Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, günlük basın toplantısının başında Türkiye’deki Twitter yasağıyla ilgili çok sert bir açıklama yaptı.


Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, günlük basın toplantısının başında Türkiye’deki Twitter yasağıyla ilgili çok sert bir yazılı açıklama okuyarak, “ABD , Türkiye’deki ifade özgürlüğünü desteklemekte ve özgür ifade hakkını çiğnemeye yönelik her türlü eyleme karşı çıkmaktadır” dedi. Açıklamanın ardından başlayan basın toplantısının ana gündemi de Türkiye oldu.

17 Aralık Rüşvet Operasyonu ile ilgili yorum yapmaktan kaçınan Washington Yönetimi, uzun bir aradan sonra Türkiye’de yaşananlardan duyduğu kaygıyı ilk defa sert bir açıklamayla dile getirdi. Amerikan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’deki Twitter yasağına açıkça karşı çıkarak, Türk Hükümet’inden de vatandaşlarına her türlü sosyal paylaşım sitesine erişim hakkını sağlamasını istedi.

SORULARDAN ÖNCE OKUDU

Açıklamayı, Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın toplantısının başında Sözcü Jen Psaki yaptı. Gazetecilerden soru almaya başlamadan önce yazılı bir bildiri okuyacağını belirten Psaki, ABD’nin Gezi’de olduğu gibi sadece önemli olaylar sırasında başvurduğu bir yöntemle duyurduğu açıklamasında şunları söyledi:

“ABD, Türkiye’deki ifade özgürlüğünü desteklemekte ve özgür ifade hakkını çiğnemeye yönelik her türlü eyleme karşı çıkmaktadır. Türk Hükümeti’ne vatandaşlarının Twitter’a erişimini engellememesi ve tüm sosyal medya platformlarına özgürce erişimi sağlama çağrısı yapıyoruz. ABD Başkanı Obama’nın da yakın dönemde altını çizdiği gibi, demoktarik hükümetler, iktidar gücümüzü nasıl kullandığımız ve o gücü nasıl sınırlamak zorunda olduğumuz konusunda açık bir tartışma yürütmek için bizimle aynı fikirde olmayanları dinleme gibi zorlukları da kabul etmek zorundadırlar. Bağımsız ve kısıtlanmamış bir medya, demokratik, açık toplumların bir esasıdır ve resmi şeffaflığı, hesap verebilirliği sağlamada hayatidir. Bu davranış, Türkiye’nin kendi dile getirdiği, en yüksek demokrasi standartlarını hayata geçirme isteği ve yabancı yatırımcı çekme çabalarına da terstir.”