Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) 46. Meclis Toplantısı İl Emniyet Müdürü Metin Aşık’ın katılımıyla gerçekleştirildi.


Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu “Bayram hepimiz için bitti mi bilmiyorum ama her gününüzün bayram olması dileği ile meclis toplantısını açmak istiyorum. İki güzel bayramı kutladık. Bir tanesi dinimizce kutsal olan Kurban Bayramını diğeri de faziletlerin en güzeli olan Cumhuriyet Bayramını kutladık çok şükür. Ancak, bayram yapamayanlarda var. Evi, ailesi, gidecek bir yeri olmayan insanlar var. Dün Irak’ta vardı. Bugün Suriye’de var, Filistin’de var ve diğer yerlerde var. Onlara da bu güzel bayram vesilesi ile huzur vermesini Yüce Allah’tan diliyorum. Geçtiğimiz aylarda ve geçen zaman içerisinde Türkiye iki değerli sanatkârını kaybetti. Son Neşet Ertaş hocayı kaybetti. Ondan önce de Maraş’ın bağrından yetişen Abdurrahim Karakoç’u kaybettik. Bunlar çok çabuk yetişen insanlar değil. Üstat Necip Fazıl’ın dediği gibi; “O güzel insanlar, o güzel atlara bindiler gittiler” dediği gibi o güzel insanlar artık yok. Yerine yenileri gelecek mi o da bilinmez. Ama ben birkaç sanatçıyla konuştuğumda titrediklerini görmüştüm onlara söylediğim sözle. Sizinle de bunu paylaşıp bitirmek istiyorum konuşmamı. Mihriban türküsünü, şarkısını hepiniz biliyorsunuz. Ama dikkatlice hiç dinlediniz mi bilmiyorum. Orada çok gizli bir Maraş sevdası, Maraşlının sevdası yatıyor. Lambada titreyen alev üşüyor diyor. Alevi üşütecek bir sevdayı yaşayan Maraşlıların sevdasını anlatabilen bir yiğit aramızdan göçtü, gitti. Ben tekrar hepinizin her gününün bayram olmasını diliyor, 46. meclis toplantısını açıyorum. Hepiniz hoş geldiniz” dedi.


Meclis Başkanı Balcıoğlu’nun ardından ülke ve dünya gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan KATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük FED'in 13 Eylül'de açıkladığı ve dünyada domino etkisi yapan üçüncü parasal genişleme adımı ülkemizde de yankı bularak faiz indirimini getirdiğini ifade ederek şunları kaydetti:


“Küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesine rağmen Türkiye ekonomisinde yaşanan yakın gelişmeler finansal piyasalarda risk algılamalarının kısmen iyileşmesine neden olmuştur. Kredi derecelendirme kuruluşlarından Türkiye için not artırma beklentisi artmıştır.


Yatırım ve istihdama ihtiyaç duyulan ülkemizde faiz oranlarının gerilemesi, parasal genişlemeyle birlikte reel yatırımların yeniden karlı hale gelmesi çok önemli bir avantajdır. İş dünyasını yakından ilgilendiren bu göstergeler iyileştikçe Türkiye’nin ve ilimizin büyüme,  çağdaşlaşma ve ileri demokrasi hedefleri de yakınlaşacaktır. 


Geçtiğimiz toplantıda, Kahramanmaraş olarak önemli bir noktada olduğumuzu, son bir yıldır üzerinde çalıştığımız 3 ıslah OSB ve bir yeni OSB başvurularını milletvekillerimiz ile birlikte Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakamınız Sayın Nihat Ergün’e bizzat sunacağımızın bilgisini vermiş, kendilerini de uygun bulurlarsa şehrimizdeki gelişmeleri yerinde göstermek ve özellikle sanayileşme adına yapılan yatırımları ve yeni OSB alanını yerinde incelemek üzere Kahramanmaraş’a davet edeceğimizi ifade etmiştim.


Geçtiğimiz 18 Ekim günü Sayın Bakanımızı makamında ziyaret ederek, Kahramanmaraş’ın ekonomik durumu, son dönemde yaşanan gelişmeler hakkında bilgi aktarmış, ilimizin üretim ve istihdam seviyesindeki artışları, ülkemizin 2023 vizyonu çerçevesinde odaklandığımız 5 milyar dolar ihracat hedefi ve bu hedefe ulaşmak için bundan sonra izlenecek politikalar hakkında da bilgi vermiş bulunuyoruz.


Bu itibarla, ilimiz sanayisi için çok önemli olduğuna ve ekonominin önünü açacağına inandığımız üç bölgenin Islah Organize Sanayi Bölgesine dönüştürülmesi ve Tomsuklu’daki532 haalanın OSB olarak tahsis edilmesi için Odamızca hazırlanan dosyaları sunarak, bu konuların ilimiz sanayisi için ne kadar hayati konular olduğunu kendisine bizzat aktarma fırsatı bulduk. Sayın Bakan da her iki konuyla ilgili çalışmaların başlatılması ve bir an önce tamamlanması için ilgililere gerekli talimatları vermiş bulunmaktadır.


Ayrıca, 9 Kasım günü bazı sanayi tesislerinin temel atma törenleri ve iş dünyası ile ekonomik konularda istişare toplantısı yapmak üzere Sayın bakanımızı ilimize davet etmiş ve bununla ilgili olarak gerekli hazırlıklara başladığımızın bilgisini vermek istiyorum.


