Bursa’da, Marmara Bölgesi Ahşap Ambalaj Palet Üreticileri Sanayi ve İş Adamları Derneği’nin (MAPSİAD) açılış törenine katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çıkarılan önlem paketlerinin sürelerinin uzatılabileceği sinyalini verdi.

Kriz için mali dengeleri bozucu uzun vadeye dönük ayarlamalardan yana olmadıklarını açıklayan Bakan Çelik, “Kısa çalışma ödeneğini gerekirse 6 ay daha uzatacağız, ÖTV indirimi de gerekirse 3 ay daha uzatılabilir” dedi.

MAPSİAD’ın Nilüfer İlçesi’ndeki açılış töreninde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, krizde alınan önlemlerin isabetli olup olmamasının değerlendirilmesinin önemli olduğunu söyledi. Kısa Çalışma Ödeneği’nin çok önemli bir önlem olduğunu belirten Bakan Çelik, bunun istihdamı koruma amaçlı olduğunu kaydetti. Herkesin temennisinin krizin uzamaması yönünde olduğunu ifade eden Çelik, “Uzadığı zaman 2010 yıllarına kadar sirayet ederse, talep daralmasının devam ettiğini düşünün, ABD’yi AB’yi nasıl bulursunuz bilemiyorum. AB’den bahsedilebilir mi? Bunu da düşünemiyorum” diye konuştu.

SEKTÖREL BÖLGESEL TEŞVİK İLK BAKANLAR KURULU’NDA GÖRÜŞÜLECEK

Bakan Çelik, dünyanın bu krizden kurtulması için büyük bir gayret içinde olduğunu belirterek, bu krizi 2009 yılının üçüncü çeyreğinde dizginlemek ve pozitif bir seyre geçmek için önemli adımlar attıklarını söyledi. ÖTV ayarlaması ile piyasada araç bulunmaz duruma gelindiğini anlatan Bakan Çelik şunları söyledi:

“Demek ki Türkiye’de sorun belli. Frene basılmış. Dış talebin açılması bekleniyor. Dış talepte düzelme meydana gelince Türkiye, finans sektörü açısından sağlıklı olduğundan dolayı hemen atağa kalkacak ülkelerin başında geliyor. Kısa Çalışma Ödeneği’nin süresi, KDV’lerde indirim ve Merkez Bankası’nın yaptığı düzenlemelerin yanında ihtiyaç yapılan düzenlemeleri hemen seçimden sonra yapacağız. Onların başında sektörel ve bölgesel teşvik ilk Bakanlar Kurulu'nda ele alınacak. Kriz için mali dengelerde bozucu, uzun vadeye dönük bir ayarlamalardan yana değiliz. Kısa Çalışma Ödeneği’ni getirdik. Gerekise 6 ay daha uzatacağız. ÖTV indirimi gerekirse 3 ay daha uzatılabilir. Bunun gibi getireceğimiz krize dönük önlemler geçici sürelerle ilgili önlemler olacaktır.” Serhat TEZCAN/BURSA, (DHA)