Donetsk'in büyük kısmı ve Lugansk'ın kritik bölgeleri hâlâ Ukrayna'nın kontrolünde; bu sebeple Rusya güçleri doğudaki güçlü Ukrayna birliklerini kuzey, güney ve doğudan yaklaşarak kuşatma altına almaya çalışıyor. Londra'daki King's College'da çatışma ve güvenlik dersleri veren akademisten Tracey German, "Bu kontrol etmek için çok büyük bir alan, bunun coğrafi zorluklarını da gözardı etmemeliyiz" diyor.

Kritik İzyum şehrine girmeyi başaran Rus işgalcilerin bir sonraki hedefi, M03 karayolu üzerindeki 125 bin kişinin yaşadığı Slovyansk şehri. Bu şehir de Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından 2014'te kuşatılmış, ardından Ukrayna güçlerince geri alınmıştı. Slovyansk'ın ardından da hemen güneyindeki Kramatorsk geliyor.

ABD merkezli Institute for the Study of War'a (ISW) göre, eğer Ukrayna Slovyansk'ta Rus güçlerine karşı durmayı başarırsa, Rusya'nın iki bölgenin tamamını ele geçirme planı 'muhtemelen başarısızlıkla sonuçlanacak.'

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Kiev çevresinden çekilmek zorunda kalan ve binlerce kayıp verdiği bilinen Rus ordusunun Harkov'dan başlayıp güneydeki Herson'a kadar uzanan 500 kilometrelik cephe hattına yeni birlikler yığdığını bildiriyor. Bir ABD'li yetkili Vladimir Putin'in Donbas'a iki ayrı taktik tabur daha konuşlandırdığını söyledi.

SOĞUK RÜZGARLARPutin İsrail’den kilise istedi!Haberi Görüntüle

Hafta başından bu yana Harkov ve Kramatorsk ölümcül saldırılar altında. Zaporizhzhia ve Dnipro gibi ülkenin orta kesimindeki şehirlere de Rus füzeleri atıldı. Çarşamba sabahı ise güneydeki Mykolaiv şehrinde peş peşe patlama sesleri duyuldu. Mykolaiv yakınlarındaki Bashtanka kasabasında bir hastaneye top mermileri isabet etti. Halen Rusya'nın tamamen kontrolü sağlayamadığı Mariupol'de ise Moskova Ukrayna güçlerine bir kez daha teslim olmaları çağrısı yaptı.

Ukrayna ordusu ise bu sabah yaptığı açıklamada Donbas'taki Rus saldırılarının püskürtüldüğünü ve birçok cephe hattında başarılı misillemelerde bulunulduğunu duyurdu. Açıklamaya göre, Rus işgalciler Harkov'daki Ukrayna birliklerini ve kritik altyapı tesislerini hedef aldı. İzyum'daki saldırı ise Rusların ağır kayıp vermesiyle başarısız oldu. Ukrayna ordusu, Donbas'taki Marinka kasabasını Rus işgalcilerden geri almayı başardı.


ABD DEV BİR PAKET DAHA AÇIKLIYOR

ABD Başkanı Joe Biden ve müttefik ülkelerin liderleri video konferans yöntemiyle bir buçuk saat görüştü. Online buluşmada İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa lideri Emmanuel Macron, Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İtalya Başbakanı Mario Draghi ile Polonya ve Romanya liderleri yer aldı.

Bir ABD'li yetkili, Başkan Biden'ın büyük bir silah yardımını daha birkaç gün içinde ilan edebileceğini söyledi. Gazetecilerin daha fazla ağır silahlar gönderilip gönderilmeyeceğini sorması üzerine ise Joe Biden "Evet" yanıtını verdi.

Yardımın, bir önceki pakette olduğu gibi 800 milyon doları bulması bekleniyor. ABD'nin işgalin başlangıcından bugüne kadar Ukrayna'ya sağladığı silah desteğinin tutarı 3 milyar dolar.

