Kahramanmaraş Tarım İl Müdürü İhsan Emiralioğlu; “Şahinkayası Ayvaları artık bir marka” dedi.


Kahramanmaraş Kayseri yolu üzerinde bulunan Şahinkayası Kasabasında bu yıl 2. Düzenlenen Şahinkayası Ayva Festivalinde konuşan Kahramanmaraş Tarım İl Müdürü İhsan Emiralioğlu:” 1970 yılında başlanan ayvacılık bölgede bir marka haline gelmiştir,” dedi.


    Ak Parti Onikişubat ilçe Başkanı Ahmet Özdemir, ilçe yönetim kurulu üyeleri, Şahinkayası sakinleri ve Tarım il Müdürlüğü görevlilerini katılması ile başlayan ikinci ayva festivali ve bahçe bozumu törenine Saygı Duruşu İstiklal Marşı ile başlandı.


    Ayva Yetiştiricileri adına bir konuşma yapan Bahaddin Kurtoğlu ;” Bölgesel soğuk hava deposu istiyoruz. Açıkta bekleyen ayva en fazla iki ay dayanıyor, oysa soğuk hava deposunda uygun şartlarda saklanması halinde bir yıl dura biliyor,” dedi.


    Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu,” İl müdürlüğü olarak bizim böyle bir yatırım yapmamız söz konusu değil, yalınız böyle bir tesis yapılması halinde 1 milyon liraya kadar hibe destek veriyoruz, tesisin yüzde 50 bedelini biz hibe olarak veriyoruz, üç beş kişi ortak böyle bir tesis kurarsanız yüzde 50 bizden hibe ! dedi.


    Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, daha sonra bölgenin üzelliği ve Türkiye de ayva üretiminde birinci sırada olduğumuzu söyleyerek şu bilgileri vardi:


    Kahramanmaraş’ın merkez ilçeleri ve kasabalarında bahçe sahipleri ayvaları toplamaya başladı.Bölgede üretilen ayvalar büyük oranda İsrail, Ürdün ve Rusya gibi ülkelere ihraç ediliyor.


     Türkiye’nin en kaliteli ayvalarının yetiştirildiği bölgelerinden olan Kahramanmaraş’ın Şahinkayası mahallesi  ve çevre köylerinde sonbahar mevsimi ile birlikte bahçe sahipleri ayvalarını toplamaya başladı.


     Kahramanmaraş genelinde yumuşak çekirdekli meyve grupları içerisinde elmadan sonra en çok üretim potansiyeline sahip olan ayvanın, özellikle merkez ilçelerde, Şahinkayası, Suçatı, Çağlayan ve Tekir bölgesinde yoğun olarak yetiştiriciliği yapılıyor.


     Mikro özelliğe sahip havzada yetişen ayvalar ekolojik koşullara bağlı olarak kalite açısından oldukça yüksek albeniye sahip. Ortalama ağırlığı 400–600 gr arasında oluşan ayvaların bölgede yetişen ağırlıklı çeşidi ise eşme.


    Bu bölgelerde üretilen ayvalar kalitesi nedeniyle ulusal düzeydeki tüccarların beğenisini kazanarak hasat sezonu süresince büyük talep görüyor. Bölgede üretilen ayvalar büyük oranda İsrail, Ürdün ve Rusya gibi ülkelere ihraç ediliyor.


    Bölgede üretilen ayvalar ayrıca İstanbul ve Ankara gibi metropol pazarlarında da satılıyor.


    Şahinkayası bölgesinde kapama ayva bahçelerinde incelemelerde bulunan Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Kahramanmaraş’ın bitkisel üretim anlamında çok çeşitli ürünlerin yetiştirildiği bir bölge olduğunu anlattı.


    Bölge çiftçilerinden Hikmet Saz ise, mikro klima ayva yetiştiriciliğinin 20-25 yıl önce başladığını ve zaman içerisinde elmanın yerine ikame olduğunu belirtti.


     Eşme ayvasının adının Ankara Eşme’den geldiğini bildiren Hikmet Saz, eşme ayvasını diğer ayvalardan ayıran en büyük özelliğinin sulu meyve gibi yenilebilmesi olduğunu sözlerine ekledi.