Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde vatandaşlarla bir araya gelerek; “Bu paket, aş ve iş paketidir’ sözleriyle onlardan referandumda ‘evet’ demesini ve kapı kapı dolaşıp tanıdıklarından destek istemesini istedi.

‘Türkiye Buluşmaları’ adı altında Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesi’ne gelen Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Elbistan belediyesi’ni ziyaretinin ardından Elbistan Sanayici ve İşadamları Derneği (ELSİAD) düzenlemiş olduğu Yılın En’leri ödül törenine katıldı.

Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Elbistan Kaymakamı Ahmet Altıntaş, Elbistan belediye Başkanı Avukat Durmuş küçük’ün de katıldığı ödül töreninde dernek tarafından seçilen Yılın En’lerinin ödülünü veren Bakan Ergin’e ELSİAD Başkanı Emin Polat el dokuma kilim hediye etti.

Adalet bakanı Sadullah Ergin daha sonra konferansın düzenlendiği Belediye Düğün Salonu’na geçti.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi kaynak, AK Parti’den geçici ihraç edilen Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan, Elbistan Belediye Başkanı Avukat Durmuş Küçük, AK parti Kahramanmaraş ile ilçelerinin teşkilat başkanları, AK Partili Belediye başkanları ile vatandaşların katılımıyla gerçekleşen konferansa katılanlar polis kontrolünden geçtikten sonra içeri alındı.

Elbistan’a adalet sarayı binası ve açık cezaevi sözü

Saygı Duruşlu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansta AK Parti Elbistan ilçe başkanı Bünyamin kılıç’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ilk olarak Elbistan halkının kendisinden beklediği yeni adliye sarayı binası ve Açık Cezaevi’ne değindi.

Ergin; “Ben yıllar önce avukat olarak geldiğim Elbistan’da Kaymakamlık hizmet binasında hizmet veren bir adliye teşkilatımız vardı ve adliyemiz şimdi yine aynı yerde. Ve Elbistan’a güzel, bu bölgeye yarışır, yakışır bir adalet sarayı isteği var burada. Bununla ilgili arsa çalışmalarında son aşamaya gelindi. İnşallah bu çalışma biter bitmez projesini tamamlayıp Elbistan’ın adalet sarayını bu bölgenin en nadide adaletsaraylarından biri haline getirmek boynumuzun borcu ve onu yerine getirmeliyiz. Bu bölge açık cezaevi talebi var. Bununla ilgili alt yapı çalışmaları tamamlanmış, inşallah önümüzdeki hafta hem adalet sarayı hem de açık cezaevimizin tetkiklerini yaparak bu bölgede böyle bir tesis idame ettirilebilir mi, potansiyeli taşır mı, bunu tespit etmek üzere bakanlıktan görevlileri göndereceğiz. Buranın gerekli tespitlerini yapacaklar. İnşallah Elbistan’a açık cezaevi yapmak da bize nasip olur” dedi.

AK Parti’nin 2002 yılından bu yana Türkiye’de yapmış olduğu hizmetlerine değindikten sonra sözü 12 Eylül’de yapılacak olan referanduma getiren Bakan Ergin, Elbistan halkından referandumda ‘evet’ oyu kullanmasını istedi.

“12 Eylül, tarihin ve kaderin bir cilvesi”

Adalet Bakanı Sadullah Ergin şunları söyledi; “Nasip olursa 12 Eylül günü bir refarandum yapmak mümkün olacak. Ve öyle bir öyle bir soru sorulacak ki bu ayrıca değerlendirilmesi gereken bir konu. 12 Eylül 1980’de bu ülkede mevcut yönetime müdahale edilerek demokrasi askıya alındı, bu ülke yeniden demokratik bir yeni yönetime kavuşuncaya kadar geçen zaman zarfı içerisinde birçok insan ızdırap çekti, işkence gördü, hayatını kaybedenler oldu. Ve yıllar sonra demokrasiyi geliştirme noktasında bir siyasi iktidar bir Anaysa düzenlemesi yapıyor, o düzenlemelerin milletin görüşüne sunulacağı gün olarak da 12 Eylül tarihi ortaya çıkıyor. Ben bunu tarihin ve kaderin garip bir cilvesi olarak görüyorum.

