Karadeniz üstünde son olarak ABD'nin ünlü bombardıman uçağı B-1B'nin önünü kesen Rusya, bu kez kıyıya yerleştirdiği füze sistemiyle NATO'ya gözdağı verdi.

Rus medyası, gemisavar füze sistemleri Bal ve Utes'in ateşlendiğini, Karadeniz Filosu'ndaki Amiral Grigorovich gemisinin ise havada ve denizde vurulan hedefleri gözlemlediğini yazdı.

Rus ordusu, yaptığı açıklamada Utes füzesinin 40 kilometreyi aşkın mesafedeki hava hedefini imha ettiğini bildiriyor. Bal füze sistemi ise Karadeniz'deki düşman gemilerini hedef aldı.

Füzelerin görüntüleri resmi televizyon tarafından ekrana getirildi. Test bölgesi gemi trafiğine kapatılırken, Rus donanması yaklaşık 20 muharebe ve destek gemisiyle Karadeniz'deydi.

İlk kez 1972 yılında Sovyetler Birliği tarafından ordu envanterine sokulan Utes füzeleri, 2016'da yenilendi. Rus ordusunun 2008'den bu yana kullandığı Bal sisteminde ise, 120 ve 260 kilometre menzile sahip iki farklı füze bulunuyor.

Rusya lideri Vladimir Putin, 2014'te el koyduğu Kırım'a yakın zamanda menzili 450 kilometreyi bulan Utes yerleştirdi. Amerikan medyası tarafından 'katil' olarak tanımlanan Utes füze sistemi, Rusya'nın birçok kıyısında konuşlu durumda.

2021'e girilmesiyle alev topuna dönen Karadeniz'de, ABD ve Rusya Ekim ayında bir kez daha kapıştı. Tansiyonun bir gün bile gerilemediği bölgede Rus jetleri, sınırına yaklaşan ABD bombardıman uçaklarıyla yüzleşmek için havalandı.

Ajansların son dakika haberine göre, Karadeniz Filosu Hava Savunma ve Deniz Havacılık Görev Gücü'nden iki Rus Su-30 avcı uçağı, Karadeniz üzerinde iki ABD Hava Kuvvetleri B-1B süpersonik stratejik bombardıman uçağını engellemek için havalandı.

Ajansların son dakika haberine göre, Karadeniz Filosu Hava Savunma ve Deniz Havacılık Görev Gücü'nden iki Rus Su-30 avcı uçağı, Karadeniz üzerinde iki ABD Hava Kuvvetleri B-1B süpersonik stratejik bombardıman uçağını engellemek için havalandı.

Rus Zvezda'nın haberine göre, askeri uçaklar Rusya'nın devlet sınırına iki KC-135 tanker uçağı eşliğinde yaklaştı. Amerikan B-1B, Rusya Federasyonu sınırlarından çıkarıldıktan sonra, Rus savaşçıları ana havaalanına döndü.

Rus uçaklarının uçuşunun, hava sahasının kullanımına ilişkin uluslararası kurallara sıkı sıkıya bağlı olarak gerçekleştirildiği kaydedildi. Su-30, iki kişilik çok amaçlı bir avcı uçağı ve muharebe yükü yaklaşık 10 ton.

2021 FIRTINALI GEÇTİ 

NATO orduları ve Rusya, 2021'in başından bu yana Akdeniz'den Baltık Denizi'ne, Pasifik Okyanusu'ndan Kuzey Kutbu'na yeryüzünün her noktasında karşı karşıya geldi. Yılın en sıcak noktası ise, kuşkusuz Karadeniz oldu.

Rusya lideri Vladimir Putin, ilkbaharda Kırım çevresi ve Ukrayna sınırına 100 bin kişilik ordu yığdı, onlarca jet ve savaş gemisi de Karadeniz'e konuşlandı. İngiliz savaş gemisine Rus jetleri uyarı ateşi açtı, dünya savaşın eşiğinden döndü.

OLASI KIRIM SAVAŞI İÇİN HAZIRLIK 

Rusya, sonbaharda Kırım'da 40'tan fazla savaş gemisi ve 30 jetin korkunç bir güç gösterisine katıldığı büyük tatbikatlar düzenledi. Rusya Savunma Bakanlığı TV kanalı Zvezda tarafından yayınlanan görüntüler füze ateşleme, bombalama ve iniş denemelerini içeriyordu. Bu, Rusya lideri Putin tarafından bu yıl duyurulan büyük askeri tatbikatların sonuncusuydu.

Tatbikata katılan gemiler arasında Karadeniz Filosu'nun amiral gemisi Moskova da yer alırken, Kamov Ka-52 Timsah taarruz helikopterleri de boy gösterisinde bulundu.

8 BİN ASKER, 500 ASKERİ ARAÇ 

Bir Rus savunma kaynağı, "Militanlar, havadan taktik saldırı kuvvetlerinin desteğiyle, ordunun makineli tüfek birimleri tarafından engellendi" dedi.

Haberlere göre tatbikatlarda yaklaşık 8 bin asker ve yaklaşık 500 askeri aracın yer aldığını söyledi. Tatbikatlarda askeri insansız hava araçları Forpost ve Orlan-10 konuşlandırıldı.