Ramazan’dan bir hafta önceki gıda fiyatları ile şimdiki rakamlar arasındaki uçurum dikkat çekiyor.

Tüketiciler Birliği, Ramazan ile birlikte zamlanan ürünleri açıkladı. Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, Ramazan’dan bir hafta önce birçok ürünün fiyatını not ettiklerini hatırlatarak “Bu yıl da Ramazan fırsatçıları işbaşında. Tarla sezonu nedeniyle ucuzluk müjdesi verilen sebze-meyve başta olmak üzere, beyaz, kırmızı et ve süt ürünlerindeki fiyat artışları yüzde 300-400’leri buldu” dedi.

SOFRALARA YÜZDE 400 ZAM

Mustafa Dinç, birçok gıda ürününde yüzde 400’lük zamlar uygulandığını anlatan ve Kayseri’de en iyisinin kilosu 45 TL olan pastırmanın İstanbul Mısır Çarşısı’nda 90 lirayı bulduğuna dikkati çekerek “Sebze meyvede de büyük bir oyun oynanıyor. Ürünü sıcakların vurduğuna yönelik açıklamalara inanmıyoruz. Marketlerde Ramazan öncesi 2 lira olan taze fasulyenin kilosu şimdi 5 liraya, salatalık 50 kuruştan 2 liraya, kavun 60 kuruştan 1,5 liraya, karpuz 50 kuruştan 1 liraya, şeftali 1,5-2 liradan 4 liraya, domates 75 kuruştan 2 liraya, patlıcan 75 kuruştan 1,5 liraya kadar çıktı. Tüketicinin, hal ve komisyonculara mecbur bırakılmaması için yerli üreticiye semt pazarlarında mutlaka yer tahsisi yapılmalı. Aksi takdirde komisyonculara mahkum kalacağız” diye konuştu.

PİDEDE YİNE GRAMAJ HİLESİ

Kırmızı ette yüzde 15’lik bir fiyat artışının yaşandığını anlatan Dinç, süt ürünlerinde Ramazan öncesi başlayan fiyat artışının sürdüğünü, süzme yoğurdun kilosunun 4,5 liradan 6,5 liraya, beyaz peynirin kilosunun 5-6 lira aralığından 8-10 lira aralığına yükseldiğini söyledi. Dinç, beyaz ette de yüzde 20’lik bir fiyat artışının söz konusu olduğunu bildirdi. Çay, şeker, bakliyat, kuru gıda, yumurta gibi ambalajlı ve markalı 25 kalem üründe Ramazan’da fiyat artışı yaşanmadığını dile getiren Dinç, pidede fiyat artışı olmamasına karşın her Ramazan olduğu gibi yine gramaj hilesine başvurulduğunu sözlerine ekledi.

Yüksek fiyatlardan herkes şikayetçi



Durum içler acısı

Ece Pınar Güney (Öğretmen):
Pastırma gibi milli kültürümüzde varolan bir gıdanın bu kadar pahalı olması haksızlık. Hatta bu içler acısı bir durum. Ceviz de mesela. Hem çok faydalı hem de ev baklavasında kullanılıyor. Ama insanlar ne yazık ki bırakın ev baklavasını, cevizi çerez olarak bile alamıyor.

Tadını bilmeyen var

Gülcan Esen (Satış elemanı):
Ramazan’da insanlar evlerine ekmek götürme derdinde. Birçok insan pastırmanın tadını bile bilmiyor. Çünkü pastırma bir yana, artık kimse et bile alamıyor. Her şey ateş pahası.

Boğazdan geçmez

İsa Akmaz (Esnaf):
En son ne zaman pastırma yedim hatırlamıyorum. Pastırmanın gerçek fiyatının bu olduğuna inanmıyorum. Bence pastırmacılar, pahalı satıp dükkan kiralarını çıkarmaya çalışıyor. İnsanlar bu kadar pahalı şeyi nasıl alsın, boğazından nasıl geçsin.

Koku yapıyor avuntusu

Muharrem Solak (Esnaf):
Herkes gelir seviyesine göre beslenmek zorunda kalıyor. Et alamayanlar ‘et sağlığa zararlıdır’, pastırma alamayan insanlar da ‘koku yapıyor’ diyerek kendilerini avutacaklar.

90 lira kim verir?

Mehmet Biterge (Esnaf):
Türkiye’de insanların alım gücü hemen hemen belli. Kalkıp da pastırmaya 90 TL kim verebilir? Ama insanların gelir seviyeleri arasında uçurum var. Türkiye’de hayvancılık bitti. Vergiler de çok yüksek. Dolayısıyla fiyatlar bu derece şişiyor.

FİYATLAR 15 GÜNDE UÇTU

Taze Fasulye 2 TL - 5 TL
Salatalık 50 Krş 2 TL
Kavun 60 Krş 1.5 TL
Karpuz 50 Krş 1.4 TL
Şeftali 1.5 TL 4 TL
Domates 75 Krş 2 TL
Patlıcan 75 Krş 1.5 TL
Süzme Yoğurt 4.5 TL 6.5 TL

(Star)