Kahramanmaraş Sanayici ve İş Adamları Derneği (KASİAD) Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz, Türkiye’nin artık ihracata dönük üretim yapması gerektiğini söyledi. Bunun için Türkiye’nin her sektöre ihtiyacı bulunduğunu kaydeden Öksüz; “İhracata dönük üretimi yapmak için de kendi hammaddelerini kullanmaya öncelik tanımalıdır” dedi.
Türkiye’nin karnını doyuracak pazarın Avrupa Birliği olduğa da dikkat çeken Öksüz; “Çünkü biz diğer dar gelirli ülkelere zaten pek ihracat yapamayız. ABD de siyaset politikayla çok iç içe girmiş durumda.Avrupa’nın istediği Türkiye’nin satabileceği ürünlere doğru sanayimizi yönlendirmemiz lazım.Bunun da başında Tekstil var, Örme devam eder. Gıda ve tarım da çok önemli, bir de ülkenin ihtiyacı için enerji yatırımları önemli” diye konuştu.
İhracata yönelik üretim yapmanın en başında, Türkiye’nin en son teknolojiyi kullanmak geldiğini de ifade eden KASİAD Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz, başka türlü Türk sanayisinin para kazanması ve gelişmesinin mümkün olmadığını bunun için teknolojik gelişmeye de büyük önem verilmesi gerektiğini kaydetti.
Kahramanmaraş’ın altyapısının sanayi için gayet elverişli olduğunu belirten Öksüz, şöyle konuştu: “Fabrikalarımız son derece verimli,teşviklerden istifade ediyoruz.Hakikaten Kahramanmaraş sanayicisi de bugün yatırım yapıyor.Değişik sektörlere de bölgenin imkanları çok.En büyük noksanımız eğitilmiş insan geliyor. Ben bunun sıkıntısını çok çekiyorum. İşlerin içerisinde boğuluyoruz, bir işi A’dan Z’ye götürecek adam sıkıntısı çekiyoruz. Memlekette adam çok iş arayan da çok, fakat yetişmiş insan yok. Maalesef eğitimde kalitemiz çok düşük. Onu görüyorum. Adam mesela mühendis oluyor geometriyi bilmiyor. İnşaat mühendisi olmuş ölçmeyi, açı almayı bilmiyor.Öyle oldu ki memleketimiz her önüne gelene diploma vermeye başladı. Dolayısıyla benim anlatmak istediğim kendini yetiştirmiş insandır. Onun için bu eğitime önem veriyoruz. 16 milyon YTL’lik eğitim yatırımı yapıyoruz. Müthiş bir okul olacak, belki ileride üniversite de açarım sektöre yönelik.”
Kahramanmaraş sanayisi olarak iyi yolda olduklarını ve teşvik yasasından çok yararlandıklarını kaydeden Öksüz; “Hem istihdam alanı doğurdu, hem Türkiye de en büyük sanayileşen şehirlerden biri konumuna geldi. Örneğin biz KİPAŞ olarak dev gibi iki yatırım yapıyoruz. OSB’de yatırımımız var. Bir de işletme içerisine yatırım yapıyoruz. Burada biraz da kendimizi değiştirmemiz lazım. Ferdiyetçilikten yavaş yavaş çıkmamız lazım. Çünkü artık tek adamın yapacağı hiç bir şey kalmadı” diye konuştu.