ABD'de yaşayan Anadolu Ermenileri, Başbakan Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşıladı.


ABD'de yaşayan Anadolu Ermenileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşıladı. 


Los Angeles’ta otomotiv sektöründe işletme sahibi olan ve Amerika’ya 10 yaşındayken gelen Vago Mesrobian, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, “Biz o toprağın çocuklarıyız, sorunun çözümüne dair bir ışık varsa ne mutlu bize. Ben milletin bu meselede taraf kabul edilmesini ve suçlanmasını doğru bulmuyorum. Mesele hükümetler nezdinde çözülmeli, elbette isterim ki bu kavga bitsin” dedi.


Ermeniler olarak bu meselenin çok daha önce çözülmüş olmasını arzuladıklarını belirten Mesrobian, şunları kaydetti:


“Ama geç de olsa bu açıklama önemli bir adımdır. 2 milyon Ermeni'nin de benim gibi düşündüğüne eminim. Geçmişin acıları yüzünden bugün birbirimize düşman olmaya gerek yok, artık gerçekler kabul edilsin ve bitsin. Yıllardır biz konuştuk ve konuştuğumuz için suçlandık,  şimdi dinleme sırası bizde, Türkiye hükümetini dinliyoruz, nitekim arşivler onlarda. Bize yaralarımızı saracak bir şeyler söylemelerini bekliyoruz. Umuyorum bu adımın devamı gelir. Sonsuza dek küs ve kırgın kalmak istemiyoruz”.


“Gidilecek yol barış yoludur"


Agapoglu hukuk şirketi sahibi Berç Agopoğlu da “Sayın Başbakanımız geçmişte yaşanan hataların tekrar gerçekleşmemesi için olumlu mesajlar vermiştir” değerlendirmesinde bulundu.


Türkler ve Ermeniler'in yüzyıllarca barış içinde yaşadığına dikkati çeken Agopoğlu, iki toplumun birbirini anlaması ile ticari ilişkiye girerek ortaklaşa işlere imza atmasının, sorunun çözümünü getireceğini dile getirdi.


Agopoğlu, “Gidilecek yol barış yoludur. Atılacak adımlar uygarca ve dürüstlük çerçevevesinde, sabırla, birer birer atılmalıdır” diye konuştu.


"Başbakan Erdoğan’ı tebrik ediyorum"


ABD’de 30 yılı aşkın süredir yaşayan 73 yaşındaki Setrak Kireç de Başbakan Erdoğan’ın açıklamasını “biraz geç kalmış" görse de memnuniyetle karşılayanlardan.


 “Her şeyden önce kabul etmeliyiz ki Türk hükümeti tarafından ilk defa böyle bir mesaj veriliyor, bunu çok önemli buluyorum” diyen Kireç, şu değerlendirmede bulundu:


“Keşke daha önce bu adım atılmış olsaydı. Ancak ne olursa olsun herkes kabul etmelidir ki, bu adım meseleye ilişkin yeni bir kapı açmıştır. Ben şahsen Başbakan Erdoğan’ı tebrik ediyorum. İlk defa bir Başbakan böyle bir açıklamada bulunuyor. Kimsenin bu güzel adımı kötü niyetle karşılayacağını düşünmüyorum. Mantıklı olan bir insan bunun iyi bir gelişme olduğunu görür, görmelidir. Ellerimi havaya kaldırıp diyorum ki ‘İnşallah bu yaklaşım samimidir ve devamı gelir, aydınlık günler bizim olur inşallah’”. 


Ancak, Başbakan Erdoğan’ın açıklamasına daha temkinli yaklaşanlar da var.


Los Angeles’ta muhasebecilik yapan Raffi Gülsatarian, "1915 olaylarını dünya seneler önce kabul ettikten sonra Başbakanımızın ‘Ermenilerin de o dönemde yaşadıkları acıların hatıralarını anmalarını anlamak ve paylaşmak bir insanlık vazifesidir’ demesi bana çok genelleştirilmiş bir açıklama gibi geliyor. Ben Başbakanımızdan daha anlamlı bir açıklama beklerdim” dedi. Gülsatarian, bu açıklamanın Türkiye-Ermenistan ilişkilerini etkileyeceğini ise düşünmediğini dile getirdi.


"Erdoğan'ın sözleri tarihi"


Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zadik Toker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin mesajıyla ilgili, "Sayın Başbakanın sözlerini çok olumlu karşılıyoruz. 100 yıldan beri yapılmayan bir işi yaptı. İyi bir yola girildi. Devamının geleceğini ümit ediyoruz" dedi.


İstanbul'da yaşayan Toker, AA muhabirine, Başbakan Erdoğan'ın sözlerini "tarihi ifadeler" olarak nitelendirdi.


Mesajı olumlu bulduğunu vurgulayan Toker, şunları söyledi:


"Türkiye'de ve diğer ülkelerdeki Ermenilerin de bu açıklamaları olumlu bulduğunu umuyorum. Şu ana kadar bize yansıyan olumsuz bir tepki olmadı. Bazı yerlerde münferit çok uç noktalarda bulunan fanatiklerin Türk Bayrağı yakma olayını üzülerek duyduk. Bu tip uç insanlar her toplumun içinde olabilir. Başbakanın sözlerini çok olumlu karşılıyoruz. 100 yıldan beri yapılmayan bir işi yaptı. İyi bir yola girildi. Devamının geleceğini ümit ediyoruz."


Toker, Kayseri'deki Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi'nde birkaç hafta önce 300 kişinin katıldığı ayin düzenlediklerini de sözlerine ekledi.
(AA)