Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, endeks temmuzda 100,1 iken ağustosta yüzde 0,7 artarak 100,8 değerine yükseldi. Bu değer 39 ayın en yüksek değeri olarak kayıtlara geçti. Endeks, Mayıs 2018'de 101,7 seviyesinde bulunuyordu.

Ekonomik güven endeksindeki artış, reel kesim (imalat sanayisi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.

Reel kesim güven endeksi geçen aya göre ağustosta yüzde 0,1 artarak 112,2, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,2 yükselerek 116,1, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0,6 artışla 110,3, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 7,1 yükselişle 92,4 değerini aldı. Tüketici güven endeksi ise yüzde 1,6 azalarak 78,2 değerine geriledi.

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı:

Piyasaların açılması ile birlikte Ekonomik Güven Endeksi son 2 aydır yukarı yönlü hareketini sürdürüyor. Bu ay itibarıyla 100.8 rakamına ulaşıldı.

Ekonomik Güven Endeksi’nin 100’ün üzerinde olmasının geleceğe dönük beklentilerin pozitif olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda ekonomik algıya dönük iyimserliğin arttığını gösteriyor.

Pandemiye rağmen bu verinin 100’ün üzerinde gelmesi önümüzdeki dönemde makroekonomik gelişmelerin ve özellikle reel sektörün ekonomiye dönük algısının daha pozitif olacağını gösteriyor.

Ekonomik güven endeksi açıklandı Uzmanlardan ilk değerlendirme

Aslında bu rakamların gelmesi sürpriz olmadı çünkü haziran ayından itibaren özellikle hizmet sektörü ve turizm sektörünün yeniden açılması ihracatın hız kesmeden artışına devam ettirmesi, hammadde tedarikindeki sıkıntılara rağmen sanayi verilerinin yüksek gerçekleşmesi ekonomik güven algısını 100’ün üzerinde tutmaya devam ediyor.
Aynı zamanda özellikle uluslararası kuruluşlardan gelen açıklamalar, Fitch, IMF, Dünya Bankası ve OECD’den gelen açıklamalar büyüme ile ilgili rakamların beklenenden fazla geleceğini gösteriyor.

Kısacası hem uluslararası kuruluşların beklentilerinin pozitife dönmesi hem de iç piyasada reel kesimin beklentilerinin pozitife dönmesi, sanayi üretimi ve ihracatın artıyor olması, cari açık ile ilgili beklentilerin nispi olarak aşağı yönlü gerçekleşmesi Ekonomik Güven Endeksi’nin de 100’ün üzerinde kalmasına destek oluyor.

Makroekonomik veriler ile ilgili bu beklentiler devam ettiği sürece ekonomik güven 100’ün üzerine durmaya devam edecektir. Ancak önümüzdeki dönem ile ilgili eğer enflasyon hedeflemesinde ve rakamlarında da beklenildiği gibi ekim ayından itibaren bir iyileşme başlarsa o zaman biz yılın son çeyreğinde ekonomik güven algısının daha da pozitife dönebileceğini göreceğiz.

Diğer bir ifade ile iyileşme enflasyona yansıdığı sürece Ekonomik Güven Endeksi yukarı yönde taşınmaya devam edecektir. 100’ün üzerindeki yukarı yönlü hareketini devam ettirmesi ekonomiye dönük gelecek beklentisini de pozitife çevirmeye devam edecektir.