Mahkeme, Schengen Vizesi'ni Fransa'dan aldığı gerekçesiyle havalimanından geri gönderilen iş adamı Korca'nın 3 ayı geçmeyen seyahatlerinde Almanya'ya vizesiz giriş yapabileceğine karar verdi.


Almanya'dan 2010 yılında Schengen Vizesi'ni Fransa'dan aldığı gerekçesiyle havalimanından geri gönderilen Türk iş adamı Osman Nuri Korca'nın açtığı davayı karara bağlayan Berlin Yüksek İdare Mahkemesi, ikametgahı Türkiye'de kalmak kaydıyla 3 ayı geçmeyen seyahatlerde Korca'nın Almanya'ya vizesiz giriş yapabileceğine karar verdi.


Duisburg Havalimanı'ndan 2010 yılında geri gönderilen Türk iş adamı Osman Nuri Korca'nın Berlin Yüksek İdare Mahkemesi'ne açtığı dava karara bağlandı. Mahkeme, Koca'nın ikametgahı Türkiye’de kalması şartıyla şirketi adına yapacağı seyahatlerde üç ayı geçmemek kaydıyla Almanya'ya vizesiz giriş yapabileceğine hükmetti.


Bu karar ile Almanya, 2009 şubat ayında Avrupa Birliği'ndeki (AB) en yüksek mahkeme konumunda bulunan AB Adalet Divanı'nın verdiği ve AB üye ülkeleri tarafından Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin Katma Protokol'ün 41/1. Maddesi'ne aykırı olduğu kararını teyit etti.


Bu karar çerçevesinde mahkeme, ikametgahı Türkiye’de olan ve seyahati üç ayı geçmeyen Almanya’daki şirketlere görüşme veya fuarlara katılım amaçlı gelen Türk iş adamlarının Almanya'ya vizesiz giriş yapabileceklerine hükmetmiş oldu.


İktisadi Kalkınma Vakfı'ndan (İKV) yapılan yazılı açıklamada, 2009'da AB Adalet Divanı'nın verdiği kararla AB üye ülkeleri tarafından Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin, Katma Protokol'ün 41/1. Maddesi'ne aykırı olduğunun en yüksek perdeden dile getirildiği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:


"Bu halen geçerliliğini koruyan bir karardır. Berlin Yüksek İdare Mahkemesi de aradan geçen beş yılın ardından bunu bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu noktada özellikle 16 Aralık 2013 tarihinde imzalanan Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması sonrasında, her iki tarafta yaşanan gelişmeleri kısaca hatırlatmak ve önceden de yaptığımız bir uyarıyı tekrarlamakta fayda görüyoruz.


1- Türkiye ile AB arasında Geri Kabul Anlaşması ile Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni'nde imzalanmasıyla Türk vatandaşlarının serbest dolaşımına ilişkin AB ile vize diyaloğu resmi olarak başlatılmıştır.


2- Türkiye ile AB, yıllardır taraflar arasında uzun ve hararetli tartışmaların yaşandığı bu konuda, farklı bir sürece ilk adımı atmış olmakla Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz günlerde Türk vatandaşlarını da çok yakından ilgilendiren 2010 tarihli Schengen Vize Kodu'nda "yumuşama' ve 'kolaylaştırmaya' yönelik atılacak adımları kamuoyu ile paylaşmıştır.


3- Ancak Türkiye ile AB arasında Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanması, Türk vatandaşlarının Schengen üyesi AB üye ülkelerine vize seyahatine yönelik diyaloğun başlatılmas ve Avrupa Komisyonu'nun Schengen Vize Kodu'nda öngördüğü değişiklikler, Türkiye'nin başta ABAD olmak üzere üye ülke ulusal mahkemeleri nezdinde kazandığı hukuki haklardan geri dönüşe sebep olamaz, olmamalıdır.


Bu çerçeveden bakıldığında, Berlin Yüksek İdare Mahkemesi'nin 26 Mart 2014 tarihinde verdiği karar, hukuki kazanımların gözardı edilemeyeceği gerçeğini tüm taraflara hatırlatan önemli bir gelişmedir."
(AA)

Editör: TE Bilisim