Kahramanmaraş’a gelerek konferans veren Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel, kriz ortamında güven ve liderliğin son derece önemli olduğuna dikkat çekerek; “İki noktayı ortaya koymadığınız sürece krizden çıkmanıza imkan yok” dedi.

Dünya Gazetesi ile Kahramanmaraş Lider İşadamları Derneği (KALİDA) işbirliği ile düzenlenen ‘Ekonomik Kriz ve Çıkış Yolları’ konferans Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.

Konferansın açış konuşmasını yapan KALİDA Yönetim Kurulu Üyesi Durmuş Karcı, krizle ilgili her ülkenin her kurumun farklı yorumlar ve sonuçlar çıkardığını belirterek; “Kimileri iyimser olurken kimileri ise krizi içinden çıkılmaz bir durum olarak değerlendiriyor. Sanayiciler ve üreticiler olarak bu kritik süreçte çok daha dikkatli olmamız gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel ise, dünyada yaşanan global krizin boyutları ve sonuçları ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdi.

Türkiye’de krizin otomotiv, mensucat ve konut sektöründe ağır hissedildiğini vurgulan Erçel, şöyle konuştu: “Dünyada krizi yaklaşık 1.5 senedir hep birlikte yaşıyoruz. Bu hem piyasa kaynaklı hem de hükümet kaynaklı olarak görülüyor. Hükümet kaynaklı diyoruz çünkü makro ekonomik dengesizlikleri dikkate almadılar. Örneğin ABD’de ve Avrupa’da 15 senedir bu dengesizlikler devam edip geldi. Cari açıkları çok büyüktü. Bunları Asya finanse etti. Bunun böyle gitmeyeceği belliydi. Bütün sistem bozuldu.”

40 yıldır bürokrasinin içerisinde bulunduğunu ve görmediği kriz kalmadığını aktaran Erçel, özellikle 1978 krizinin şimdikinden çok daha zor bir kriz olduğunun altını çizdi. Krizden kurtulmanın temelinde iki temel nokta bulunduğunu kaydeden Erçel sözlerini şöyle sürdürdü:

“Böyle krizlerden kurtulmak için güvenilir lider lazım. İkinci olarak böyle krizlerde mutlak suretle güven tesis edeceksiniz. Örneğin 1978 yılından sonra Turgut Özal’ın bir lider olarak çıkışı var. Zaten o toparladı. 1994 krizinde bizim liderliğimizden ziyade IMF ile bir çıkış yolu aramamız bize yetti”

2001 krizi ile dünyada yaşanan küresel kriz arasındaki karşılaştırmayı yapan Erçel şöyle dedi: “2001 krizi de çok farklı. Bir sürü olay bir araya geldi. Ben Merkez Bankası’ndaydım istifa ettim. Kemal Derviş geldi Devlet Bakanı oldu. O da liderlik yaptı. Güven sağladı herkes güveniyordu. Dolayısıyla güven ve liderlik son derece önemli. İki noktayı ortaya koymadığınız sürece krizden çıkmanıza imkan yok” ifadelerini kullandı. Erçel, “Bizim her zaman söylediğimiz bir şey var. Nasıl din günahsız olmazsa kapitalist sistem de krizsiz olmaz. Krizler ileride de olacak.”

Önceki krizlerde taleplerin ‘canavar’ gibi olduğuna dikkat çeken Erçel, “Hem iç hem dış talep vardı. Ama üretimi yapamadık, üretim durmaya başladı. Ama şimdi resesyonda malınızı pazarlayamıyorsunuz. Böylesi bir sorunla karşı karşıyayız” dedi.

Bu aralar Türkiye’nin siyasi veya ekonomik güveni sarsıcı hareketler yapmaması gerektiğini ifade eden Erçel, yapılan araştırmalarda krizin en kötümser haliyle 2010 yılı sonuna kadar devam edebileceğini öne sürdü.

Erçel’in konuşmasının ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Erçel, Arap sermayesinin Türkiye’ye yatırımları ile ilgili soruya, “ Tahminim hükümetle bu konuda çalışma yapıyor. Ama bu noktada kritik bir olay arz etti. O da özel bir televizyonun satışı için gelen 375 milyon dolarlık bir para. Hikayeyi biliyorsunuz. Bu olayı ürküttü. Ama 40-50 milyar dolarlık giriş Türkiye’yi de rahatlatır diye düşünüyorum” şeklinde cevap verdi.

Konferansın ardından KALİDA Başkan Yardımcısı Sıddık Kesim, konferans veren Gazi Erçel ile Dünya Gazetesi Yazarı Osman Arolat’a Kahramanmaraş anısına hediye verdi.

Konferansı, Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, KSÜ Rektörü Prof. Dr. A. Nafi Baytorun, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Balduk, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Arıkan, işadamları ve diğer ilgiler takip etti. (Haber ve Fotoğraflar: ALİ ESKALEN AHRAMANMARAŞ) (www.kanal46.com)





Editör: TE Bilisim