9 milyon emekli, Torba Yasa’nın Meclis’ten geçmesi halinde enflasyona göre değil, memurlara verilen oranda zam alacaktı.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri süren kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına yönelik Torba Yasa Tasarısı’nı sadece borçlular değil, emekliler de heyecanla bekliyor. Ancak muhalefet partilerinin tasarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerine verdikleri önergelerle direnç göstermesi, 9 milyon işçi ve Bağ-Kur emeklisinin mağdur olmasına neden oldu. Emeklilerin enflasyon zammı yerine memurlara verilen zammı almasını sağlayacak tasarının gecikmesinin emekli cehpesinde büyük tepkiye neden olduğu belirtildi. Memur ve memur emeklilerinin 2011 yılının ilk yarısı için geçerli olan zamların açıklanmasının ardından gözler, işçi ve Bağ-Kur emeklisinin zamlarına çevrildi.

MADDE KOMİSYON’DAN GEÇTİ AMA!
Emeklilere yüksek zammın yolunu açan ve işçi emeklilerine de yüzde 4 artı 4 zam uygulanmasını öngören düzenleme, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından önceki gün kabul edildi. Ancak, düzenlemenin yürürlüğe girmesi için tasarının tamamının komisyonda, ardından da TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi gerekiyor. Tasarı ayrıca, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da onaylanacak. Bu nedenle ocak ayı maaşlarına yetişmesi zor görünen zamların emeklilere şubat ayında fark olarak ödenmesi planlanıyor. Mevcut durumda emeklilere 2010’un ikinci yarısındaki enflasyon oranı olan yüzde 2.72’lik zam yapılacaktı. Ancak hükümet, Anayasa değişikliğinin ardından memurla emekli arasındaki bu eşitliği kaldırma kararı aldı.

Zam oranı yüzde 21’e çıkacak

Düzenleme ile işçi ve Bağ-Kur emeklilerine bu yıl kademeli zam uygulanacak. Kademede, alt sınır yüzde 4 olacak. Düşük ücretlerde yıllık artış oranı yüzde 21.70’e kadar yükselecek. Zamlarla en düşük Bağ-Kur maaşı 597 liraya yükselecek. İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin, ocak ayı içinde zamlı maaş alabilmesi için yasanın 15 Ocak’a kadar yürürlüğe girmesi gerekiyor. Maliye yetkilileri, işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarının, ayın 17’sinden itibaren ödenmeye başlandığına dikkat çekerek, tasarının 15 Ocak’tan sonra yürürlüğe girmesi halinde zamların, ocak maaşlarına yetişmeyeceğini söylediler. (Mynet)