2007 Adli Yılı açılış töreni dün akşam DSİ Cumhuriyet Salonu’nda gerçekleştirildi. Cumhuriyet Başsavcısı Muharrem Morgül yeni adli yılın daha az suç ve hukuki ihtilaflara vesile olmasını diledi: Morgül; “Bağımsız ve güçlü yargı güçlü Türkiye’ye bağlı” dedi.

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı Muharrem Morgül, adli hizmetlerin sağlıklı yürümesinin, diğer kurumlarla uyum ve ahenk içinde çalışmasına bağlı olduğunu söyledi. Morgül; “Bağımsız ve güçlü yargının; ilelebet yaşama ülküsüne yönelmiş, milli birliği güçlenmiş, bağımsız ve güçlü Türkiye’ye bağlı olduğuna inanmaktayım” dedi.

Adli yılın başlaması nedeniyle Kahramanmaraş’ta da DSİ Cumhuriyet Salonu'nda bir kokteyl düzenlendi. Kokteyle; Vali Vekili Abdullah Şahin, Adalet Komisyonu Başkanı Dursun Altınöz, 172. Zırhlı Tugay Komutanlığı Gazi Kışlası Kurmay Başkanı Kurmay Albay Mustafa Akçak, AK Parti Milletvekili Cafer Tatlıbal, Belediye Başkan Vekili Mahmut Nedim Tepebaşı, İl Jandarma Komutanı Albay Ernail Keleş, KSÜ Rektörü Prof. Dr. A. Nafi Baytorun, İl Milli Eğitim Müdürü Necdet Çelikbilek, Emniyet Müdürü Necdet Çelikbilek, hakimler, savcılar, avukatlar, işadamları ve diğer ilgililer katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından kürsüye gelen Kahramanmaraş Baro Başkanı Av. İsmail Kahveci, geçtiğimiz yıllarda 1982 Anayasası'nın değiştirilmesi yönünde vurgu yaptıklarına dikkat çekerek, "Bugün görüyoruz ki, Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden biri insanı esas alan, özgürlükçü bir anayasanın oluşturulmasıdır. Bu sevindirici bir gelişmedir. Çünkü; barışın, huzurun ve kalkınmanın alt yapısını etkin bir hukuk sistemi oluşturur" dedi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) bağımsız bir kurul haline gelmesi gerektiğini dile getiren Kahveci, "Eğer bu gerçekleştirilemezse ne yazık ki yargı bağımsızlığından ve yargıç güvencesinden bahsetmek mümkün değildir" diye konuştu.

Cumhuriyet Başsavcısı Muharrem Morgül ise, bağımsız ve güçlü yargının bağımsız ve güçlü Türkiye'ye bağlı olduğunu belirterek, "Adli hizmetler devlet çarkının sadece bir parçasını, unsurunu oluşturmaktadır. Bu organın sağlıklı çalışması ve istediği neticeyi elde etmesinin aynı çarkta bulunan diğer kurumlarla uyum ve ahenkli çalışmasına bağlıdır" diye konuştu.

Toplantıda daha sonra birinci sınıfa ayrılan Kahramanmaraş Adliyesi hakimleri; Hatice Altınöz, Dilek Binici ve Hayriye Çeliker’in mazbatalarını Adalet Komisyonu Başkanı Dursun Altınöz verdi.

KASİAD’DAN AÇIKLAMA

Öte yandan; Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Başkanı Abdulkadir Kurtul da, adli yılın başlaması nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye'de yargı organlarının hukukun temel ilkeleri çerçevesinde çağdaş bir anlayışla görevlerini yerine getirdiğini belirtti. Hukuk devleti ilkesinin çağdaş demokrasilerin belirleyici niteliği olduğuna dikkat çeken Kurtul, şunları kaydetti:

"Çağdaş uygarlık düzeyine yükselebilmek, hukuk devleti ilkesinin evrensel ölçütlere uygun olarak gerçekleştirilmesi, geliştirilmesi ve korunması ile olanaklıdır. Hukuk devleti, demokratiklik ilkesinin yanı sıra evrensel kuralların üstünlüğünün de güvencesidir." (ajans 46 - www.kanal46.tv)



(YASAL VE MANEVİ UYARI: Bu sayfada yer alan haber ve fotoğrafların tüm hakları saklıdır. Yeniden basılması, dağıtılması, gerçek veya elektronik ortamda kullanılması izne bağlıdır. Aksine davranış, kanunen cezayı gerektirdiği gibi; aynı zamanda emek hırsızlığıdır ve hakkımızı helal etmiyoruz.)

Editör: TE Bilisim