icra takibiyle karşı karşıya kalan vatandaş sayısının her geçen gün arttığını kaydetti.

Aygün, bu yılın 7 ayında 152 binden fazla vatandaşın tüketici kredisi ve kredi kartı borcunu ödeyemediği için takibe alındığını, kara listedeki kayıt sayısının 1 milyon 211 bini, isim sayısının ise 589 bin geçtiğini anlattı.

İcra takibinden ve yüksek temerrüt faizinden korkarak borcunu bir an önce ödemek isteyen vatandaşların da temel gereksinimlerini bile kısmaya başladıklarını ifade eden Aygün, nüfus artışına rağmen vatandaşların gıda ve giyim gibi temel ihtiyaçlarıyla ilgili harcamalarının yerinde saymasının bu gelişmeden kaynaklandığını bildirdi.

Aygün, 2002 yılından sonra vatandaşların bankalara olan tüketici kredisi borçlarının 26 kat, kredi kartı borçlarının 12 kat arttığını vurgulayarak, 2001 krizini izleyen dönemde bankalar tarafından borç tuzağına düşürülen vatandaşın şimdi sadece faize çalıştığını kaydetti.

tgrthaber.com