Yargılama Habur sınır kapısında niçin yapıldı? Serbest bırakılanlarla ilgili dava açılacak mı? Gelişte nasıl konuştular, savcılıkta ne dediler? “Etkin pişmanlık maddesi” hangi söz üzerine işletildi? “Pişmanız” dediler mi? Karşılama töreni için dava açılacak mı?

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, kamuoyunda tartışmalere neden olan bütün soruların yanıtı Saygı Öztürk’e verdi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, “hurriyet.com.tr”ye yaptığı açıklamada Kandil’den ve Mahmur’dan gelen 34 kişi için Habur sınır kapısı sahasında mahkeme kurulmasının nedeninin tamamen güvenlikle ilgili olduğunu, ilgili makamlarla yapılan temaslar sonucu bu yönde karar alındığını söyledi. Kavak, çocuklar hariç 30 kişi hakkında iddianame düzenleneceğini, ayrıca bu kişilerin karşılanması sırasında yaşananların da ayrı bir soruşturma konusu olduğunu açıkladı.

34 kişinin gelişleriyle ilgili yargıya dönük “haksız eleştiriler” yapıldığını kaydeden, Başsavcı Kavak, sorulara şu karşılığı verdi:

- Gelen kişilerin Kandil ve mahkemedeki açıklamaları arasında ne farklar var?

- Kandil’den gelenler, Murat Karayılan’la birlikte ROC TV’ye yaptığı açıklamada ‘önderliğin talimatıyla gidiyoruz, etkin pişmanlık istemiyoruz, barış görüşmesi yapacağız’ diyor. Ancak aynı kişiler Cumhuriyet Savcıları’nın karşısına çıktıklarında ise ‘demokratik açılımdan umutlandım, örgütten ayrılıp geldim’ diyor. Bu kişiler, Cumhuriyet Savcılarımızın önüne gelinceye kadarki aşamalarını ‘örgüt üyesi’ olarak, örgüt üyeliği fiili içinde değerlendiriyoruz.

- Serbest kaldıktan sonra yaptıkları konuşmalar nasıl değerlendirilecek?

- Cumhuriyet Savcısı’nın karşısına geldiğinde etkin pişmanlık gösteriyor ‘ben umutlandım örgütten ayrılıp geldim’ diyor. Serbest bırakıldıktan sonra kutlamavari şeyler yapıyorlar. Bu da serbest kaldıktan sonra ayrı bir fiil. Görüntüleri toplayıp yasal gereği neyse yerine getirilecek.

- Habur Gümrük sahasına Savcıların gitmesi normal mi?

-Diyarbakır’dan Silopi’ye özel yetkili hakim gitmedi. Mevzuat olarak da mümkün değil. Ancak bizden Silopi’ye sadece keşif için gidilebilir. Bu tarz soruşturmalarda hakimlikçe verilecek kararları mahal hakimliğinden alabiliyoruz. Silopi hakimliğinden de bunu bizim istememiz yasaldır. Kararları mahalli hakimden alabiliyoruz.

-Mahkeme niçin Silopi Adliyesi’nde yapılmadı da, Habur Sınır kapısında özel mahkeme kuruldu?

- Habur ile Silopi arası 15 kilometre. Bu 15 kilometrelik alanda binlerce kişi birikmiş. Bizim oradan çıkıp Silopi adliyesine gitmemiz mümkün değil. Bizi helikopterle alıp Habur Jandarma Taburuna indirdiler. Böyle bir güvenlik sorunu var. Bundan dolayı Habur’da mahkeme kurulmak zorunda kalındı. Burada hukuka, kurala, geleneklerimize aykırılık yaşadığımızı düşünmüyoruz. Bu farklı olay. Kendine özgü şartları olan ve güvenlik sorunu sıkıntısı olan bir olay.

- Güvenlik birimlerinin bu yönde uyarıları oldu mu?

- Kolluk güçlerinin de bu yönde bildirimleri var. Kollukla temas halindeydik.

- Şüphelilerin söylediklerinin Savcılık ve mahkeme tutanaklarına farklı geçirildiği iddiaları için ne diyorsunuz?

- Benim hakimlik alanında yaşananlarla bir ilgim yok. Mahkeme kararından sonra hakim beyi arayıp hepimiz yorulduk, geçmiş olsun dedim. Hakim ve savcılara yorgunlukları nedeniyle teşekkür ettim. Savcılık aşamasında ise bize ne söyledilerse o yazılmıştır.

- Gerçekten ‘pişmanız’ demediler mi?

- Pişmanız lafı ifadelerde yok. 221. maddenin uygulanabilmesi için ‘pişmanız’ demesine gerek yok. ‘Demokratik açılımdan umutlanıp örgütten ayrılıp geldim’ diyor. Pişmanım demesi bu durumda şart değil. Biz hukuk çerçevesinde görevimizi yaptık.

- Kişilerin serbest bırakılması dava açılmayacağı anlamına gelir mi?

- Dava açacağız. Savcılık soruşturması sonucu serbest kalan 25 kişi ve mahkemenin serbest bıraktığı 5 kişi hakkında dava açacağız. 4 kişi çocuk olduğu için onlarla ilgili dava açılmayacak. (HÜRRİYET)