Petrol Piyasası Kanunu uyarınca, yakalanacak kaçak petrol ile ilgili olarak muhbir ve el koyanlara ikramiye ödenmesinde uyulacak usul ve esaslar düzenlendi. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmeliğe göre, bir ihbar sonucunda kaçak petrolün sahipli yakalanması halinde, kaçak petrolün satışından sonra vergiler dahil elde edilen toplam gelirin yüzde 10'u tutarında ihbar edene, yüzde 10'u tutarında kaçak petrolün yakalanması eylemine bizzat ve fiilen katılan kamu görevlilerine ikramiye ödenecek.

Kaçak petrole ilişkin mahkumiyet hükmünün veya müsadere kararının kesinleşmesini takip eden bir ay içerisinde kaçak petrolün satışından, vergiler dahil elde edilen toplam gelirin yüzde 15'i tutarında ihbar edene, yüzde 15'i tutarında kaçak petrolün yakalanması eylemine bizzat ve fiilen katılan kamu görevlilerine ilave ikramiye ödenecek. Bir ihbar olmadan kaçak petrolün sahipli yakalanması halinde; kaçak petrolün satışından sonra vergiler dahil elde edilen toplam gelirin yüzde 10'u tutarı, kaçak petrolün yakalanması eylemine bizzat ve fiilen katılan kamu görevlilerine ikramiye olarak ödenecek.

Kaçak petrole ilişkin mahkumiyet hükmünün veya müsadere kararının kesinleşmesini takip eden bir ay içerisinde kaçak petrolün satışından vergiler dahil elde edilen toplam gelirin yüzde 15'i tutarında da kaçak petrolün yakalanması eylemine bizzat ve fiilen katılan kamu görevlilerine ilave ikramiye ödemesinde bulunulacak. Yakalanan kaçak petrolün sahipli olmaması halinde, bu madde kapsamında ihbar edenlere ve yakalayan kamu görevlilerine ödenecek ikramiyeler ise yüzde elli eksik ödenecek. İl özel idaresi, kaçak petrolün satışından sonraki bir ay içinde ihbar edenlere ve yakalayan kamu görevlilerine yüzde 10'luk ilk ödemelerini yapacak. İdare, yakalanan kaçak petrole ilişkin dava sonucunda kesin hükme varılmasından sonra ise kesinleşen mahkeme kararı ile birlikte yapılacak başvurudan sonra kararın kesinleşmesini takip eden bir ay içinde ise yüzde 15'lik ikinci ödemelerini yapacak.

Muhbir veya yakalayan kamu görevlilerinin birden fazla olduğu durumlarda, yukarıdaki şekilde hesaplanan ikramiye tutarı, ilgililere eşit miktarda paylaştırılarak ödenecek. Ödenecek ikramiyeler damga vergisi hariç vergi, resim ve harca tabi olmayacak. Kaçak petrol ile ilgili olarak ikramiye ödenmesine ilişkin talepler, il özel idaresine yapılacak. Ortak operasyonlarda ikramiye talebi, operasyon sonucunda evrakı Cumhuriyet Savcılığına sevk eden birim tarafından hazırlanarak, il özel idaresine yapılacak. Muhbir ikramiyeleri, yakalamayı gerçekleştiren kurumun yetkilendireceği mutemetler aracılığı ile hak sahiplerinin banka hesaplarına yatırılacak. İkramiye taleplerinde yanlış ya da sahte bilgi, belge ibraz edenler ile ikramiyelerin ödenmesinde belgelerin tam ve eksiksiz olarak ibraz edilmesine rağmen ödemeyi kasıtlı olarak geciktirenler hakkında kanuni işlem yapılacak.