Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında yaşanan trajik olay. 13 Şubat 2024 tarihinde, saat 14.30 sıralarında, toprak kayması meydana geldi ve milyonlarca metreküplük toprak geniş bir alanla yayıldı. Görüntüler, dağ görünümü veren bir yığma toprak kütlesinin nehir gibi aktığını gösterdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BAE DÖNÜŞÜ FACİADA SON DURUMU PAYLAŞTI

Maden faciasının ardından yapılan sayımda 9 kişinin toprak altında olduğu belirlendi. Toprak altında kalanları kurtarmak için başlatılan çalışmalar sürerken Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bölgedeki son duruma ilişkin açıklama geldi.

altin-madeni-sahasinda-toprak-kayma-bjvg

Erdoğan, olayda ihmaller üzerine gerekli incelemenin başlatıldığını söyleyerek şunları kaydetti:

"SORUŞTURMA BAŞLADI"

MİT’ten PKK’ya Suriye’de nokta operasyon MİT’ten PKK’ya Suriye’de nokta operasyon

"Burada da maalesef böylesine büyük boyutta bir heyelan yaşandı. 600 civarında madencinin çalıştığı bu yerde 9 vatandaşımız maalesef şu anda toprak altında. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. İlk andan itibaren valimiz bölgedeydi. İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya bizzat AFAD'la birlikte olaya müdahil oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar bizimle beraberdi. Yurda dönmesinin olay yerine geçmesinin faydalı olacağını düşündük ve onu da hızlıca bölgeye gönderdik.

"ÖNCELİĞİMİZ MADENCİLERİMİZE ULAŞABİLMEK"

Bugün itibarıyla İçişleri ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız olayları yakından takip ediyorlar, çalışmaların koordinesini üstlenmiş durumdalar. Bu heyelanın teknik incelemeleri, soruşturmaları başladı. Soruşturmaların neticesine göre adımlar mutlaka atılacaktır. Bu aşamada önceliğimiz madencilerimize ulaşabilmek."

aa-20240215-33711343-33711342-cumhu-sr77

DİKKATLİ ŞEKİLDE ARAMA FAALİYETLERİNİ YÜRÜTÜYORUZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, heyelan alanında 400 bin kamyonluk toprak kütlesi olduğunu söyledi. "Heyelan tehlikesi belli alanlarda devam ediyor, dikkatli şekilde arama faaliyetlerini yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.

"SONDALAMA YÖNTEMİYLE İŞÇİLERE ULAŞILMAYA ÇALIŞILIYOR"

Bayraktar açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Aralıksız süren arama kurtarma çalışmaları kapsamında AFAD ekipleri tek sıra halinde ellerine aldıkları demir çubuklarla 'sondalama' yöntemi kullanarak toprak altındaki işçilere ulaşmaya çalışıyor. Hava karardığında bölgeye yerleştirilen aydınlatma kuleleriyle toprak kaymasının olduğu saha yeniden aydınlatılıyor."

GEREKLİ İZİNLER ALINMIŞ

Arama ve kurtarma çalışmalarının sürdüğü maden alanında bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, son duruma ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bölgedeki çalışmaların aralıksız sürdüğü bilgisini veren Bakan Bayraktar, çalışmalarda çeşitli üniversitelerden bilim insanlarından da destek alındığını, karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğunu söyledi.

İŞLETMECİ ŞİRKETTE ZAFİYET VAR

“Kimlerin sorumluluğu varsa yargı önüne çıkacak” diyen Bakan Bayraktar, “İşletmeci şirketin yönetim düzeyinde zafiyet içinde olduğunu görüyoruz.” şeklinde konuştu. Bayraktar, yabancı işletmecinin yöneticilerinin henüz bölgeye gelmediğini söyledi.

Bakan Bayraktar, altın madeni tesisinin işletmecilik anlamında izinlerinde bir problem olmadığını söyledi.

altin-madeni-sahasinda-toprak-kayma-mopa

8 KİŞİ GÖZALTINDA

Olayla ilgili olarak İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Kazayı araştırmak üzere de 3 başmüfettiş ile 1 müfettiş görevlendirildi.

Maden kazasına ilişkin dün biri firma sorumlusu 7 kişi gözaltına alındı. Bu sabah saatlerinde bir kişinin daha gözaltına alınmasıyla bu sayı 8'e yükseldi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 7 kişiden oluşan bilirkişi heyetinin heyelanın nedenini araştırmak için bölgede çalışma yaptığını açıkladı.

İŞÇİLERDEN 5'İ KONTEYNER, 3'Ü ARAÇTA, 1'İ KAMYONDA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, felaketin yaşandığı bölgedeki çalışmalardaki son duruma ilişkin yaptığı açıklamada bölgede 339’u arama kurtarma personeli olmak üzere bin 800 kişiyle çalışmaların sürdüğünü belirtti. Yerlikaya, “Ayrıca 626 araç, 97 aydınlatma kulesi, 32 iş makinesi, 6 drone, 3 KBNR aracı, 5 metale duyarlı radar cihazı ile çalışmalar devam ediyor.” dedi.

Bakan Yerlikaya, yapılan değerlendirmelerde mahsur kalan işçilerden 5’inin bir konteyner, 3’ünün aynı bölgede araç içinde, 1 işçinin ise farklı bir bölgede kamyon içinde olduğunu söyledi.

Editör: İsa Aslantaş