Tropikal iklim meyvesi olan ve halk arasında ''ağaç kavunu'' diye bilinen ''şadok''un deneme amaçlı ekildiği Mersin'de, narenciye ürünlerine alternatif olmaya başladığı bildirildi.


MERSİN (AA) - Mersin'de, tropikal iklim meyvesi olan ve halk arasında ''ağaç kavunu'' diye bilinen şadoğun, narenciye ürünlerine alternatif olmaya başladığı bildirildi.


Tarsus Kaymakamı Hasan Göç, ilçede yaklaşık 8 yıldır ağaç kavunu yetiştiriciliği yapan Hakkı Ekincioğlu'nu bahçesini ziyaret ederek meyvenin üretim aşamaları hakkında bilgi aldı.


Göç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ekincioğlu'nun tarımda alternatif ürünleri ve teknolojiyi yakından takip ettiğini ve marka oluşturma yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirtti.


Ekincioğlu ise 40 dönümlük alandaki ağaç kavunu bahçesinden bu yıl 300 ton rekolte beklediğini söyledi.


Ağaç kavunun birçok rahatsızlığa iyi geldiğini anlatan Ekincioğlu, ürünün kilogramının pazarda ortalama 2 liraya satıldığını ifade etti.


Narenciye üretim yapan çiftçilere ağaç kavununu alternatif ürün olarak öneren Ekincioğlu, üretim alanlarının yaygınlaştırılmasını istedi.


Üreticilerin, ağaç kavununu çok fazla bilmediğini belirten Ekincioğlu şunları kaydetti:


"Bu ürün narenciye üreticileri tarafından alternatif ürün olarak değerlendirildiği takdirde ekonomik kazancı da yüksek olacaktır. Ağaç kavunu, fidan dikiminden sonra ortalama 3-4 yıllık bir sürede ürün vermeye başlıyor. Uzun ömürlü bir ağaçtır. Alınan her bir ürünün ağırlığı 750 gram ile 1,5 kilogram arasında değişiyor. Soğuğa dayanıklı ve raf ömrü çok yüksek bir meyvedir. Soğuk hava depolarına bile ihtiyaç duymadan aylarca dayanabilmesi meyvemizin en iyi yanlarından biridir."


Ekincioğlu, ağaç kavununun greyfurttan daha verimli ve ekonomik getirisinin daha yüksek olduğunu sözlerine ekledi.


(AA)