Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri ve il teşkilatı tarafından Kahramanmaraş’ta ilk defa düzenlenen çalıştaylarda Kahramanmaraş’ın sorunlarını 8 ana başlıkta toplayan Ticaret ve Sanayi Odası çalıştay raporlarını açıkladı.


Kahramanmaraş’ın sanayi, enerji, ulaştırma lojistik, turizm, tarım, sağlık, teşvik, çevre ve şehircilik alanlarındaki sorunlarını düzenlenen çalıştaylarda gündeme getiren KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, sorunların giderilmesi ile Kahramanmaraş’ın marka bir kent olacağını belirtti.


Doğal kaynaklarını gerçekleştirilen yatırımlarla enerjiye dönüştüren Kahramanmaraş, enerjide kurulu güç bakımından İzmir'den sonra ikinci sırada yer alıyor. Su kaynakları ve linyit rezervi açısından önemli potansiyele sahip olan Kahramanmaraş, son yıllardaki enerji yatırımları ile dikkati çekiyor. Kilometreye düşen su kaynağı bakımında Türkiye'de birinci dünyada ise üçüncü sırada yer alan Kahramanmaraş'ta 24 akarsu, 6'sı faal 2'si inşaat halinde 8 baraj bulunuyor.


 


TÜRKİYE'DEKİ MEVCUT LİNYİT REZERVİNİN YÜZDE 44'Ü KAHRAMANMARAŞ'IN AFŞİN VE ELBİSTAN İLÇESİNDEKİ KÖMÜR YATAKLARINDA BULUNUYOR


Kahramanmaraş, linyit rezervi başta olmak üzere su, güneş ve rüzgar potansiyeli ile gelecekte Türkiye'nin enerji üssü olmaya aday gösteriliyor. Ülke enerjisinin yaklaşık yüzde 14'ünü karşılayan Kahramanmaraş'ta, devreye alınacak yatırımlarla birlikte bunun yüzde 25'e çıkarılması öngörülüyor. Toplam 4 bin 222 megavat kurulu gücü ile İzmir'den sonra ikinci sırada yer alan Kahramanmaraş'ta 37'si hidroelektrik santrali olmak üzere 44 santral bulunuyor.  Türkiye'deki mevcut linyit rezervinin yüzde 44'ü Kahramanmaraş'ın Afşin ve Elbistan ilçesindeki kömür yataklarında bulunuyor. Buradaki 2 santral dışında, en az 35-40 yıl süreyle yılda yaklaşık 100 milyon ton linyit üretilerek, toplam 8 bin 50 MW gücünde santrallere yetecek kömür potansiyeli mevcut bulunuyor.


KMTSO Kahramanmaraş’ın enerji üssü olması için enerji sorunlarını 10 başlık halinde çalıştayda rapor haline getirdi. Enerji sorunlarının giderilmesi için verilen raporda şunlar yer alıyor;        


 


380 KV TRAFO MERKEZİ


Kahramanmaraş'ın enerji altyapısının iyileştirilmesi ve özellikle sanayi bölgeleri için hayati öneme sahip olan Kahramanmaraş Karacasu 380 KV Trafo Merkezi’nin bir an önce tamamlanarak hizmete açılması gerekmektedir.


 


TEİAŞ İŞLETME BAKIM MÜDÜRLÜĞÜ.


Kahramanmaraş, Türkiye enerji üretimi kurulu gücünde %8 paya sahiptir. Bunun yanında sanayide tüketilen enerji açısından 81 il içerisinde 2 milyar kwh tüketim ile 9. sırada bulunmaktadır. Üretim bakımından, Afşin-Elbistan Termik Santrali ve faaliyete geçmiş bulunan 21 HES ve yapımı devam eden 12 HES yatırımı, bunun yanında Kahramanmaraş ve Adıyaman illerinin elektrik dağıtımının AKEDAŞ tarafından yapılması dikkate alındığında Kahramanmaraş bölgesi başlı başına bir enerji merkezi olmuştur. Bu bakımdan, iletim sistemindeki sorunlara hızlı müdahale edilmesi ve köklü çözümlerin üretilebilmesi açısından TEİAŞ Kahramanmaraş İşletme Bakım Müdürlüğü’nün grup müdürlüğü benzeri bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir. Bu konuda Ticaret ve Sanayi Odası birçok girişimine rağmen henüz sonuç alınamamıştır.


 


ÇAĞLAYAN HAVZA TM


Kahramanmaraş’ta Çağlayan Havza TM’ye yönlendirilmiş 12 adet Üretim Santrali bulunmaktadır. Bunlardan 3 tanesi faaliyette olup diğerleri ise yapım aşamasındadır. 2011 yılı içinde bitmesi planlanan 2 adet üretim santrali bulunmaktadır. Mevcut üretim santralleri Çağlayan Havza TM’nin yapılacağı alanda konuşlandırılmış olan 25 MVA’lık Mobil TM üzerinden sisteme bağlanmaktadır. Bu nedenle kalıcı trafo merkezinin hızlandırılarak tamamlanması enerji üretiminin sisteme aktarılması açısından önem arz etmektedir.


 


KILAVUZLU HES ELEKTROMEKANİK TEÇHİZATI


Kılavuzlu Barajı, Kahramanmaraş’ın 18 km kuzeybatısında, Ceyhan Nehri üzerinde sulama ve enerji amacıyla inşa edilmektedir. Barajın tamamlanmasıyla yılda 144 GWh enerji üretimi gerçekleştirilecektir. Ancak, barajın gövde kısmının tamamlanmasından buyana elektrik üretimi konusunda yapılan ihalelerin gecikmesi nedeniyle HES Elektromekanik Teçhizatı işi bugüne kadar tamamlanamamıştır. Netice itibariyle, bu bürokratik gecikme milli ekonomiye 15 yılda 100 milyon dolardan fazla zarar vermiştir. TEMSAN A.Ş tarafından santralin 4 ünitesinde de çalışmalar devam etmekte olup, bir ünitenin yıl sonuna kadar işletmeye alınması hedeflenmektedir. Ancak işin hızlandırılarak bir an önce faaliyete geçmesi ve milli ekonomiye kazandırılması önem arz etmektedir. 


