Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünce, yüzde 40 ve üzerinde engelli olan kişilerle iş verenleri bir araya getirerek mülakatla anında iş bulma imkanı sağlıyor.

Ankara İl Müdürlüğü toplantı salonuna gelen engelliler, önce iş danışmanlarıyla görüştüler, ardından kendilerine uygun işe yerleştirilmek üzere firma temsilcilerine yönlendirildiler.

Medicana Hastanesi İnsan Kaynakları Müdürü Hüseyin Uslu, 13 engellinin çalıştırıldığı hastanelerinde 7 engelli işçi daha çalıştırmaları gerektiğini belirtti.

Hemşire, tıbbi sekreter, arşiv, depo, hasta kabul gibi servislerde çalıştırmak üzere elemana ihtiyaçları bulunduğunu dile getiren Uslu, çalıştırmak zorunda oldukları engelli eleman açığı için işlerine yarayacak kişileri işe almak istediklerini, işe alınacak elemanlara 700 ile 850 lira arasında ücret ödemesi yapacaklarını söyledi.

Kurumlarında 4 engelli işçi açığı nedeniyle 87 bin lira ceza geldiğini ifade eden Uslu, ''İşimize yarayacak engelli elemanı bulmakta zorlanıyoruz.

Çünkü biz sağlık sektörüyüz ve sağlık personeli çalıştırmak istiyoruz. Kurumumuzda işe aldığımız engelli personelle maaş konusunda anlaşamıyoruz. Onlar daha yüksek ücret istiyorlar, ama bizde ücretler net, ne söylendiyse o ödenir'' dedi.

15 yıl sağlık sektöründe çalışan 42 yaşındaki Zeliha Kaçar ile görüşen Uslu, yüzde 46 özürlü raporu bulunan Kaçar'ın tüm koşullarının kendileri için uygun olduğunu, ancak yaşının büyük olması nedeniyle işe kabul edilemeyeceğini belirtti.

YÜZDE 75 ENGELLİ KİŞİ, İŞE YERLEŞTİRİLDİ

Ceva Lojistik Firması adına görüşmeye gelen Volkan Uğurlar, kurumlarında temizlik işlerinde çalışacak 1 engelli elemana ihtiyaçları olduğunu belirtti. 7 yıllık çalışma deneyimi bulunan 24 yaşındaki Adem Kazan ile görüşen Uğurlar, yüzde 75 oranında engelli raporu bulunan Kazancı'nın aradığı özelliklere sahip olduğunu ve en kısa zamanda yeni işine başlayabileceğini söyledi.

Görme engelli 40 yaşındaki Semiha Kuş da 1999 yılından bu yana İŞKUR'a kayıtlı olduğunu ifade ederek, ''Telefon operatörü olarak çalışmak istiyorum, ancak hala bir işe yerleştirilmedim'' dedi.

Babasına ait dükkanda çalıştığı için sigortalı olduğunu, bu nedenle de özürlü maaşı alamadığını anlatan Kuş, ''Artık babamın yanında değil, kurumun beni yerleştireceği bir işte çalışmak istiyorum. Ortaokul mezunu olduğum için 12 yıldır bir işe yerleştirilemedim. Şu anda açık liseye devam ediyorum'' diye konuştu.

ANKARA'DA 550 ÖZÜRLÜ AÇIĞI VAR

İŞKUR Ankara İl Müdürü Talip Altuğ AA muhabirine yaptığı açıklamada, İŞKUR Genel Müdürlüğünce pilot bölge seçilen Ankara'da, iş arayan engellilerin bir an önce işe yerleştirilmeleri için 135 engelli ile 20 firma temsilcisinin görüştürüldüğünü söyledi.

Kamu kurumlarının kapasitelerinin yüzde 4'ü, özel sektörün de kapasitesinin yüzde 3'ü kadar engelli işçi çalışma zorunluluğu bulunduğunu hatırlatan Altuğ, ''Çalıştırılmayan her engelli kadrosu için kurumlar, aylık 1672 lira para cezası ödemek zorunda'' dedi.

Altuğ, engellilerin en kısa zamanda işe yerleşerek sosyal hayata katılmaları amacıyla gerçekleştirilen bu projenin çok verimli olacağına inandığını anlatarak, bu hizmetin Ankara'da başarılı olması durumunda diğer kentlerde de uygulanacağını belirtti.

Ankara'nın çevre ilçelerinden de iş arayan engellilerin kurum araçlarıyla getirilerek işverenlerle görüştürüleceğine dikkati çeken Altuğ, aynı zamanda geçen hafta uygulamaya konan mobil ofis ile de kendilerine ulaşamayan engelli vatandaşların başvurularının alındığını anımsattı.

Ankara'da iş aramak için kayıtlı bulunan 3 bin engelliyi en kısa zamanda işe yerleştirmeyi amaçladıklarını ifade eden Altuğ, ''Bugün itibariyle kentimizde 550 özürlü eleman açığı var. Biz bugün bu arkadaşlarımızın 135'ini burada işverenlerle görüştürdük. Bunlardan 40'ı bugün işe yerleştirildi'' diye konuştu.