Arsenal - Bayern Münih (9 Nisan) maçı şifresiz mi, hangi kanalda, Arsenal - Bayern Münih maçını hangi kanal veriyor? Arsenal - Bayern Münih (9 Nisan) maçı şifresiz mi, hangi kanalda, Arsenal - Bayern Münih maçını hangi kanal veriyor?

NORVEÇ'TEN 100 MISTRAL FÜZE

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna'nın doğusunda halihazırda başlayan savaşın yoğun topçu ateşine sahne olacağını kaydetti ve askeri yardımın bu yönde gerçekleşeceği bilgisini verdi. Kanada da İngiltere'yle benzer şekilde Ukrayna'ya topçu sınıfı ağır silahlar yollayacak.

İskandinav ülkesi Norveç ise, Ukrayna'ya 100 Mistral hava savunma füzesi göndereceğini duyurdu. Kızılötesi güdümlü MANPADS olarak da bilinen füze, su yüzeyindeki hedefleri de vurabiliyor.

PENTAGON JETLERİ RESMEN DOĞRULADI

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ise, Ukrayna'ya savaş uçağı gönderildiğini resmen doğruladı. Sözcü John Kirby, "Ukraynalıların şu anda iki hafta önce olduğundan daha fazla uçağı var. Bu tesadüf değil. Bu, onların bildiği uçak tiplerinden tedarik edebildikleri içindir" dedi.

Birçok ülkenin Ukrayna'ya savaş uçağı sağladığını aktaran sözcü Kirby, Kiev yönetiminin elinde ayrıca uçakları havada tutmak için yedek parçalar bulunduğunu da ekledi. Pentagon'un verdiği bilgiye göre, Washington Ukrayna'ya uçak yedek parçaları gönderdi.

Rusya, ABD ve Batılı müttefiklerini Ukrayna'ya ağır silah göndermeleri halinde savaşa doğrudan müdahil olabilecekleri yönünde uyarmıştı. ABD ve müttefiklerinin gönderdiği tanksavar füzeleri, Kiev çevresinde yaklaşık bir ay süren çatışmaların kaderini belirlemiş ve ağır kayıplar veren Rus ordusu çekilmek zorunda kalmıştı.

Ukrayna'ya kaç savaş uçağı gönderildiği ve uçakların menşei henüz bilinmiyor. Ancak jetlerin Rus üretimi olduğuna kesin gözüyle bakılıyor. Kiev yönetimi, Batılı ülkelerden Rus üretimi MiG-29 savaş uçakları istemişti ve söz konusu jetler bazı Avrupalı ülkelerin envanterinde bulunuyor.

Savaş uçağı tedarikinin Donbas muharebelerinin kaderi için bir dönüm noktası olabileceği belirtiliyor.

ÇEKYA'DAN BİR ADIM DAHA

Avrupa ülkesi Çekya, geçtiğimiz haftalarda Rus üretimi tankları Ukrayna'ya göndermişti. Ukrayna'nın batı komşusu Slovakya da Kiev yönetimi için yine Rus üretimi S-300 hava savunma sistemi tedarik etmişti.

Ukrayna'ya T-72 Rus tankları ve zırhlı araçlar yollayan Çekya, ayrıca savaşta hasar görmüş Ukrayna tanklarını tamir etmeye hazırlanıyor. Prag yönetimi, Kiev'den gelen talebi olumlu karşıladıklarını resmen duyurdu.

Buna göre, hasar görmüş Ukrayna tankları ve zırhlı araçları Çekya'da onarılacak. Savunma Bakanı Jana Cernochova, "Çekya olarak Ukrayna tarafının, kurulumu gereken veya çatışmalarda hasar gören yer ekipmanlarının onarımında işbirliği talebine resmi olarak olumlu yaklaşan ilk ülke olduk. Bu Rus saldırılarına maruz kalan Ukrayna’ya olan tam desteğimizin bir diğer göstergesidir" dedi.

Kaynak: Milliyet