Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, SANKO Holding’in, sadece Gaziantep’te değil, birçok ilde gerçekleştirdiği örnek yatırımlarla, ürettiği markalarla ve ihracatıyla Türkiye’nin gururu haline geldiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Gaziantep 4. OSB’de yerleşik Sanko Makina’nın resmi açılışında yaptığı konuşmada, SANKO Holding’e teşekkür ederek, “Bildiğiniz gibi Çarşamba günü (11 Ağustos 2010) SANKO Holding'in Rize'de, benimde memleketim olur aynı zamanda, inşa ettiği Cevizlik Hidroelektrik Santrali'nin (HES) açılışını gerçekleştirmiştik” dedi.

“Cevizlik HES, gerçekten adeta bir laboratvuar gibi. Yerin derinliklerinde, 92 MW’lık bir enerji santralini, HES olarak ifade edilen hidroelektrik santralinin açılışını gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadık” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bugün de Gaziantep'te Sanko Makina'nın resmi açılışını yapıyoruz. 40.000 m2 kapalı alan olmak üzere toplam 500.000 m2 alanda kurulu olan Sanko Makina, Ödemiş'teki fabrikasıyla beraber yılda 5000 adet yerli üretim kapasitesine sahip. Şimdiden 32 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

Temenni ederim ki, az önce müjdesini kendisinden de aldım, yine bir başka yerli, bu tür makina üretiminde bulunan firmayla, inşallah motorunu da burada üretmek suretiyle, inşallah biz öncelikle yönetiminde olduğumuz sürece bu tür üretimleri bu tür devletin, kamunun ihtiyaçlarını yerli kendi üreticimizden karşılamak suretiyle buna da hız vermek istiyoruz.”

ÜRETİM VE TÜKETİM PAYLAŞIMI

Bu durumu bakanlarla da paylaştığını kaydeden Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Belediye başkanı arkadaşlarımla da paylaşıyorum ve özellikle de iş makinası üretiminde ülkemizin haklı gururu olabilmeleri için bizler de üretim ve tüketim paylaşımını birlikte yürütmemiz lazım. Sanko Makina'nın Gazantep'teki yeni fabrikasıyla birlikte, hem ülkemizin hem de Gaziantep'in ihracatına da değerli katkılar sayılacağını ben şu anda görüyorum ve bundan
eminim. Bu düşüncelerle, özellikle bu yatırımlarda emeği geçen girişimcilerimizi bir kez daha kutluyorum, tebrik ediyorum, bol bereketli kazançlara vesile olsun diyorum. Önümüz açıktır, 'Durmak yok, yola devam’ diyorum.”

YERLİ MAKLI KULLANIMINI ÖZENDİRİLMELİ

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu da, Sanko Makina'nın resmi açılışını yaptıklarını anımsatarak, şunları söyledi:

“Sayın Başbakanım, kanunlar çıkarıyorsunuz, ama nedense daha henüz Türk tesisi ve Türk mallarını Türkiye'de kullanma alışkanlığını tam getiremedik. Bu tesislerin büyüyebilmesi söz sahibi olabilmesi için öncelikle Türkiye'deki resmi kuruluşların desteklemesi gerekir.

Bu konuda çok çalışan Sanayi ve Ticaret Bakanımız Sayın Nihat Ergün’e teşekkür ediyorum. Ama hala bu yaklaşıma direnenler var, inşallah bu dirençler zaman içinde kırılacak. Belki geçmişte bazı hatalı makineler üretilmiş olabilir ama bunlar artık yürüyor, koşmaya başladılar. Bizim sanayiciler olarak birleşip artık motor fabrikası gibi Türkiye'de bunları da yapmamız lazım.''

Konukoğlu, 150 milyon dolara mal olan Sanko Makina'da, yıllık 5 bin adet makine üretileceğini ve 650 kişinin istihdam edileceğini de sözlerine ekledi.

Aralarında Sanko Makina’nın da bulunduğu 4. OSB’deki 42 tesisin ve OSB Atıksu Arıtma Tesisi’nin resmi açılışının yapıldığı törene, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu, Gaziantep Milletvekilleri, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep OSB Başkanı Cahit Nakiboğlu, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim
Kurulu Başkanı Nejat Koçer, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, açılışı yapılan fabrikaların yönetim kurulu başkanları, resmi kurum yöneticileri ve sanayiciler katıldı.

Törende, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, günün anısına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, gümüş iş makinası maketi armağan etti.

Bu arada, açılış töreni sonrasında, Sanko Makina tarafından konuklara Sahan Restoran'da iftar yemeği verildi.

SANKO MAKİNA

Sanko Makina, sektöründe 34 yıllık tecrübesi ışığında MST markasıyla Beko Loder ve Telehandler (Teleskobik Yükleyici) ve SNK markasıyla ileri teknoloji ürünü Beko - Loder üretimini gerçekleştiriyor.

Operatör odaklı dizaynı, yüksek konfor sunan ergonomik kabini ve çevreye saygılı düşük emisyon değerli çevreci motora sahip olan iş makinaları, mükemmel uyumlandırılmış motor şanzıman aplikasyonu sayesinde kullanıcısına düşük yakıt sarfiyatına bağlı olarak önemli destek sağlamaktadır.

ISO 9001 Kalite Sistemi kapsamında ve uluslararası onaylanmış kuruluşlar tarafından kabul edilmiş CE belgeli üretilen iş makinelerinin operatör kabinleri yüksek güvenlik standartlarında olup, uluslararası ROPS ve FOBS standartlarına haizdir.

İleri teknoloji kullanan Sanko Makina üretimlerinde, çevreye duyarlı Tier 3 motor aplikasyonları yapılarak doğaya bırakılan emisyon gazları minimum düzeyde tutulmaktadır. Ayrıca yüke duyarlı hidrolik sistemleri sayesinde hassas hareket kabiliyeti ve minimum yakıt tüketimi sağlanmaktadır.

Sanko Makina’nın Gaziantep’teki tesisi; üretim alanın büyüklüğü, bina ve vinç kondisyonu, üretim makinelerinin teknolojisi ve hassasiyeti, üretim süreçlerindeki kalite sistemleri, Ar-Ge ve üretim bölümünde kullandığı bilgisayar donanımı ile Avrupa dahil, bölgemizde örnek gösterilen üretim tesislerinden biridir.

Sektörünce öncü olmayı amaç edinen Sanko Makina’da, yerli sanayiye yeni makineler kazandırılması amacıyla sürekli Ar-Ge faaliyetleri yapılmaktadır. (GAZİANTEP)