İlimiz ekonomisinin vizyonu bakımından çok önemli gördüğümüz Tomsuklu OSB’nin 1. etabı için 2013 yılında talep toplamaya başlayacağımızın müjdesini ayrıca vermek istiyorum.


Bugüne kadar devlet teşviklerini istismar etmeksizin yerinde ve etkin kullanarak üretimin merkezi olmuş Kahramanmaraş, bundan sonra da sanayileşmenin kalesi olmaya devam edecek, buna ilaveten yeni sektörlerle ve özellikle yabancı yatırımlarıyla Türkiye’nin yarınlarına ışık tutacaktır. Tüm şehrimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, emeği geçen ve destek veren herkese çok teşekkür ediyorum.   


Ankara’daki temaslarımız kapsamında KOSGEB Başkanı Mustafa KAPLAN’ı da ziyaret ederek Kahramanmaraş’ın KOSGEB imkanlarından yeterince yararlanamadığını, bunun da uzun zamandır il müdürünün atanıp görevine başlayamamış olmasından kaynaklandığını ifade etmek suretiyle konunun bir an önce çözümlenerek girişimcilerimize daha hızlı ve kaliteli hizmet sağlanmasını talep etmiş bulunuyoruz.


KOSGEB Başkanlığının ardından TSE Başkanı Hulusi ŞENTÜRK’ü de ziyaret ederek temsilcilik konumunda hizmet veren TSE’nin Hizmet Belgelendirme Müdürlüğü’ne dönüştürülerek hizmet çeşitliliğinin artırılması için gösterdikleri çaba için teşekkürlerimizi iletmiş bulunuyoruz.


Daha önce irtibat bürosu ile yürütülen TSE hizmetleri, bundan sonra TSE Hizmet Belgelendirme İl Müdürlüğü olarak hizmet verecektir.


Daha önce herhangi bir işlem yetkisi olmayan irtibat bürosu böylelikle hizmet belgelendirme faaliyetlerini aktif olarak burada yürütecek, helal gıda, ürün belgelendirme, sistem belgelendirme, kalibrasyon faaliyetlerinde bilgilendirme ve müracaat kabul noktası olarak hizmet verecek, ayrıca tüm sistem ve TSE eğitim faaliyetlerini ilimizde gerçekleştirecektir.


Sizlerin de bildiği gibi, Kahramanmaraş bugün Türkiye ekonomisinde etkin bir role sahiptir. Tekstil ve metal mutfak sektöründe Türkiye’nin lideri konumuna ulaşarak iplik üretiminin %35’ini, dokuma kumaş üretiminin %10’unu, metal mutfak eşyalarının %50’sini, Türkiye elektrik üretiminin %8’ini, çimento üretiminin %7’sini karşılamaktadır.


2005 yılından bugüne 5084 Sayılı Teşvik Kanunu ile birlikte 370 yatırım projesi kapsamında 2,2 milyar dolar yatırım tamamlanmış, 1,6 milyar dolarlık yatırım ise devam etmektedir. Toplam yatırımlar 4 milyar dolara yaklaşmıştır.


Bugün itibariyle dış ticaret kapasitesi yaklaşık 2 milyar dolara yükselmiş, istihdam 100 bini geçmiştir.


Tüm bu gelişmeler bizleri bugün, Türkiye 2023 vizyonu kapsamında yeni hedeflere odaklanmamıza zemin oluşturmuş ve artık Kahramanmaraş 5 milyar dolar gibi çok iddialı bir ihracat hedefine kilitlenmiştir.


Bu itibarla;


ihracatın geliştirilmesi, ihraç edilen mal ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi,ihraç mallarına yeni pazarlar kazandırılması,ihracatçıların uluslararası ticarette paylarının artırılması,ihracatçılar ve yurtdışında faaliyet gösteren müteahhitler ve yatırımcılara uluslararası piyasalarda rekabet gücü ve güvence sağlanması,yurt dışında yapılacak yatırımlar ile ihracat veya döviz kazandırma maksadına yönelik yatırım malları üretim ve satışının desteklenerek teşvik edilmesi


amacıyla kurulmuş olan ve kullandırdığı kredi ve sigortaladığı sevkıyat hacmi her geçen yıl artarak 2011 yılında 6,5 milyar dolar ihracat kredisi sağlayan, 5,8 milyar dolar ihracat sigortası uygulayan Türk Eximbank’ın kredi ve sigorta programlarını tanıtmak ve ilimiz ihracatının artırılması ve 5 milyar dolar ihracat hedefimize ulaşmada hangi stratejilerin uygulanmasında yarar bulunacağı konusunda istişare etmek üzere Türk Eximbank’ın Genel Müdürü Sayın Hayrettin KAPLAN ile 2 Kasım günü burada bir toplantı gerçekleştireceğimizi ve bu toplantıya tüm meclis üyelerimizin katılımı önem arz ediyor"


Ardından İl Emniyet Müdürü Metin Aşık Kahramanmaraş’ın genel emniyet durumu hakkında bilgi aktardıktan sonra soru cevap kısmında KATSO Meclis Üyelerince kendisine yöneltilen soruları cevaplandırdı. Şehrin giriş çıkışlarındaki yol kontrollerinden, trafik uygulamalarına; hırsızlık olaylarından, yeni emniyet binasına varıncaya kadar değişik konulardaki sorulara açık yüreklilikle cevap veren Aşık; “bugün burada olmaktan ve sizlerle bir araya gelmekten çok memnun oldum. Sizlerle birlikte yapacağımız faaliyetlerle İlimizi daha huzurlu daha güvenilir bir kent haline getireceğiz” dedi.