Bahçeşehir Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taner Berksoy, "Kapatma davası olmasaydı Türk ekonomisi için tedirgin olacak bir durum olmazdı" dedi.

Kahramanmaraş'ta Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen bir toplantıya katılan Prof. Dr. Taner Berksoy, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kapatma davasının ekonomiye olumsuz etkisinin olacağını vurgulayan Berksoy, "Kısmen de olmaya başladı. Dikkat ederseniz faiz yukarıya doğru artış göstermeye başladı. Bunlar davanın olumsuz sonuçlarıdır. Ekonomideki aktörler tarafından da algılanıp özümsenmeye başladı. Tüm bunlar da fiyatlara yansımaya başladı. Yaklaşık 3 haftadır yabancılar tedirgin olmaya başladılar. Bu noktaya kadar aslında bir şey yoktu ama sanırım kapanma olacağını düşünmeye başladılar" diye konuştu.

Risk algılanmasının artmasının fiyatlara yansıdığını anlatan Berksoy, yaşananlardan reel sektörün olumsuz etkileneceğini ve bu yılın büyüme açısından yavaş geçeceğini ifade etti. Merkez Bankası'nın faiz artırımıyla ilgili bir soruya da Berksoy, "Hükümetler, Merkez Bankası'na faizi yüksek tut baskısı yapmaz. Ancak Merkez Bankası'nın duruşuyla ilgili çok ciddi argümanlar var. İşte enflasyonun geldiği nokta yüzde 7.5. Merkez Bankası enflasyon ile faiz arasında gidip geliyor. Kuru artırmak için faiz yüksek tutuluyor düşüncesi doğru bir yaklaşım değil. Merkez Bankası enflasyonu bastırmak için faizi yüksek tutuyor" şeklinde cevap verdi.

İnsanların zihninde 2001 krizinin yaşanıp yaşanmayacağı düşüncesinin ortaya çıktığını belirten Berksoy, "2001 yılına göre henüz durduğumuz yer farklı. Cari açığın finansmanında zorlanmaya başladık. Cari açığın tamamı ekonominin kendi içinde yarattığı bir olay değil. Yüzde 40'ı hemen hemen fiyatların artmasıyla alakalı. Bu da petrol fiyatlarının artması etkili oldu. Bu da bizimle alakalı bir şey değil zaten. Buna zaten yapacak bir şey yok. Kur yanlış yerde bunu yavaş yavaş yukarı çekersek belki biraz sıkıntı çekeriz ama neticede daha sağlam bir yere gelmiş oluruz" dedi.

"Kapatma davası olmasaydı bizim ekonomimiz içinde problem oluşturacak bir şey yoktu" diyen Berksoy şunları kaydetti:

"Cari açık elbette bir risk olarak görülebilir ama sermaye girişi olduğu sürece problem durur. Problem ortadan kalkmaz. Ancak hükümet bu dönemde pozisyonunu alamadı ve kötü. İkinci hükümet döneminde kötü. Hem ekonominin koordinasyonunda kötü hem de ekonomiye bir yoğunlaşması vardı onu kaybetti, kurumsal ilişkilerini kaybetti." (haberler)