Akaryakıt fiyatlarına neredeyse her hafta zam gelmesinden şikâyetçi olan tüketciler, promosyon uygulamasına son verilmesinin bir faydası olmadı.

Promosyonların kaldırılması ilk günlerde benzinin fiyatını az da olsa indirse de petrol fiyatındaki yükselişin hız kesmemesinden dolayı bir depo doldurmanın maliyeti promosyon dönemindeki fiyatların çok üstüne çıkıyor.

Promosyonun kaldırıldığı 31 Ocak tarihinde bu uygulama benzinin pompa fiyatlarına yaklaşık olarak 30-35 kuruş indirim olarak yansıtılmıştı ve 95 oktan kurşunsuz benzin fiyatı 3.99 TL idi. O günden bugüne kurşunsuz benzin pompa fiyatı tekrar 4.20 liraya ulaştı.

Tüketiciler promosyonların kaldırılmasının bütçelerine hiç bir etkisi olmadığını belirterek, “Benzin almak zorundayız. Önceden promosyonlar sayesinde bedavaya televizyon, cep telefonu, tabak çanak ve peçete alabiliyorduk. Şimdi daha fazla fatura ödüyoruz ve promosyondan da olduk” dedi.

Başka bir tüketici, “Benzindeki pahalılığın sebebi promosyonlar değil. Benzini pahalılaştıran en büyük etken vergidir bunu da araba kullanan ve dünyanın en pahalı benzinini tüketen her Türk vatandaşı bilir. Promosyonlar kaldırıldığında 30 kuruş indirildi de ne oldu? İki ay geçmeden daha pahalı fiyata benzin alıyoruz” dedi.

Şirketler promosyonun kaldırılmasının ardından, bedava çay, dinlenmek için masaj koltuğu hizmeti, bedava oto yıkama gibi hizmetler vermeye başladılar.

‘En büyük kalem vergiler’

Bir sektör yetkilisi Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Promosyonların kaldırılmasının pompa fiyatındaki etkisinin çok yüksek olması beklenmemeliydi. Zira fiyatın en büyük kısmını ürün fiyatı (rafineri çıkışı) ve vergiler oluşturuyor. PetDer rakamlarına göre toplam yüzde 9-11 civarında olan dağıtıcı ve bayi masraf payının nispeten küçük bir kısmını promosyonlar etkiler. Bu dağıtıcı ve bayi payının içinde dağıtıcının taşıma maliyeti, istasyonların faaliyet giderleri, çalışanların maliyeti, amortisman giderleri, bütün masraflar dahildir. Bu anlamda promosyonların pompa fiyatına etkisi doğal olarak düşük” dedi.

Yetkili, Türkiye’nin dünyanın en yüksek akaryakıt vergilerinden birine sahip olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

“Buradaki önemli nokta ÖTV’nin maktu olması, yani belli bir oran değil, belirlenmiş bir rakam olması. Bu rakamın üzerine de KDV geliyor. Dolayısıyla epeyce yüksek. Benzin fiyatının %66-%68 kadarını, dizel fiyatının ise %58-59 kadarını vergiler oluşturuyor.”

Yetkili, “Satış promosyonları ve sadakat programları aslında markayı tercih eden ya da uzun süreli kullanan müşterilerin ödüllendirilmesi amacıyla tüm dünyada yaygın olarak kullanılan pazarlama araçları” şeklinde konuştu. (Mynet)