“Söz ve kararın millette olmasını istiyorsanız ‘evet’ oyu verin”

12 Eylül 2010 günü millete şu soru sorulacak. Ey millet, 12 Eylül 1980’de asker müdahale olduğunu biliyorsunuz. O müdahale esnasında ve sonrasında insanlarımıza yapılan eziyeti, işkenceyi, yapılan muameleyi haklı buluyor musunuz? O mantalitenin ürünü olan bir takım gelişmelerin aynı şekilde devam etmesini arzu ediyor musunuz? Milletin iradesi üzerine konulmuş olan ipoteklerin sürmesine ‘vet’ diyor musunuz? Yoksa meclisin duvarında yazdığı gibi egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ibaresinin, vecizesinin gerçekten bütün unsurlarıyla bu milletin mukadderatına hakim olmasını arzu ediyor musunuz? Söz ve karar da millete ait olsun istiyor musunuz? Size 12 Eylül günü bunlar sorulacak. Eğer söz de, karar da millete ait olsun diyorsak bu Anayasa değişikliğine oyunuzu ‘evet’ vermelisiniz. Yok, biz halimizden memnunuz, bu millet bakış açısı itibariyle her zaman doğruyu bulamayabilir, bu millete çok güven olmaz, her şeyi bu milletin eline bırakamayız anlayışıyla yapılmış bu Anayasa devam etsin, bizim yerimize bir takım bürokratlar, bir takım güç odakları karar vermeye devam etsin diyorsanız o zaman ‘hayır’ oyu verin. Bu kararı sizler verecesiniz. Egemenlik millete gelsin mi, gelmesin mi? Bu referandumun temel esprisi budur.

“Bu paket, bu ülkeye aş ve iş paketidir”

Efendim bu paket milletin ihtiyaçlarıyla uyuşmuyor, millet aş istiyor, millet iş istiyor. Milletin ‘sıkıntıları başka, sizin uğraştığınız şey başka. Niye milletin işiyle, aşıyla uğraşmıyor da Anayasa ile uğraşıyorsunuz’ diyenler var, bunu da size söyleyecekler. Değerli Elbistanlılar bakınız bu paket, tam da bu ülkeye aş ve iş paketidir. Ben size bir örnek vereceğiz. Aş ve iş yatırımla, üretimle olur. Mevcudun üzerine yeni tesisler kurarak olur. Türkiye’de güven bir yargı sistemi var mı? Vatandaşlarımız yargı hizmetlerinin işleyişinden memnun mu? Türkiye’ye yatırım için gelmek isteyen global sermaye, dünyadaki sermaye bu ülkeye gelip bir yatırım, tesis kurmak istediği zaman önce biraz önce söylediğim parametrelere bakıyor.

“Güven veren adalet sistemi tesis edilirse bu ülkede yatırım yapmaya can atarlar”

Bu ülkede güven veren bir adalet sistemi varsa, evrensel hukukla barışıksa, uluslar arası İnsan Hakları Mahkemesi’nden çokca ihlal kararı çıkmıyorsa bu ülkeye geliyor. Ama Türkiye Avrupa İnsan hakları mahkemesi’ne müracaat yapılan ikinci ülke. En çok ihlal kararı çıkan birinci ülke. Şimdi böyle bir yapının aynen devamını sağlamak mümkün mü? Bu ülkeye, bu yargı devam ettiği süre içerisinde küresel, evrensel sermayenin gelip yeni yatırımları, yeni iş alanlarını açması mümkün mü? Bu ülkede güven veren adalet sistemin tesis edilmesi sonrasında dünyadaki birçok sermayedar gelip bu ülkede yatırım yapmak için can atacaklar.”

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yaklaşık bir buçuk saat süren konferansın ardından Kahramanmaraş’a hareket etti. (Hasan GÖÇER / ELBİSTAN - www.kanal46.com)