Rusya ile Ukranya arasındaki doğal gaz anlaşmazlığının çözülmesi ve Ukrayna üzerinden Avrupa ülkelerine gaz sevkıyatına yeniden başlamasının ardından, Türkiye'ye batı hattından gelen doğal gaz normal düzeye döndü.

BOTAŞ yetkililerinden alınan bilgiye göre, 21 Ocak tarihinde Batı Hattından Türkiye'ye gaz akışının yeniden başlamasının ardından, sisteme gaz akışı ''normal'' seviyesine ulaştı.

Öte yandan İran'ın BOTAŞ'ın ''bilgisi ve kontrolü dahilinde'' boru hattında bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle yaptığı kesintinin ardından da, akışın yine 21 Ocak'ta başlaması üzerine, söz konusu hattan gelen akışın da normal düzeye döndüğü ve bir sorun olmadığı bildirildi.

Türkiye, Ukranya ile Rusya arasında yaşanan doğal gaz krizinin öncesinde batı hattından günlük 40 milyon metreküp gaz alıyordu. İran'dan ise günlük 15-18 milyon metreküp doğal gaz alınıyor. İran'dan gelen hattın kapasitesi günlük 28 milyon metreküpe kadar çıkabiliyor.

Doğal gaz akışlarında kesinti olması durumunda, akışının başlamasının ardından boru hatlarındaki gaz basıncının artmasına paralel olarak, alınan doğal gaz miktarı peyder pey artıyor ve normal seviyesine çıkıyor.