AA Finans "Para Politikası Kurulu Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistler, bu ay yapılacak PPK toplantısında politika faizinde ve faiz koridorunda değişiklik beklemiyor.


AA Finans "Para Politikası Kurulu (PPK) Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistler, bu ay yapılacak PPK toplantısında politika faizinde ve faiz koridorunda değişiklik beklemiyor.


AA Finans'ın Merkez Bankası'nın 17 Eylül'de gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin piyasa beklenti anketi sonuçlandı.


18 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilen ankette ekonomistlerin hiçbiri yüzde 4,50 olan politika faiz oranında değişiklik beklemiyor. Öte yandan ekonomistler Merkez Bankası'nın yüzde 7,75 olan borç verme ve yüzde 3,50 olan borçlanma faiz oranlarında da herhangi bir değişiklik beklemiyor.


Ekonomistlerin yarısı YP zorunlu karşılıklarda indirim bekliyor


Ankete katılan 18 ekonomistin yarısı yabancı para (YP) zorunlu karşılık (ZK) oranlarında indirim bekliyor. Ekonomistlerin yabancı para zorunlu karşılıklarda indirim beklentilerinin medyanı 50 baz puan olurken, beklentiler en düşük 50 ve en yüksek 150 baz puan arasında yer aldı.


Ayrıca 18 ekonomistin 7'si rezerv opsiyon katsayısında indirim olacağı yönünde beklentilerini bildirdi.


PPK temmuz ayında faiz koridorunun üst bandını 75 baz puan artırmıştı


Para Politikası Kurulu 20 Ağustos'ta gerçekleştirdiği son toplantısında borç verme faiz oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 7,25'ten yüzde 7,75'e yükseltmişti. Öte yandan yüzde 4,50 olan politika faizini ve yüzde 3,50 olan gecelik borçlanma faizini (faiz koridorunun alt bandı) değiştirmemişti.


Ayrıca 27 Ağustos'ta AA Finans Masasına katılan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "TL'nin değerini tek silahla (döviz müdahale silahı) aslanlar gibi koruyacağız. Faiz silahını hiç kullanmayacağız" diyerek, analistlerin yılsonuna kadar faizlerde bir değişiklik beklememeleri gerektiğin söylemişti.
(AA)