Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Başkanı Kemal Karaküçük, 2011 yılı ilk dört aylık dönemine göre; Kahramanmaraş’ın ihracatının 2010 yılının toplam ihracatının yarısını şimdiden yakaladığını bildirdi.

Konu hakkında yaptığı açıklamada Karaküçük şunları kaydetti: “Tüm ülke olarak ihracatımızın arttığı Nisan ayı ihracat rakamlarına göre Kahramanmaraş'ta da ihracat artışını son derece sevindirici buluyoruz. Özellikle ocak-şubat-mart-nisan ayını kapsayan ilk dört aylık periyotta Kahramanmaraş olarak 2010 yılında yaptığımız toplam ihracatın yarısını şimdiden yakalamış bulunuyoruz.”

İhracattaki artışı bir yıl önce ortaya konulan mali kur politikası ve ekonomik para politikasına bağlayan Karaküçük, açıklamasını şöyle sürdürdü:

''Son dönemde alınan tedbirler ihracatçıyı rahatlatmıştır. Ancak, Merkez Bankasının munzam karşılık oranlarını artırması ve faizin yükselmesinin ihracatı ciddi şekilde etkileyeceğini düşünüyoruz. İhracat artıyor ama buna paralel olarak ithalatta sürekli artıyor. Özellikle ithalat artışı ciddi boyutlara ulaştı. Son aylarda ekonomiyi soğutma çabaları bulunuyor. Bu tür girişimlerin ithalatı artıracağını ve cari açığın da ülke ekonomisi için tehlike oluşturmaya başlayacağını düşünüyorum. Sadece ihracat artışına değil ithalata da bakmamız gerekiyor. İthalat ile ihracatın mutlak suretle dengelenmesi gerekiyor.

Kahramanmaraş'ın ihracattaki yılsonu hedefinde sapma beklemediklerini vurgulayan Karaküçük, şöyle konuştu: ''Yılın ilk dört ayına baktığımızda ihracattaki artışımız bizleri umutlandırıyor. Yaşanabilecek olumsuzlukları da hesap ederek bizler üretmeye, farklı pazarlar aramaya gayret edeceğiz. İhracatta büyük hedeflerimiz var. Ben inanıyorum ki beş yıl içerisinde şehrimiz ihracatını beş kat artırarak 2,5 milyar dolara çıkartmış olacak. Bu hedefe ulaşabilmek için de yeni yatırım alanları oluşturma gayreti içerisindeyiz. Şehrimize üçüncü organize sanayi bölgesi için düğmeye bastık. Çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah 3–4 yıl içerisinde bu yatırımların da devreye alınmasıyla ihracatta istediğimiz noktalara gelmiş olacağız.”

NİSAN AYI İHRACATI YÜZDE 58,2 ARTTI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Kahramanmaraş'ın nisan ayında gerçekleştirdiği ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 58,2 artarak 66 milyon 337 bin dolar oldu. 2010 yılının aynı dönemine göre 2011 yılı ilk çeyrek baz alındığında artış yüzde 70,4 oldu ve 274 milyon 763 bin dolara yükseldi. Kentten yılın dört ayında gerçekleşen ihracat ise toplam 274 milyon 792 bin dolara ulaştı. Nisan ayında yapılan ihracatla sağlanan döviz girdisinin yüzde 99'unu sanayi ürünleri oluşturdu.

Nisan ayında en fazla ihracat yapılan ülkelerin başında 21 milyon 238 bin dolarla İtalya ilk sırada yer alırken, bunu 5 milyon 155 bin dolarla Rusya, 3 milyon 636 bin dolarla Almanya, 2 milyon 910 bin dolarla Fas, 2 milyon 908 bin dolarla İspanya izledi.

Öte yandan 2011 yılının ilk dört ayında gerçekleşen ihracat rakamları 2010 yılında yapılan toplam ihracatın yarısı oranına kadar geldi. 2011 yılı sonu elde edilecek olan ihracat rakamının cumhuriyet tarihi rekorunu kırması bekleniyor. (www.kanal46.com)