Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Cari açık kaygı verici değil” sözü, Türkiye’nin cari açığı konusunda sık sık haberler yapan ABD’li ekonomi gazetesi Wall Street Journal’ın (WSJ) dikkatini çekti.

“Erdoğan’ın görünürdeki kaygısızlığı, yeni kabinedeki değişikliklere tezat gibi” yorumunu yapan gazete, “Yatırımcılar, yeni hükümetinin şişen cari açığa yönelik ayrıntılı bir strateji ortaya koyacağı yönündeki net sinyallerin verileceğini ummuşlardı” diye yazdı.
Haberde bir ekonomistin “Cari açığa gelince, umut ve dua ile yaşadıkları izlenimi veriyorlar” değerlendirmesi de yansıtıldı.

WSJ, dün yayımladığı haber analizde Erdoğan’ın açığın yılın son çeyreğinde gerileceği yönündeki sözlerine dikkat çektikten sonra “piyasaların reaksiyonu daha az iyimser oldu” dedi.

Gazeteye konuşan RBS ekonomisti Timothy Ash ise, “Cari açığa gelince umut ve dua ile yaşadıkları izlenimi veriyorlar. Yatırıcımlar, Türkiye’nin büyük ölçüde bir başarı öyküsü olduğu konusunda hemfikir. Ama cari işlemlerdeki bu uçurum onları şoklara çok açık bırakıyor. Neden bu riske girilsin ki” yorumunda bulundu.

Çağlayan’a dikkat çekti

WSJ kabindeki yeni yapılanmanın, ekonomik politikalara güçlendirilmiş bir rol verdiğini de belirterek, “Dış ticaretten sorumlu eski bakan Zafer Çağlayan, yeni oluşturulan Ekonomi Bakanlığı’nın başına atandı. Ticaret, cari işlemler açığının başlıca unsuru” değerlendirmesini yaptı. Gazete, Babacan’ın, ekonomi politika oluşturulmasında önemli rol oynamayı sürdürmesinin beklendiğini de kaydetti.

Merkez’in açık beklentisi arttı

Öte yandan Merkez Bankası tarafından düzenlenen beklenti anketinde, yılsonu büyüme beklentisi yüzde 5.5’ten yüzde 5.9’a yükseldi. Banka, yılsonu cari işlemler dengesinde meydana gelebilecek açık beklentisini de 66 milyar 395.8 milyon dolardan 66 milyar 547 milyon dolara yükseltti.