Yeni Türk Ticaret Kanunu tasarısında yer alan 'bileşik faiz uygulamasına son verilecek' maddesi bankacılar arasında paniğe yol açtı

Bankacıların itirazlarına rağmen tasarı komisyondan aynen geçerken bu durumun uluslararası alanda itibar kaybı doğuracağı vurgulandı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu gündemindeki Türk Ticaret Yasası metninde yer alan "bileşik faiz uygulamasına son verilecek" maddesi, bankacılar arasında paniğe neden oldu. Tasarıda "ticari kredilerde bileşik faiz uygulanmayacağı" yönünde kesin hüküm yer aldığını belirten bankacılar, bu maddenin teknik olarak yanlış olduğuna, uygulamada ise çok daha büyük sorunlar yaratacağına dikkat çekti.

Edinilen bilgiye göre tasarı Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülürken bankalar Bankalar Birliği aracılığıyla maddeye itiraz etti. Ancak komisyondan çıkan yasa metninde "Bankaların karşı çıkmasına rağmen değişiklik gereği görülmedi" ibaresi yer aldı. Bu tasarının yakında Genel Kurul gündemine gelerek yasalaşacağını hatırlatan bir bankacı, "Bileşik faiz uygulamasının kaldırılması" maddesinin, "Matematikten karekökü kaldırıyorum demekle aynı şey" olduğunu söyledi.

Kredi kartlarından zaten bileşik faiz uygulamasının kaldırıldığını hatırlatan bankacılar, normal kredi işlemlerinde de uygulamaya son verilmesinin tüm hesapları altüst edeceğinin altını çiziyor. Örneğin mevduatta temdit ederek, tasarruf sahibine anaparanın üzerine hak edilen faizi koyup yeniden para yatırmasının sağlandığını yani bileşik faiz uygulandığını kaydeden bir bankacı, "O zaman mevduat sahibi için de aynı uygulamayı kaldıracaklar mı" diye konuştu.

Bileşik faiz uygulamasının bankacılığın, finans sektörünün olmazsa olmaz unsurlarından olduğunu kaydeden bir başka bankacı ise "Teknik olarak nasıl böyle bir yasa maddesi olabilir, anlamak mümkün değil" dedi.

Bankacılığın üzerinde yük kalmaz

Bankacı, tasarı madde aynen korunarak yasalaştığı takdirde bankacılığın bundan doğacak zararı mutlaka kredi kullanan şirket ya da kişiye yansıtacağının, bu durumda da bileşik faizi kaldırmanın kredi kullanana bir yararı olmayacağının altını çizdi. Temdit yerine bu kez temerrüt işlemi yapılacağını söyleyen bankacı, zamanında ödenmeyen krediye hemen temerrüde düşmüş muamelesi yapılıp, çok daha yüksek faiz oranı uygulanacağını vurguladı. Bankacılığın bir aracılık kurumu olduğunu, kaynak toplayıp bunu kullandırdığını hatırlatan aynı bankacı, "Bankacılığın üzerinde yük kalmaz, yansıtır" dedi.

Bileşik faiz uygulamasının kaldırılması halinde, birçok kredi kullananın temerrüde düşmüş olacağını, çok sayıda şirketin borcunu ödeyemez duruma düşüp ticari itibarlarının zedeleneceğini kaydeden bir başka bankacı ise "Bileşik faizin kalkması riskin büyümesi demek, bu da daha temerrüde düşeceği belli olmadan kullandırılan kredideki faiz oranının baştan, peşinen artırılması demek" diye konuştu.

Yabancı bankalar kilitlenir

Mortgage gibi kredilerde bileşik faiz uygulamasının olmazsa olmaz bir unsur olduğunu, uzun vadeli kredilerde bileşik faizin kalkmasının çok daha büyük sıkıntılar yaratacağını kaydeden bankacılar, "Kullandığımız kaynağa, örneğin dışardan konut kredisi için bulduğumuz kaynağa bileşik faiz uygulayıp buna göre ödeme yapacağız ama aynı kaynağı kullandırdığımızda bileşik faiz uygulayamayacağız, bu olacak iş değil" dediler.

Bileşik faiz uygulamasının kaldırılmasının pratikte çok fazla sorun yaratacağını, örneğin tüm bilgisayar programlarının bile değiştirilmesi zorunluluğu çıkacağını belirten bankacılar, yabancı bankaların işinin ise çok daha zor olacağı görüşünde. Yabancı bankaların tüm dünyada kullandıkları bilgisayar programlarını Türkiye'de kullandıklarını, dünya çapında hesapların aynı bazda yapıldığını hatırlatan bankacılar, "Yabancı bankaların bileşik faiz uygulaması olmadan ana şirketleri ile aynı dilden konuşmaları bile mümkün değil" yorumunu yaptı.

FT 'Bileşik faiz kalktı' yazarsa
Türkiye'deki yabancı bankaların yöneticilerinin, merkezlerine bu durumu anlatmalarının ne kadar zor olacağını tahmin ettiğini, çok önemli sorunlarla karşılaşılacağını kaydeden bir bankacı ise bunun aynı zamanda büyük itibar kaybı olacağını söyledi.
Bu madde yasalaşırsa, örneğin Financial Times (FT) gazetesinin "Türkiye'de bileşik faiz kaldırıldı" diye manşet atacağını, bunun dünyadaki etkisinin çok büyük olacağını belirten bankacı, bu durumun uluslararası çapta büyük itibar kaybına yol açıp, siyasi konular da dahil, birçok problem ve soru işareti yaratacağını vurguladı. Çünkü faizin yasak olduğu bilinen ülkeler dışında, tüm ülkelerde bileşik faiz uygulaması bulunuyor.

Böyle bir yasa maddesinin neden konulmuş olabileceğine bankacıların akıl sır erdiremiyor. Her alanda örnek diye söz edilen Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere, tüm uluslararası sisteme entegre ülkelerde bu uygulamanın olduğunu hatırlatan bankacılar, AK Parti hükümetinin önemli sorunlar yaratacak böyle bir yasa çıkarma hatasından vazgeçeceğini umuyor.

(Referans Gazetesi)