Genel Sağlık-İş Sendikası, AK Parti iktidarının 2008'de çıkardığı emeklilik yasasının, aynı işi yapan memurlar arasında büyük emekli aylığı farklarına neden olduğunu belirterek, bu durumun Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu vurguladı. Yasaya göre, 2008 yılından önce işe giren memurlara çalışırken aldıkları maaşın yüzde 80'i oranında emekli aylığı bağlanırken, 2008'den sonra işe giren memurlara yüzde 60'ı oranında emekli aylığı bağlanıyor. Bu da emekli aylığında ciddi bir uçurum oluşmasına sebep oluyor.

Sendikanın raporuna göre, aynı maaşla çalışan iki memurdan birine emekli aylığı olarak 16 bin lira, diğerine ise 12 bin lira bağlanıyor. Bu durum, sadece 1 gün farkıyla aynı işi yapan memur emeklileri arasında 4 bin liralık bir fark oluşturuyor.

Genel Sağlık-İş Başkanı Dr. Derya Uğur, 30 Eylül 2008'de işe başlayan memurlarla 1 Ekim 2008'de işe başlayan memurlar arasında mali açıdan büyük farklar olduğunu ifade ediyor. Aynı maaşla aynı işi yapan memurların emeklilik sonrasında gelir düzeyindeki bu büyük uçurum, yıllık bazda 48 bin lirayı buluyor.

Yıl sonu dolar ve enflasyon tahmininde düşüş Yıl sonu dolar ve enflasyon tahmininde düşüş

Sendika, eşitlik ilkesine aykırı bu durumun çözümü için TBMM'ye yasa teklifi taslağı sunarak sorunun bir an önce giderilmesini talep ediyor. 1 Ekim 2008'den önce işe başlayan memurların 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'na, bu tarihten sonra işe başlayan memurların ise 5510 sayılı kanuna tabi olduğu belirtiliyor ve bu iki farklı kanunun emeklilik hakları konusunda adaletsizliklere yol açtığı kaydediliyor.

Genel Sağlık-İş Başkanı Dr. Derya Uğur, emekli matrahı ve ortalama aylık kazancı eşit olan iki memur arasında meydana gelen 4 bin liralık maaş farkının yıllık bazda 48 bin liralık büyük bir gelir uçurumuna yol açtığını altını çiziyor. Bu nedenle, eşit statüde çalışan memurlar arasındaki bu açıkların kapatılması ve mağduriyetlerin giderilmesi için bir kanun değişikliğinin yapılması gerektiği vurgulanıyor.