Kahramanmaraş'ta uzun bir geçmişe sahip olan bekerecilik (ağaç tornacılığı) mesleği, teknolojinin hızlı ilerlemesine rağmen varlığını sürdürmeye çalışıyor.

Geleneksel el sanatları arasında önemli bir yere sahip olan bekerecilik, zamanın etkisine meydan okuyarak ayakta kalmaya devam ediyor.

Kahramanmaraş'ın tarihi Demirciler Çarşısı'nda geleneksel olarak icra edilen bekerecilik mesleği, ağaç oymacılığı veya çıkrıkçılık olarak da biliniyor.

Bu özel meslek, el emeği ve sabırla şekillendirilen muhteşem eserler aracılığıyla gelecek kuşaklara aktarılıyor.

bekerecilik-ustalari-zamana-meydan-okuyor

Günümüzde ise bu mesleği icra eden usta sayısı oldukça azalmış durumda. Ancak bu az sayıdaki usta, asa, sandalye, kürsü ayakları, kirişler, müzik aletlerinin ahşap parçaları ve çeşitli çocuk oyuncakları gibi ürünler üreterek gelir elde etmeye çalışıyor.

ÇABA, Umutları bir kez daha yeşertti ÇABA, Umutları bir kez daha yeşertti

Bir bekerecilik ustası olan Ömer Selaldı, 25 yıldır bu mesleği icra ettiğini belirterek, "Bu meslek, köklerinden gelen bir yetenek gerektiriyor. Günlük dilde ağaç tornacılığı olarak anılan bu iş, aslında ağaç üzerinde neredeyse her türlü ürünün üretimini içeriyor. Teknolojinin ilerlemesiyle bazı ürünlerimiz popülerliğini yitirse de, nostaljiye hitap etmek adına üretim yapmaya devam ediyoruz ve bununla geçim sağlıyoruz. Genellikle taleplere yönelik üretim yapıyoruz; birileri doğrama tahtası istediğinde onu yapıyoruz, kaşık talebi geldiğinde ise kaşık üretiyoruz" şeklinde konuştu.

MESLEK YOK OLUYOR, ÇIRAK YETİŞMİYOR

Bekerecilik mesleğinin deneyimli ustalarından Mehmet Ali Selaldı ise yaklaşık 44-45 yıldır bu çarşıda çalıştığını ve mesleği severek yaptığı için zorluklarına rağmen keyifle sürdürdüğünü ifade etti. Mesleğin köklü bir geçmişi olduğunu ve yeni nesillerden pek ilgi görmediğini belirten Selaldı, "Kendi çocuklarımızı ve kardeşlerimizi yetiştirerek mesleği devam ettirmeye çalıştık. Eskiden çıraklarımız gelirdi ancak şimdi neredeyse hiç çırak gelmiyor" şeklinde konuştu.

Editör: İsa Aslantaş