Gürcistan Acara Cumhuriyeti’nden Türkiye’ye tanıtım için gelen heyet, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nı da (KATSO) ziyaret etti.

Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanlık Yatırım, Turizm ve Ekonomi Bölümleri yetkililerinin bulunduğu bir heyet, Acara’daki yatırım ve iş olanaklarını tanıtmak üzere odayı ziyaret etti.

Heyeti, KATSO Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu’nun yanı sıra Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kubilay Doğan, Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Şekkeli ve Resul Altunköprü, KATSO Turizm Kültür ve Tanıtım Komitesi Üyesi İnci Okumuş karşıladı.

Kahramanmaraş’ın ekonomik, sosyal ve turizm yapısı hakkında bilgi veren Balcıoğlu, kentin doğal zenginliklerine de değindi. Balcıoğlu; “Biz her yıl 11 Haziran’da Kahramanmaraş Uludaz Tepesi’nde “Uğur Böceği Festivali” gerçekleştiriyoruz. Sizi de bu festivalde görmek bizi memnun edecektir” dedi.

Kahramanmaraş’ın doğal zenginliklerini ve tarihi yapısını da anlatan Balcıoğlu, şunları kaydetti:

“Kahramanmaraş’ta hem doğal zenginlikleri hem de tarihi zenginlikler görülmeye değerdir. Bu güne kadar birçok heyeti misafir ettik. Daha önce şehrimize gelmeyen misafirlerimiz özellikle Kahramanmaraş’a hayran kaldılar. Burası öyle bir şehir ki hem portakalı hem de kirazı yetişir. Hem elmanın en iyisini bulursunuz hem de üzüm ve cevizi meşhurdur. Kahramanmaraş’ta ortaya çıkan tarihi değerler insanlık tarihine ışık tutar özelliktedir. Geçtiğimiz yıl 16 bin yıllık ana tanrıça bulundu. Şimdi ise bizlerinde oda olarak kamulaştırmaya katkı verdiğimiz Germenicia Antik Kentinin yamaç villalarına ait oldukları tespit edilen taban mozaikleri bulundu. Bu taban mozaikleri 1700 yıllık olarak açıklandı. Barajları ve ormanlarıyla hem mavi hem de yeşilin merkezidir Kahramanmaraş.”

Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Yatırımlardan Sorumlu Danışmanı ve Heyet Başkanı İlker Dindar, “Bugüne kadar iki ülkenin işbirliği yapmada geciktiğini ifade ederek, kaybedilen süreyi kapatmak içim dinamizme ihtiyaç olduğunu ve bu sebeple heyette gençlerin bulunduğunu ifade etti. Türkiye’deki ziyaretlerinin de iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirmenin bir parçası olduğuna değindi.



Acara’da yenilenme ve yeniden yapılanma çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Dindar; “Otel, alışveriş merkezleri ve diğer yatırımlar devam ediyor, işgücü ve enerji maliyetleri düşük, Batum ve Poti olmak üzere 2 liman mevcut, Azerbaycan-Ermenistan- Türkiye karayollarıyla ulaşım son derece kolay, Eylül ayından itibaren sadece kimlikle geçişler mümkün olacaktır. Bu etkenlerin işbirliğimizi kolaylaştıracağı inancındayım. Tekstil, turizm ve inşaat alanlarında yatırım işbirliğine gidebiliriz” diye konuştu.

Heyette; Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanlık Yatırım Departmanı Başkanı Zaza Gumberidze, Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Yatırımlardan Sorumlu Danışmanı İlker Dindar, Başbakanlık Yatırım Departmanı Uzmanı Tea Mıkeladze, Başbakanlık Yatırım Departmanı Uzmanı Irına Gogıa, Turizm Bakanlığı Yetkilisi Aziz Kıshındba, Ekonomi ve Finans Bakanlığı Yetkilisi Giorgi Khorava hazır bulundu. (www.kanal46.com)