Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''Mayıs ve haziran aylarında yapılacak oda seçimleriyle yönetim kurullarında daha çok kadın görmek istiyoruz' dedi.


Yazıcı, Gaziantep Sanayi Odası'nı (GSO) ziyaret ederek başkan Adil Konukoğlu ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü.
     Müteşebbis ve sanayicinin önündeki engelleri kaldırmak için çalıştıklarını belirten Yazıcı, ticaret erbabının faaliyetlerini sürdürmelerine katkı sağlayacak çalışmalara da önem verdiklerini ifade etti.
     Oda ve borsa yönetimlerinde kadın sayısının da artmasını isteyen Yazıcı, şöyle devam etti:
     ''Mayıs ve haziran aylarında yapılacak oda seçimleriyle yönetim kurullarında daha çok kadın görmek istiyoruz. Katkı verecek kadın varsa onları yönetime almanızı arzu ediyorum. Sanırım Başbakanımızın görüşü de bu doğrultudadır. İnşallah seçimlerin ardından kadınlarımız yönetimlerde daha fazla yer alır. Kadınların bulunduğu yerlerde disiplin seviyesi daha da artıyor. Konuşmalarımıza özen gösteriyoruz, boş laflarla toplantı yapmıyoruz.''
     GSO Başkanı Adil Konukoğlu da şehir olarak 2023 yılında Türkiye'nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine 30 milyar dolar ihracatla destek vereceklerini söyledi. Konukoğlu, bugüne kadar hedefleri aştıklarını, bunu da başaracaklarını kaydetti.
     Ziyaretin ardından Konukoğlu, Yazıcı'ya el işlemeli bakır tepsi hediye etti.
    
     -''Eşlerin kefalet iznine ilişkin yasal düzenleme''-
    
     Yazıcı, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan'ı da ziyaret etti.
     İş adamlarının önündeki engelleri kaldırmanın görevleri olduğuna dikkati çeken Yazıcı, ''Bu anlamda çokça sözünü ettiğiniz eşlerin kefalet iznine ilişkin yasal düzenlemeyi de değiştiriyoruz'' diye konuştu.
     Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle esnaf ve sanatkarın ticari aktivitelerinde bir kısım azalmalar yaşandığını vurgulayan Yazıcı, şöyle konuştu:
     ''Suriye ile aramızdaki vizeleri kaldırmıştık. Önemli ölçüde insan sirkülasyonu vardı. İnşallah oradaki ortam yeniden tesis olur ve ticaret daha da yoğunlaşır. Önünüzdeki engelleri kaldırmanın görevimiz olduğuna inanan bir anlayışa sahibiz. Bu anlamda çokça sözünü ettiğiniz eşlerin kefalet iznine ilişkin yasal düzenlemeyi de değiştiriyoruz. Buna ilişkin yasayı meclise sevk ettik. Geçen hafta Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. O engeli de kaldırıyoruz. Belki de bu reel hayatın gerçekliği gözetilmeden yapılan düzenlemelerdi. Bunu hem ailenin birlik ve bütünlüğünü gözeterek hem de ekonomik durumunu etkileyecek tasarrufları dikkate alarak tasarladık.''
    
     -''MERSİS Türkiye'nin en önemli yazılımlarından biri''-
    
     Yazıcı, önemli projelerinden Merkezi Sicil Kayıt Sistemi'nin (MERSİS) Türkiye'nin en önemli yazılımlarından biri olduğunu söyledi.
     Türkiye'de şu anda üç tane veri tabanlı yazılım programının bulunduğunu hatırlatan Yazıcı, şunları kaydetti:
     ''Dördüncüsü MERSİS oluyor. Bunun önemli portalları uygulamaya girdi. Bu yılın sonunda diğerleri tamamlanacak. Bittiğinde ekonomik hayatın unsurları MERSİS numarasıyla takip edilebilir, sizlerin çalışmalarınıza da önemli ölçüde katkı sağlar diye düşünüyorum.''
     GTO Başkanı Mehmet Aslan ise Türkiye'ye rol model olmak için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.
     Birlik ve beraberlikle gelişimin çok daha süratli olduğunu belirten Aslan, ''Bunun en iyi örneğini Gaziantep gösteriyor. 6 milyar dolarlık ihracat aslında bu şehrin ihracat potansiyelinin belli bir kısmıdır'' dedi.
     Aslan, ziyaretine anısına Yazıcı'ya bakır sürahi ve ''Çingene Kız'' mozaiği işlemeli bakır plaket hediye etti.


GAZİANTEP-AA