Perşembe günü ülkenin lideri Kim Jong-un'un "ulusal acil durum" ilan ederek salgını bitirme sözü vermişti. Buna göre virüsün yayılmasını engellemek için yerel kapanma uygulamaları ve işyerlerinde toplanmaya yönelik sınırlamalara gidilecek. Güney Kore hükümeti, vakalar üzerine Kuzey'e insani yardım teklifini yenilediğini söyledi. Pyongyang'dan henüz yanıt gelmedi.

ÖNLEMLER YÜZÜNDEN ÜLKE AÇLIKTAN KIRILIYOR

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, koronavirüs pandemisi ve tayfunların neden olduğu gıda sıkıntısını iyileştirmek için önlem alınması çağrısında bulunmuştu. Kuzey Kore'de uzun süreli gıda kıtlığı endişesi nedeniyle hükümet çalışanları ve fabrika işçileri kuraklıkla mücadeleye katılmak için ülkenin dört bir yanındaki tarım bölgelerine gönderildi. Rodong Sinmun gazetesi, "Kamu bilincini artırmak ve kuraklıktan kaynaklanan mahsul hasarlarını önceden önlemek için mevcut tüm yetenekleri harekete geçirmek için sistematik çabalar sürüyor" dedi. Gazete, devlet memurları, şirket ve fabrika işçilerinin kuraklığın yaşanabileceği bölgelerde pompalama ekipmanı dağıtma ve su kaynakları geliştirme için çiftçilerle çalışmaya başladığını yazdı. Başkent Pyongyang'ın kuzeyindeki Anju ve Kaechon'da insanlar göletler oluşturdu, ekinlere gübre ve büyüme artırıcı ekledi; çiftliklere su taşımak için bölgeye traktörler, kamyonlar ve kültivatörler nakledildi.

Mutluluğun ve Refahın Sırrı: Bu Bitki Evinizden Eksik Olmasın! Mutluluğun ve Refahın Sırrı: Bu Bitki Evinizden Eksik Olmasın!

ÜST DÜZEY YETKİLİLER GÖREVDEN ALINDI

Bugüne kadar Kuzey Kore, bir dizi acımasız halk sağlığı önlemi sayesinde büyük bir Covid-19 salgınını önleyebildi. Sınırlı test kabiliyetine sahip, tıbbi altyapısı yetersiz ve kendisini dış dünyadan izole eden Kuzey Kore'de bir salgın hızla ölümcül olabilir. Kuzey Kore'nin katı Kovid-19 önleme tedbirlerini uygulamayan birkaç üst düzey yetkiliyi görevden alan ve 'ağır sonuçlar' konusunda uyarıda bulunan Kim Jong Un'un ise umudu kaybolmuş gibi görünmüyor. KCNA'nın bildirdiğine göre Kim, ülkenin "beklenmeyen Covid-19 salgınının" üstesinden geleceğini söyledi. Kuzey Kore'nin sınırları, Pekin ile hayati öneme sahip ticaret üzerindeki zincirleme etkilere rağmen virüsü uzak tutmak için Ocak 2020'den bu yana kapalı. 

AŞI ORANI BİLİNMİYOR

Kuzey Kore, ulusal Covid-19 aşı programını reddediyor. Ülke geçen yıl yurt dışından tedarik edilecek milyonlarca AstraZeneca ve Sinovac aşısı teklifini kabul etmemişti. Bu durumun ülkenin 25 milyon nüfusunun savunmasız bıraktığı düşünülüyor. Kuzey Kore'nin zayıf sağlık sisteminin virüsle ne kadar etkin mücadele edebileceği konusunda da endişeler var. Kuzey Kore'nin Covid-19 ile mücadelesinde ana yöntem, dışarıyla bağlantısını tamamen kesmek olmuştu. Ocak 2020'de sınırlarını kapatan ilk ülkelerden biriydi. Ancak bu durum temel ihtiyaç malzemelerinin ülkeye girmesini de engelledi. Bunun sonucunda ülke ekonomisi darbe aldı ve gıda kıtlığı yaşandı.

Kaynak: Milliyet