Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu IŞİD ile Küresel Mücadele Özel Temsilcisi Orgeneral Allen ile Suriye ve IŞİD sorununu görüştü.


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bugün ABD Başkanı’nın IŞİD ile Küresel Mücadele Özel Temsilcisi Orgeneral John Allen ile yaptığı görüşmede, ağırlıklı olarak Suriye ve IŞİD sorununun ele alındığı bildirildi. 


Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre; Allen, Türkiye’nin bugüne kadar Irak ve Suriye’den gelen mültecilere yaptığı yardımlar nedeniyle teşekkür ederek, Musul’da alıkonulan Türk vatandaşlarının serbest bırakılmasına ilişkin memnuniyetini belirtti. 


Allen'in, daha önce yaptığı temaslar hakkında Çavuşoğlu'na bilgi vererek, IŞİD ile mücadele konusunda atılması gereken adımlar hakkındaki görüşlerini aktardığı ve bölgedeki güvenlik tehditlerinin ortadan kaldırılmasına ilişkin olarak, her ülkenin farklı şekilde katkı sunacağını bildirdiği öğrenildi. 


Allen'in ayrıca daha önce görev yaptığı Afganistan’daki Türk askeri varlığına ve bu askeri varlığın profesyonelliğine yönelik teşekkürlerini de sunduğu kaydedildi.


Kapsamlı strateji mesajı 


Görüşmede Çavuşoğlu'nun ise Allen'e, bölgedeki güvenlik tehditlerinin kapsamlı bir stratejiyle çözülmesi gerektiğini, “uçuşa yasak bölge” ve “güvenli bölgelerin” Türkiye'ye yönelik mülteci akınlarını durdurmak için gerekli olduğunu aktardığı kaydedildi.


Allen'e ayrıca, bölgedeki güvenlik sorunlarının temelinde Suriye’deki Esed rejimi gibi rejimlerin mevcudiyetinin yattığı ve Suriye’deki siyasi transformasyonun Cenevre Deklarasyonu uyarınca gerçekleşmesi gerektiğinin ifade edildiği bildirildi.


Çavuşoğlu'nun bölgeye ilişkin Türkiye'nin insani yardımları hakkında da ayrıntılı bilgi verdiği ve Türkiye’nin yabancı savaşçıların Suriye ve Irak’a geçişlerine ilişkin aldığı tedbirler ve bölgede akaryakıt kaçakçılığının engellenmesine yönelik önlemler hakkında izahatta bulunduğı açıklandı. 


John Allen, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile de bir görüşme gerçekleştirdi.