Kahramanmaraş Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin her yıl ortaklaşa düzenlediği Meslek Tanıtım ve Kariyer Günü, KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleşti.


Öğrencileri iş hayatına atılmadan önce çalışma hayatını yakından tanıtmayı amaçlayan 5. Meslek Tanıtım ve Kariyer Günü’ne öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. KSÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özden Görücü’nün yönlendirmesiyle panelistlerdeven AK Parti Kahramanmaraş Eski Milletvekili Mehmet Sağlam, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Duran Balsuyu ve Kahramanmaraş Eczacılar Odası Başkanı Bahtiyar Murat Aras, mesleki tecrübelerini paylaştı.


Programın açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Yüce, amaçlarının; öğrencilerin mezun olmadan önce çalışma hayatına ilişkin meslekleri yakından tanıtmak olduğunu ifade etti.


Yüce, “Etkinliği düzenlememizin esas gayesi; siz değerli öğrencilerimizin mezuniyetten önce iş gücü piyasasına girmeden, çalışma hayatına ilişkin meslekleri yakından tanıtmak. İşe geçiş süreçleri, iş görüşmesi ve mülakat teknikleriyle, işe uyum problemleri yaşamamanız için gerçek hayata, iş hayatına atılmadan önce sizlere kendi alanında gerçekten isim yapmış, çok kıymetli birbirinden değerli katılımcıların tecrübelerini, hayat öykülerini, başarı öykülerini, başarının sırrı noktasında onlardan bir nebze de olsun sizlerin istifade etmesini amaçlamış bulunmaktayız” dedi.


15 YAŞ VE ÜZERİ NÜFUS 57 MİLYON


Paneli yönlendiren KSÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özden Görücü, panele başlamadan önce Türkiye’nin nüfus ve işgücü potansiyeli üzerine bilgi verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın stratejik planından istatistiki bilgiler paylaşan Görücü, şöyle konuştu: “Baktığımızda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın stratejik planını incelediğimizde; çok güzel rakamları sizinle paylaşmak istedim. Örneğin bu 80 milyonluk nüfusumuzun içerisinde bulunan istatistikler kapsamında 15 yaş ve üzeri toplam nüfusumuz yaklaşık 57 milyon olarak belirtilmiş durumda. 25 yaş ve 65 yaş arası yani nüfus piramidinde iktisadi açısından çalışabilir potansiyel, istihdam kapasitesi olan nüfus bakımından ise yaklaşık 45 milyonluk bir potansiyelimiz var. Ve siz gençlerle de bu potansiyelimizi daha da güçlendirerek; inşallah ileriki günlerde artırarak devam edeceğiz. Bunun akabinde kamuda çalışanlar ne kadar diye baktığımızda; yaklaşık 4 milyon kamu çalışanımız var. Kamunun bütün yükünü götüren, bu resmi kurum ve kuruluşlardaki yükü götüren 4 milyon insanımız var. Tabii bunun içerisinde hastaneler, sağlık sektöründen tutun da eğitim sektörüne ve diğer kurum ve kuruluşlara kadar hepsini düşünmek mümkün. Tarımda çalışanlara baktığımızda; ne kadar bir potansiyel var? 45 milyonun içerisinde yaklaşık 6 milyon insanımız tarımda çalışıyor.”


MESLEK HAYATINDA GÖSTERİLMESİ GEREKEN TUTUM


Panelistlerden AK Parti Kahramanmaraş Eski Milletvekili Mehmet Sağlam, öğrencilere meslek hayatında geldikleri konumla yetinmemeleri ve daha iyi için çalışmaları noktasında paylaşımda bulundu. Sağlam, öğrencilerin meslek hayatında göstermeleri gerektiği tutum üzerine şunları söyledi: “Eğitimden sonraki hayatınızın planlanması için içinde bulunduğunuz toplumu çok iyi tanımaya bağlı geliştirdiğiniz değerlere bağlı ve bununla ilgili bir kariyer tutturup eğitim ondan sonra meslek hayatına giriyorsunuz. Nasıl bir mesleğe gireceksiniz? İlk önce eğitim sistemini siz planlamıyorsunuz. Mevcut eğitim sistemi içerisinde seçim yapmak sizin için önemli bir seçim. Hangi üniversitede okumak istiyorsunuz? Bugünü düşünürsek hangi üniversitede hangi meslek alanı olarak yetişmek istiyorsanız; o mesleğin en iyi eğitimini veren belki de en eski belki de en yeni üniversiteleri Türkiye’nin hangisiyse oralarda okumak hatta liseden itibaren elinizde imkân varsa en iyi liselerden mezun olmaya çalışarak iyi bir eğitim almanız çok önemli! En iyi eğitimi aldığınızı düşünelim ve istediğiniz mesleği kazandığınızı düşünelim! Diyelim ki hukuk bitirdiniz: hâkim veya savcı oldunuz, avukat oldunuz ya da işte mülkiyeyi bitirdiniz. Müfettiş oldunuz veya işte kaymakam oldunuz vs. o iş bittikten sonraki durumunuz nedir? Şimdi orada mesleğinizi yaparken artık bu sizin için yeni şeyler yaratıyor mu, hayır hangi imkânlar önünüzde diye düşünmek var. Bir de tamam işte bitirdik kaymakam olduk altımızda araba var bayağı da fiyakalı dersek; buna devam edelim mi diyeceksiniz? Yoksa başka imkânlar var mı diye düşüneceksiniz? Şimdi bana sorarsanız her şeyden önce hiç usanmadan hiç yılmadan daha iyiye nasıl gidebilirimi kafanıza koyacaksınız. Bu mesleğin en iyisi kim? Mesela kaymakamsınız işte en iyi kaymakam vali olacaktır, en iyi vali işte müsteşar olacaktır. Bakan olmak için milletvekili olmak için çalışmalar yapacaktır. Yani anlatmak istediğim şu eğitiminizi tamamladınız. Bir mesleğe girdiniz, mutlaka daha iyisine en iyisine gitmek zorundasınız.”


