Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, akaryakıt protestolarını bastırmak için Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü tarafından gönderilen askerlerin iki gün içinde ülkeden çıkmaya başlayacağını, çekilme sürecinin de 10 gün içinde tamamlanacağını açıkladı.

Olaylar nedeniyle 2 bin 500 Rus askeri Kazakistan'a gönderilmişti.

PROTESTOLAR YENİ YILLAR BİRLİKTE BAŞLADI

Ülkedeki kitlesel protestolar Ocak ayı başlarında, insanların artan gaz fiyatlarına karşı çıkmak için sokaklara çıkmasıyla başladı. Huzursuzluk daha sonra diğer şehirlere yayıldı ve polisle şiddetli çatışmalar, yağma, kundakçılık ve vandalizm ile sonuçlandı.

Kazakistan'ın eski başkenti ve en kalabalık şehri Almatı'da yüzlerce kişi belediye başkanının ofisine ve eski cumhurbaşkanlığı konutuna baskın düzenledi. Polis memurlarına ve askerlere yönelik çok sayıda saldırı haberi geldi.

Tokayev, şiddeti durdurmak ve düzeni yeniden sağlamak için barış gücü gönderen Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nden (CSTO) yardım istedi.

BÜYÜKELÇİ SAPARBEKULY: TOPLUMSAL KARGAŞA ÇIKARMAYA ÇALIŞAN GRUPLAR VAR

CNN Türk'e konuşan Kazakistan Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, şunları söyledi: "Provokatörlerin etkisiyle olaylar bu noktaya geldi. Almata'da olan bitenlerle ilgili başsavcılığa haber verildi. Bu olayların içinde iç ve dış unsurlar var.

Protestocuların birçok talepleri yerine getirildi. Ekonomik sosyal haklar, siyasi taleplerini de beraberinde getirdi, bunlar doğal ancak Cumhurbaşkanımız bunların barışçıl bir çerçevede yerine getirilmesi gerektiğini söyledi."