THY Genel Müdürü Temel Kotil, 'Dünyada en iyi kar oranını yakalayan 5 havayolu içerisinde yer alıyoruz' dedi.

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, geçen yılı 389 milyon avro karla tamamladıklarını anımsatarak, ''Dünyanın en iyi kar oranını yakalayan ilk 5 havayolu içerisinde yer alıyoruz'' dedi.

Kotil, 2009 yılında 3 milyar 271 milyon avro ciro elde ettiklerini giderin ise 2 milyar 885 milyon avro olarak gerçekleştiğini söyledi.

''2009 yılını karlılık olarak 389 milyon avro ile kapadık. Bu da yüzde 11,8 gibi kar marjına tekabül ediyor'' diyen Kotil, ''Dünyada Air China ve Ryan Air'dan sonra en iyi kar oranını yakalayan en iyi havayolu içerisinde yer alıyoruz' 'dedi.

Kotil, Air France, American Airlines, İberia, British Airways, Singapur Airlines, Delta, geçen yılı dünyanın önde gelen havayolarının zararla kapadıklarını, Emirates, Korean Airlines ve Lufthansa'nın karlılık oranlarını ise THY'nin geresinde kaldığına dikkat çekerek, ''THY geçen yıl dünyada en çok kar eden havayollarından birisidir'' diye konuştu.

- HEDEF TRANSİT YOLCU -

THY'nin ilk ciddi değişiminin 2006 yılında yaşamasıyla transit yolcu sayısında ciddi artışların görüldüğünü anlatan Kotil, İstanbul üzerinden yurt dışına götürülen transit yolcu sayısının 2000 yılında 379 bin 626 iken bunun geçen yıl 2 milyon 213 bin kişi gerçekleştiğini, bu yıl hedeflenen yolcu sayısının ise 3 milyon 182 bin olduğunu ifade etti.

Kotil, 2005-2006 yılları arasında başta Körfez ülkelerinde olmak üzere 24 yeni hat açıldığını belirterek Avrupa'daki yolcunun Ortadoğu'ya akışını kolaylaştırdıklarını söyledi.

Ortadoğu pazarını güçlendirdikçe transit yolcu sayısının büyüyeceğini kaydeden Kotil, taşıdıkları transit yolcu sayısının her yıl yüzde 50 artığını bunun da THY'nin daha global ve büyük bir taşıyıcı olduğu gösterdiğini ifade etti.

Kotil, 2003 yılında dünyadaki toplam yolcunun ancak 0.5'ini THY olarak taşıdıklarını ifade ederek, ''Bugün THY olarak dünyadaki yolcuların 1,24'ünü, transit yolcunun ise 3,6'sını taşıyoruz. THY şu anda dünya havacılığının yıldızı. Türkiye dünya havacılık sıralamasında şu anda 13'üncü sırada'' şeklinde konuştu.

THY'nin Avrupa'daki pazar payının ise yüzde 4'lerden yüzde 8,5'lara yükseldiğini anlatan Kotil, diğer havayolarına göre THY'nin 2 kat fazla büyüdüğünü söyledi.

Kotil, rötarlar konusunda ise geçen yıl hava şartlarının da etkisiyle kötü bir dönem geçirildiğini ancak bu konuda ciddi mesafe aldıklarını ve daha iyiye gittiklerini belirtti. (Mynet)