Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nun her 3 ayda bir yaptığı Bankacılık Sektörü Yönetici Kesimi beklenti anketi yayınlandı.

Buna göre ankete katılan bankacılık sektörü yöneticilerinin yüzde 77'si konut kredilerinde bir artış beklemiyor. Yüzde 17'si artacağını düşünürken, yüzde 6'lık bir kesim ise azalacağını düşünüyor.

Konut kredisi dışında kalan diğer bireysel kredilere gelindiğinde de tablo pek değişiklik göstermiyor. Bu defa yüzde 71 aynı kalacağı yönünde görüş bildirirken, yüzde 20'lik kesim artacağını ve geri kalan yüzde 9'luk kesim ise azalacağını düşündüğünü belirtmiş.

Kredi kartlarında ise yüzde 4 artış beklerken, yüzde 84 gibi büyük bir kesim aynı kalacağını savunmuş. Yüzde 12 ise azalma bekliyor.

Genel olarak bakıldığında bireysel kredi faizlerinde bir durağanlık olduğunu ve gelecekte de olacağını söylemek mümkün. Reidin ve Garanti Bankası'nın hazırladığı 2010 Mart Ayı Konut Sektörü Analiz Raporu'na göre, Türkiye genelinde konut fiyatlarında yüzde 0.34'lük bir artış söz konusu. Büyükşehirlere bakıldığında ise İstanbul’da yüzde 0.53 artış görülürken, İzmir’de yüzde 0.05’lik bir azalma söz konusu olmuş.

Kredi faiz oranlarının cazipliği konut fiyatlarında ufak da olsa bir artışa neden olmuş gibi gözükse de, ekonomik kriz sırasında oldukça düşüş gösteren fiyatlar, Türkiye genelinde Haziran 2007 rakamlarının hala yüzde 8 altında. İstanbul özeline gelindiğinde bu rakam yüzde 10'lara vardığı görülüyor.

Sonuç olarak, ev almayı düşünenler için piyasa koşullarının oldukça cazip olduğunu söylemek doğru olacaktır.

Zaten BDDK anketinin konut kredileri hacmi ile ilgili sorusuna katılımcıların yüzde 87'sinin artış yönünde görüş bildirmesi de beklentilerin bu yönde olduğunu doğrular nitelikte. (Mynet)