Ramazan ayı ile birlikte karpuz hasadı hız kazandı.


Üreticiler Ramazan ayına denk getirdikleri sökümle Ödemiş karpuzunu piyasaya sürdü. İlçede perakende satışı 75 kuruş civarında seyreden karpuzun tarlada kilo fiyatı 30-35 kuruş arasında değişiyor. Karpuzun bu yıl, önceki yıllara göre daha az yetiştirildiği ifade edildi.
Bazı tüccarlar da karpuz pazarı yerine karpuzu bizzat tarladan almayı tercih etti. Manisalı tüccar Bülent Baltacı, önceki gün Ödemiş’e bağlı Orhangazi köyü yakınlarındaki karpuz tarlasına aracıyla girerek, sökülen karpuzları hemen araca yükledi. Baltacı, Manisa’da da karpuz yetiştiğini ancak Ödemiş karpuzunu tercih ettiklerini kaydetti.
Manisa merkezinde ve bazı beldelerinde karpuz satışı yaptıklarını söyleyen Bülent Baltacı, “Ödemiş karpuzunun lezzeti bir başka. Hem lezzeti, hem görünümü güzel. Ödemiş’in topraklarının verimli oluşu ve doğru üretimin yapılması Ödemiş karpuzunu bir adım öne çıkarıyor. Dünya kadar mazot yakıp buraya gelip karpuzu bizzat tarladan alıyorum. Ödemiş’in karpuzunda bir desen var. Güneşte sararma yapmıyor. Lezzeti zaten şeker gibi. Bu nedenle Manisa’da Ödemiş karpuzunu satıyorum” dedi.
Karpuzu tarlada kilosu 35 kuruştan aldığını anlatan Baltacı, “Tarladan araca hemen yüklenmesi hem üretici, hem de bizim için iyi. Karpuzun söküldükten sonra fazla beklememesi lazım. Buradan sonra hemen Turgutlu üzerinden Manisa’ya hareket edeceğim. Herkese Ödemiş karpuzunu tavsiye ediyorum. Bu yıl ürün az belki ama piyasadaki karpuz iyi” ifadelerini kullandı.
KABAK AŞILI KARPUZ
Öte yandan, aşılı karpuz üretiminin Türkiye’de yanlış uygulandığını belirten ziraat mühendisi Özkan Akgün, yaz aylarında sofraların değişmez meyvesi karpuzun tadından dolayı tartışmaların içinde kaldığını belirterek, karpuzun Türkiye ortalaması kişi başına tüketim 55 kg ile en çok tüketilen yaz meyvesi konumunda bulunduğunu söyledi.
Türkiye’nin karpuz üretiminde 4 milyon ton ile dünyada Çin’den sonra ikinci sırada yer aldığını belirten Akgün, “Ama son üç yıldır üretimi ve tüketimde az da olsa küçülme yaşanıyor. İşin acı yanı, bir kesim bunun ‘kabak aşılı karpuz’ üretiminden olduğunu düşünüyor. Ve o yüzden de karpuz satıcıları ‘KABAK KARPUZA HAYIR’ yazıları ile sözde ‘iyi karpuz’ verdiklerini zannediyorlar. Satanlar, tüketenler hatta üretenler de yazık ki gerçeklerden uzaklar ve yanlış algılama içindeler” dedi.
Aşılı karpuz üretimi ile ilgili açıklamalar yapan Özkan şunları söyledi:
"Aşısız üretimle çoğu yerde sağlıklı ve verimli ürün almak artık mümkün değil. Üretilemeyen bir ürün ise, devamlılığı olmadığı için pazarlanamaz da tüketilemez de. Aşılı domates, patlıcan, biber gibi, karpuzda, dünyanın tarımda gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi (ABD, Japonya, İspanya, Kore) ülkemizde de ilerlemelidir. Keza yıllardır, aşılı domates, biber, patlıcan yiyoruz ve gayet de sağlıklıdır"


İHA