DAHA ÖNCE NAKLİYATÇIYDIM


Kahramanmaraş Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Duran Balsuyu, öğrencilere; iş yaşamında üretimde ve istihdamda faydalılık vurgusu yaptı. Balsuyu, panele katılımcı öğrencilere şöyle seslendi: “Nakliyatçı olarak hayata başladım. Kısa bir süre nakliyatçılık yaptıktan sonra çarşı esnafı olarak esnaf ailenin bir ferdi olarak hayatıma devam ettim. Hemen peşinden kısa bir zaman sonra arzum faydalı bir insan olmak için gayretli olmaktı. Allah da bize bunu nasip etti. Metal sektöründe alüminyum levha imalatçılığı olarak çarşı esnaflığından Küçük Sanayi Sitesi’ne geçtim. Orada iş hayatımı devam ettirdim. Belli bir zaman sonra tekstil sektöründe beraberinde de tarımı çok seviyorum. Tarıma devam ettim. Şu an tekstil sektöründe tarımda çiftçi olarak hayatımı devam ettiriyorum. Faydalı insan olma arzusu ile elhamdülillah bine yakın bir istihdam nasip oldu. Şu an 900 küsur istihdamımız var. Bir istihdam açısından faydalı insan olmanın hazzını yaşıyorum; iki üretmek çok çok önemli. Üretimdeki hazzı yaşıyoruz. Tabii ki bu da yetmiyor. Daha ilerisinde inşallah devletime, milletime, insanlığa faydalı bir insan olarak hayatımızı devam ettirmeye çalışacağız.”


İNSANLARIN HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ


Başarının gerçek karşılığını, insanın hayallerini gerçekleştirmesi olarak tanımlayan Kahramanmaraş Eczacılar Odası Başkanı Bahtiyar Murat Aras, başarı üzerine katılımcılara şunları anlattı: “Ben de çocukluğumdan beri her zaman şunu hayal ederdim: Devletimin bir kademesinde devletimin belli problemlerini çözen bir insan olmak. Ve lise yıllarımdan beri sosyal bilimlere yakınlığımdan dolayı her zaman şunu derdim kendi kendime: Yahu bu memleket, bu Kürt meselesini nasıl çözecek? Hep bunu sorardım lise yıllarında kendime. Sonra bununla ilgili eğitime karar verdim. Ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde tarih bölümüne girdim. Ve yüksek lisans tezim de ikinci meşrutiyet sonrası Kürt isyanları ile bunu bitirdim. Ondan sonra dedim ki; ya Türkiye’nin daha böyle bir problemi ne var? İleriki dönemlerde neler olabilir? Ve bizim iç içe yaşadığımız kültürümüzün çok önemli bir parçası olan Aleviler konusu dikkatimi çekti. Dört yıl boyunca Kahramanmaraş’ta 60’a yakın Köyü gezerek 130 insanla birebir konuşarak; Kahramanmaraş’ta Türkmen Alevileri diye bir doktora tezi yazdım. Tabii doktora tezim Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde! Bunun yanı sıra uzun yıllar siyasetle uğraştım. 89 yılında gençlik kolları başkanlığı yaptım. Milli sporcuyum. Atıcılık alanında işte 40 yıldan sonra milli takıma seçilmiş bir sporcuyum. Bunun yanı sıra Türk Halk Müziğini de çok severim, bağlama çalarım. Şimdi arkadaşlar bunları niye anlatıyorum? İnsanların gerçekten hayallerini gerçekleştirmesi çok önemlidir. Başarının önemli kıstası budur. Sizin hangi alanda, hangi bilimde hangi eğitim seviyesinde olmanızdan çok hayallerinizin ne olduğu çok önemlidir.” 

Editör: TE Bilisim