ABD'nin yeni başkanının belli olmasının ardından borsalarda karışık bir seyir izleniyor.

ABD vadeli işlemler piyasası yükselişin ardından yönünü aşağı çevirirken, Asya borsalarında yüzde 4'ü aşan yükselişler izlendi.

Türkiye piyasaları ise Obama'nın seçilmesine açılışte tepki bile vermedi.

Dolar ve borsa, dün kapanış seviyelerinden açıldı. Ancak, açılış sonrası gelen satışlarla borsa seansın ilk 20 dakikası itibari ile yaklaşık 500 puan inişe geçti.

Küresel piyasaların Obama'ya ilk tepkisi

ABD'nin yeni başkanının belli olmasının ardından borsalarda karışık bir seyir izleniyor.

ABD vadeli işlemler piyasası yükselişin ardından yönünü aşağı çevirirken, Asya borsalarında yüzde 4'ü aşan yükselişler izlendi.

ABD borsalarında dünkü yüzde 3'lük yükselişin ardından görünüm bugün biraz karışık.

New York menkul kıymetler borsası günü yükselişle kapadı.

Borsanın temel göstergesi Dow Jones, 305,45 puan (yüzde 3,28) yükselerek, 9,625.28 puana çıktı. Teknoloji endeksi Nasdaq da 53,79 puan (yüzde 3,12) artarak, 1,780.12 puandan kapandı.

Obama'nın seçilmesi ile vadeli piyasada önce yükseliş izlenirken, saat 09.00'dan sonra endeksler yönünü aşağı çevirdi. Vadeli işlemler piyasasında düşüş yüzde 0.6'ya ulaştı.

Öte yanda euro/dolar paritesi de euro lehine bir hareketle 1.2850 seviyesine yükseldi.

Obama'nın seçilmesinin Asya'daki etkisi daha belirgin oldu. Asya borsaları yüzde 4'ü aşan yükselişlerle son 3 haftanın zirvesine tırmandı.

Tokyo Menkul Kıymetler Borsası günü yüzde 4,5 oranında değer kazanarak, 9.521,24 puandan tamamladı.

Hong Kong'daki Hang Seng endeksi yüzde 5,2, Avustralya Borsası yüzde 2,9, Singapur Borsası yüzde 4,4 oranlarında değer kazandı.

Asya borsalarının yükselmesinde, ABD'deki başkanlık seçimini kazanan Barack Obama'nın, Amerikan ekonomisini toparlayacağı beklentisi etkili oldu.

Analistler, Obama'nın ekonomik durgunluğa karşı yeni önlemler alabileceğine ilişkin beklentilerin özellikle Toyota gibi ihracatçı şirketlere yaradığını ve endekslerin yükseldiğini belirtiyor.

TÜRKİYE'NİN İLK TEPKİSİ

Türkiye piyasaları ise Obama'nın seçilmesine açılışte tepki bile vermedi. Dolar ve borsa, dün kapanış seviyelerinden açıldı. Ancak, açılış sonrası gelen satışlarla borsa seansın ilk 20 dakikası itibari ile yaklaşık 500 puan inişe geçti.

Dolar tekrar 1.50 YTL'nin üzerine çıktı.