 


KILAVUZLU TM’NİN GENİŞLETİLMESİ


Kahramanmaraş’ta şehir merkezinin önemli bir kısmını ve Organize Sanayi Bölgesini (%96 doluluk oranına sahip) besleyen 200 MVA (2x100) kurulu gücü olan Kılavuzlu TM’nin kapasitesi dolmak üzeredir. Bu nedenle kapasitesinin artırılması gerekmektedir.


 


ANDIRIN’DA YENİ TRAFO MERKEZİ


Andırın bölgesindeki çok sayıda HES yatırımlarından dolayı mevcut güç trafosu kapasitesini doldurmuş bulunmaktadır. Devam eden yatırımlar göz önüne alındığında bu bölgeye acilen yeni bir trafosu merkezinin yapılması gerekmektedir. Bölgedeki özel sektör HES yatırımlarının önünün açılması ve milli ekonominin desteklenmesi açısından bu yatırımın bir an önce yapılarak yeni bir trafo merkezinin devreye alınması çok önemlidir.  


 


PAZARCIK İLÇESİ DOĞAL GAZ BAĞLANTISI


İlimiz Pazarcık İlçesi gerek 74.259 nüfusu ve gerekse 75 imalat firmasıyla sanayi yoğunluğu olan, Kahramanmaraş ekonomisinde ciddi katkısı bulunan bir ilçedir.


Bu bakımdan özellikle sanayi ve konutlarda kullanılmak üzere Pazarcık ilçesine doğal gaz bağlantısının mutlaka yapılması gerekmektedir. 


 


KAHRAMANMARAŞ OSB DOĞAL GAZ BAĞLANTISI


Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi’nin toplam parsel sayısı 70 olup bunun, 54’ü sanayi parseli 16 adedi de sosyal ve idari tesis parselleridir. Bölgede 54 adet sanayi parselinden; 42’sinde üretime geçilmiş, 9’uında inşaat devam etmekte olup, 3’ü de proje aşamasında bulunmaktadır. Buna göre %95’lik doluluk oranına ulaşmaktadır.  Bölgedeki faaliyet gösteren firmalarda tekstil, teknik tekstil, madeni mutfak eşyaları, alüminyum levha, oluklu mukavva, salça, baharat, bulgur ve mısır cipsi üretilmektedir. Üretimde olan firmalarda 4280 kişi çalışmaktadır. Bu itibarla, bölgedeki enerji ihtiyacının karşılanması için doğal gaz hattının bağlanması gerekmektedir. 


 


KAHRAMANMARAŞ KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ DOĞAL GAZ BAĞLANTISI


İlimizde toplam 1868 esnafın faaliyette bulunduğu ve yeni planlamaya göre 1000 adet ilave işyerinin yapılacağı Küçük Sanayi Sitesinin enerji ihtiyacının karşılanması amacıyla bu bölgeye doğal gaz bağlantısının gerçekleştirilmesi özellikle küçük ölçekli işletmelerin desteklenmesi açısından çok yararlı olacaktır.


 


KAHRAMANMARAŞ OSB ELEKTRİK TARİFESİ SORUNU


Organize Sanayi Bölgesi, 2009 yılından bu yana Akedaş Elektrik Dağıtım A.Ş.’den İletim Şalt Sahalarının OG Baralarına Özel Hat ile Bağlı, Organize Sanayi (2 nolu tarife) tarifesinden enerji almaktadır. Mevcut aboneliğe ilaveten, Bölgede yeni üretime başlayacak tesisler için 40 MW’lık yeni bir ENH vasıtası ile enerji almak üzere müracaatı üzerine AKEDAŞ tarafından enerji talebinin karşılanamayacağı ve mevcut tarifeden abone yapılamayacağı, TEAİŞ’a müracaat edilmesi gerektiği bildirilmiştir.


TEİAŞ’a müracaat edildiğinde ise mevcut aboneliğin yeni abone grubuna dahil edileceği ifade edilmektedir. OSB’nin TEİAŞ’tan enerji aldığı takdirde enerji bedeline ilaveten yüklü miktarda sistem kullanım bedeli ödenmesi  söz konusu olmakta ve enerji bedeline yansıdığından Bölgeyi cazip olmaktan çıkarıp bölge dışını daha cazip kılmaktadır.


OSB olarak enerji tarifesinin dağıtım şirketlerinin; “İletim Şalt Sahalarının dağıtım şirketinin kullanımındaki OG baralarına özel hattı ile bağlı tek bir tüzel kişi durumundaki kullanıcılar için uygulanan  Elektrik Enerjisi Satış Tarifesi” (2 nolu tarife)’nin uygulanması talep edilmektedir. Bu durumda ise EPDK’dan alınan dağıtım lisansı engel olarak gösterilerek, daha yüksek olan “Dağıtım şirketinden enerji alan iletim sistemi kullanıcısı tüketiciler tarifesinden” (1 nolu tarifeden) enerji almak zorunda bırakılmaktadır.


Bölge olarak tüm elektrik dağıtım giderleri OSB tarafından karşılanmakta, tüm enerji nakil hattı donatılarının da OSB tarafından yaptırılmakta olduğu göz önünde bulundurularak tarifenin en uygun tarife olarak belirlenmesi yönünde gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.