Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, ülkemiz genelinin çok bulutlu, Marmara’nın doğusu, İç Ege, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu, Güneydoğu Anadolu (Adıyaman hariç)ile İzmir, Isparta, Burdur ve Hatay çevrelerinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların İzmir, Manisa, Hatay, Ş. Urfa ve Mardin çevrelerinde yağmur ve sağanak, yağış alan diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması beklenen yağışlar...

Rize ve Artvin'in kıyı kesimlerinde kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli sağanak yağış, Batı Karadeniz'in kıyı kesimleri, Kocaeli, Sakarya, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize'nin iç kesimlerinin yüksekleri, Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda yer yer yoğun kar şeklinde olması bekleniyor.

Bu gece saatlerinde iç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı ile birlikte yer yer sis ve pus olayı bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı, kuzey ve iç kesimlerde 2 ila 4 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

Rüzgar, iç ve batı kesimlerde batı ve güneybatı, doğu kesimlerde güneyli yönlerden, Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında batı ve kuzeybatı, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’da güney ve güneydoğu yönlerden, hafif, ara sıra orta kuvvette, Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda kuvvetli ve yer yer fırtına (40-70 km/sa) şeklinde esmesi bekleniyor.

İSTANBUL’A BUGÜN KAR GELİYOR 

Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Prof. Dr. Şen, “Bugün İzmir, Manisa, Hatay, Ş. Urfa ve Mardin Yağmurlu, Kocaeli, Sakarya, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize'nin iç kesimlerinin yüksekleri, Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda yer yer yoğun kar. İstanbul’da yağmur ve karla karışık yağmur, Anadolu yakası kuzey kesimlerinin yüksekleri kar olabilir. 6 C” dedi.

İSTANBUL KAR İLE MÜCADELEYE HAZIR 

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarılarının ardından mega kentte kar seferberliği başladı. Yağması beklenen kar için Sultangazi’de bulunan Cebeci Tuz Deposu’nda binlerce ton tuz hazırda bekletilirken, oluşan tuz dağları drone ile havadan görüntülendi.

ÇIĞ, YOĞUN KAR YAĞIŞI VE KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI 

Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğü, bölge illeri için çığ, yoğun kar yağışı ve kuvvetli rüzgar uyarısında bulundu.

Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, bölge genelinde havanın çok bulutlu ve kar yağışlı geçeceğinin tahmin edildiği belirtilerek, “Sabah ve gece saatlerinde yer yer sis ve pus hadisesi bekleniyor.

Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın genellikle güneyli ve doğulu yönlerden orta kuvvette ve kuvvetli, zaman zaman fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. İl merkezleri için günün en yüksek sıcaklıkları; Van’da 3, Muş’ta 0, Bitlis’te eksi 1 ve Hakkari’de 0 derece olması beklenmektedir.

Bölge genelinde beklenen kar yağışının, Hakkari ve Bitlis il geneli, Van ve Muş'un güney ilçelerinde yoğun kar (20-45 cm.) şeklinde Salı (21.12.2021) günü gece saatlerine kadar etkili olması beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı (sel, su baskını, buzlanma ve don olayına bağlı olarak ulaşımda aksamalar vb.) yetkililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

Rüzgarın, güney ve güneydoğu yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına (40-80 km/sa) şeklinde esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, ulaşımda aksamalar vb.) yetkililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

Sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayı ile birlikte pus ve yer yer sis hadisesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar, vb) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Eğimi fazla dik yamaçlarda çiğ riski bulunduğundan ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir” denildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Çok bulutlu, aralıklı hafif kar yağışlı 1İstanbul: Çok bulutlu, yağmur ve karla karışık yağmurlu, kuzey kesimlerinin yüksekleri yer yer kar yağışlı 6

İzmir: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerine kadar yağmurlu, iç ve yüksek kesimleri hafif olmak üzere karla karışık yağmur ve kar yağışlı 12

Adana: Parçalı ve çok bulutlu 12, Antalya: Parçalı ve çok bulutlu 16, Samsun: Çok bulutlu, yağmur ve karla karışık yağmurlu, yüksekleri kar yağışlı 8

Trabzon: Çok bulutlu, yağmur ve karla karışık yağmurlu, yükseklerinin kar yağışlı (Yağışların iç kesimlerinin yükseklerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor) 9

Erzurum: Çok bulutlu ve aralıklı kar yağışlı -1Diyarbakır: Çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur, yüksek kesimleri yer yer kar yağışlı 7

Kaynak:Milliyet