Sanayicisinin girdi maliyetini düşürmek için birbiri ardına projeler geliştiren Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 28 milyon avro yatırımla doğalgaz ile çalışacak elektrik santralı kuruyor.

Toplam 30 milyon liralık yatırımla tamamlanan atık su arıtma tesisi ağustos ayında hizmete açılan ve sanayicinin kullandığı suyun maliyeti düşürülen Gaziantep OSB'de, 50 megavat gücündeki elektrik santralının kurulum çalışmaları hızla devam ediliyor.

Türkiye'nin en çok enerji tüketen bölgesi olan Gaziantep OSB'de, santral 2011 yılının başında devreye girecek ve bölgenin elektrik tüketiminin yüzde 10-12'sini karşılayacak. İstenilen verimin alınması durumunda santral yatırımı, bölgenin elektrik tüketiminin tamamını karşılayacak şekilde büyütülecek.

Gaziantep OSB Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1969 yılında 1,5 milyon metrekare ile başlayan bölgenin yıllar içinde gelişimine devam ederek bugün 4 bölgede 24 milyon metrekareye ulaştığına dikkati çekti.

Nakıboğlu, bölgede aylık 210 milyon kilovat saat elektrik tüketildiğini ve 12 milyon metreküp doğalgaz kullanıldığını, 170 ülkeye yılda 3,5 milyar dolarlık ihracat yapıldığını belirtti.

“YILDA 500 MİLYON LİRALIK ELEKTRİK SATIYORUZ”

Gaziantep OSB'nde TEDAŞ'tan toplu olarak aldıkları elektriği abonelere sattıklarını belirten Nakıboğlu, Şubat 2005 tarihinden beri uyguladıkları modern SCADA sistemi ile sıfır kayıp sıfır kaçak ve yüzde 100 tahsilat yaptıklarını, sanayicilerine TEDAŞ fiyatLarının altında elektrik verdiklerini kaydetti.

Nakıboğlu, “Sanayicimize yılda 500 milyon liralık elektrik satıyoruz. Elektriği, en ucuz sanayi tarifesinden yüzde 15 daha düşüğe sanayicimize veriyoruz ki, bunun parasal değeri yıllık 50 milyon lira. Bu para, sanayicimizin cebinde kalıyor” dedi.

İkinci ve dördüncü bölgede elektrik sisteminin yer altına alındığını, diğer bölgelerde de aynı çalışmayı yapacaklarını anlatan Cahit Nakıboğlu, şunları söyledi:
“Biz de enerji damarlarımızın içinde dolaşan kan gibi. Bir anlık elektrik kesintisi bile bizim fabrikamızda 50-100 bin dolara mal oluyor. Sistem yer altına alınınca her türlü arıza engellenecek, üretim kaybı önlenecek. Türkiye'nin en çok enerji tüketen sanayi bölgesiyiz, yıllık 2,5 milyar kilovat saat elektrik tüketimimiz var. Elektrik maliyetini düşürecek çalışmalarımız devam ederken, 50 megavat gücündeki elektrik santralimizin yapımı da hızla sürüyor. Bu santral dogalgaz ile çalışacak. Ayrıca, çıkan buhardan 3 megavat elektrik de üretilecek. 2011 yılının ocak-şubat ayında faaliyete geçecek santralimiz 28 milyon avroya mal olacak. Santral ilk etapta bölgenin elektrik tüketiminin yüzde 10-12'lik kısmını karşılayacak. Bu küçük ama, santral verimli olursa istediğimiz sonuçları alırsak yatırımı büyüteceğiz. Organizenin elektrik tüketiminin tamamını karşılayacak yeni yatırımlar yapacağız.”

Nakıboğlu, sanayicinin girdi maliyetlerinin düşeceğini, daha da ucuza elektrik kullanabileceğini sözlerine ekledi. (Mynet)