Yeni uygulamanın sinyalini Bakan Unakıtan verdi. Peki hangi gelirlerden kesinti yapılacak?

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan vergi kanunlarının değiştirilmesi için çalışmalar yaptıklarını açıkladı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan vergi kanunlarının değiştirilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Vergi Kanunu'nu daha çağdaş, daha basit ve daha anlaşılır hale getiriyoruz. Bazı rant gelirlerini de vergilendireceğiz" dedi.

Eşi Ahsen Unakıtan ile birlikte Eskişehir'in Alpu ve Beylikova ilçelerindeki AKP ilçe kongrelerine katılan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan bir gazetecinin `Vergiler düşecek mi?' sorusunu yanıtladı. Birçok vergi kanunu değiştirdiklerini belirten Unakıtan bu konuda çalışmaların sürdüğünü kaydederek şunları söyledi:

"Vergi kanunu daha çağdaş, daha basit, daha anlaşılır hale getiriyoruz. Geçmiş yıllarda kurumlar vergisini sıfırdan değiştirmiştik. Şimdi gelir vergisi kanunu üzerindeki çalışmalarımız sona erdi. Gelir vergisi kanununu da tamamen değiştireceğiz. Daha basit, daha anlaşılabilir, vergiyi tabana yayan bir mahiyette vergi kanunu getiriyoruz. Onu getirirken de esnafın vergi oranını düşüreceğiz. Daha ödenebilir, daha iyi bir hale getiriyoruz. Hem onları kayıt altına alacağız, hem de onları biraz daha rahat ettireceğiz diye düşünüyoruz."

Vergi kanunu ile ilgili çalışmayı TBMM'ne getireceklerini söyleyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bazı rant gelirlerinin de vergilendirileceğini açıkladı. Unakıtan, "Meclis açıldıktan sonra yaptığımız çalışmayı meclise getireceğiz. Bazı rant gelirlerini de vergilendireceğiz. Şimdiye kadar vergilendirilmemiş olan rant gelirlerini vergilendireceğiz. Ziraatle uğraşan kesime de daha uygun, daha iyi bir vergi sistemi getireceğiz ki orada birçok kimseden de vergi almayacağız. Yani tarımla uğraşan kesimlere çok daha büyük kolaylıklar gelecek. Yeni bir anlayış getireceğiz. Türkiye'nin tarımal üretimini teşvik edecek yeni bir vergi sistemi getireceğiz" dedi.

Maliye kurmaylarının üzerinde çalıştığı değer artışlarına uygulanacak yeni model verginin, yıl içinde gayrimenkul değerinde ortaya çıkan artışın etkili biçimde vergilendirilmesini içerdiği belirtiliyor. Mevcut sistemde, edinme tarihinin üzerinden 5 yıl geçtikten sonra satılan gayrimenkullerden değer artış kazancı vergisi alınmıyor. Yeni sistemde ise gayrimenkul ister 1 isterse 10 yıl sonra satılsın vergi alınması öngörülüyor. Özellikle, kısa süreli değer artışı için gayrimenkulünü satandan daha fazla vergi alınması amaçlanıyor.

Editör: TE Bilisim