Dolar ve eurodaki artış, inşaat sektörünün ana girdilerinden olan demirin ve yapı sektöründe kullanılan ithal malzemelerin fiyatlarını yükseltti.


Konut fiyatlarının da bu oranda arttığını belirten inşaat firmaları, konut sahibi olmak isteyen insanların hayallerini ertelememeleri için, maliyetlerde oluşan artışın sadece yüzde 50’sini konut fiyatlarına yansıtıyor.


Yapılan açıklamada, her ne kadar konut üretimindeki malzemelerin yüzde 90’ından fazlası yerli malı olsa da, ithal edilen enerjiye bağlı olarak; konutta kullanılan her hammaddenin fiyatında bir artış olduğunu bunun da zincirleme reaksiyon olarak konut fiyatlarına yansıdığı söylendi. Firmalar bu tür olumsuzlukları mümkün olduğu kadar tüketiciye yansıtmamaya gayret gösterdiklerini söylüyor.
Konut fiyatlarının, dolardaki artışla arasında matematiksel bir ilişki bulunduğu ayrıca konutların iç mimarisinde, kapı kollarından duvar kağıtlarına kadar birçok kalemde ithal ürün kullanıldığı için son dönemlerde dolar ve eurodaki artışla birlikte maliyetler de arttı.(İHA)