Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Türkiye'nin dünyada büyüme oranı en düşük ve sanayi üretimi en hızlı ülkeler arasında bulunduğunu bildirdi.

TİSK tarafından yapılan açıklamada “Ülkemiz, dünya piyasalarında rekabet eden ülkeler arasında, 2008’in 3üncü Çeyreği itibariyle büyüme oranı en düşük 7 ülkeden biri ve Aralık 2008 itibariyle sanayi üretimi en fazla azalan 7 ülkeden biri iken, Hükümetin etkin önlemler içermesi gereken bir paketi geciktirmesi düşündürücüdür” denildi. TİSK’ten yapılan açıklama şöyle:

“Küresel krizin üretimi vurması ile Türkiye’nin yıllık büyüme hızı 2008’in 3'üncü Çeyreği’nde binde 5’e düşmüştür.

The Economist dergisinin dünya rekabet piyasalarında sözü geçen, gelişmiş ve gelişmekte olan 42 ülkeye ait büyüme verileri aynı dönem itibariyle karşılaştırıldığında, çarpıcı sonuçlar elde edilmektedir. Buna göre, söz konusu oranın en yüksek olduğu ilk 7 ülke Çin, Hindistan, Slovakya, Brezilya, Rusya, Endonezya ve İsrail’dir. Bu grupta büyüme oranı yüzde 9’a kadar çıkmaktadır.

Türkiye, binde 5 oranı ile, büyüme hızı en düşük 7 ülke arasında yer almaktadır. Konu, gelişmekte olan ülkeler kategorisinde ele alındığında ise Türkiye, 22 ülke arasında sondan 3'üncü sıradadır."

"SANAYİ ÜRETİMİ ARTAN SADECE ÇİN VE NORVEÇ"

TİSK açıklamasında 32 ülke arasında sanayi üretimi artış gösterenlerin sadece Çin ve Norveç olduğu vurgulanarak şöyle devam edildi:

"Türkiye’nin 2008’in 3'üncü çeyreğindeki büyüme hızı bir yıl önceye göre 2,8 puanlık düşüş göstermiştir. Belirtilen puan farkı ülkeler itibariyle incelendiğinde 33 ülke içinde Türkiye’nin büyüme hızı en sert biçimde düşen ülkeler grubunda yer aldığı ve bu açıdan 6'ncı sırada olduğu görülmektedir.

Öte yandan veri kaynağında, 2008 yılının Aralık ayında sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre değişimi de ülkeler itibariyle karşılaştırılmaktadır. Buna göre 32 ülke içinde sanayi üretimi artış gösterenler sadece Çin ve Norveç’tir.

Türkiye, yüzde 17,6’ya varan azalış oranı ile sanayi üretimi en hızlı düşen 7 ülke arasında yer almaktadır. Sanayi üretimi en fazla zarar gören ülke yüzde 32,3 ile Tayvan’dır.

Dolayısıyla yukarıda belirtilen verilerden çıkan sonuçlardan ilki, ülkemizin küresel krizden en çok etkilenen ülkelerden biri olduğudur.

İkinci olarak, çeşitli ülkelerde kapsamlı ve etkili önlemlerin alındığı, bunun büyümedeki sert düşüşleri engellediği söylenebilir.

Büyümesi çok zarar gören, işsizliği hızla artan Türkiye’de ise Hükümetin etkin önlemler içermesi gereken bir paketi geciktirmesi düşündürücüdür.”