ABD, İsveç, Bulgaristan ve Sırbistan'dan sonra şimdi de İsrail 1915 olaylarının "soykırım" olarak tanınması için düğmeye bastı.

İsrail haber sitesi IzRus, Ermeni soykırım tasarısının Nisan ayında İsrail parlamentosu Knesset’in de gündemine geleceğini duyurdu. Site, muhalefetteki sol eğilimli Meretz partisi lideri Haim Oron’un, Ermeni soykırım tasarısını önümüzdeki ay Knesset’e taşımaya hazırlandığını bildirdi.

Meretz lideri Oron, geçen yıl da benzer girişimde bulunmuştu. Geçen yıl Mayıs ayında Haim Oron tarafından verilen ve Ermenilerin 1915’e ilişkin iddialarının mecliste tartışılmasını öngören önerge, İsrail parlamentosu tarafından reddedilmişti.

IzRus sitesi, Ermeni tasarısının bu yıl hem İsrail içinde hem de dışarıda her zamankinden daha fazla gündemde olduğunu belirterek, jeopolitik nedenlerle tasarının artık Türkiye-İsrail ilişkileri kapsamında görülmediğini öne sürdü.

Türkiye-İsrail ilişkilerinde yaşanan gerginliğin tasarının önündeki en büyük engellerden birinin kalkması anlamına geldiğini savunan IzRus haber sitesi, Ankara’nın dış politikasında yaşanan Batı’dan İslam dünyasına kayma sürecinin de soykırım önergesini vermeye hazırlanan Meretz’in elini güçlendirdiğini ileri sürdü.

SIRBISTAN DA KANUN TASARISI HAZIRLADI

Sırbistan aşırı milliyetçi partisi SRS sözde Ermeni soykırımı için kanun tasarısı hazırladı.

Aşırı milliyetçi SRS partisi basın sözcüsü Zoran Krasi tarafından Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yapılan açıklamada, SRS partisi milletvekilleri tarafından Sırbistan parlamentosuna verilmek üzere hazırlanan kanun tasarısı, 1915 olaylarının resmen "soykırım" olarak tanınmasını öngörüyor.

Oysa daha geçtiğimiz hafta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Sırbistan arasında son dönemde yaşanan yakınlaşma ve Ankara'nın Sırbistan-Bosna arasında başarıyla gerçekleştirdiği arabulucuk görevini örnek göstererek, Türk-Ermeni ilişkilerine gönderme yapmıştı.

Davutoğlu, geçtiğimiz hafta resmi ziyaret için Bulgaristan'a giderken uçakta gazetecilere, “Bin yıldır çatışma halinde olduğumuz Sırplarla konuşarak meseleyi hallettiysek, Ermenistan'la da hallederiz. Bizim sayemizde Sırbistan ile Bosna Hersek arasında yakınlaşma oldu. Bosna Hersek, Sırbistan'a büyükelçi atadı. Sırplarla Boşnaklar arasındaki çatışma, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmadan çok daha yakın ve çok daha acılarla dolu. Bir gece yarısı Bosna Hersek Cumhurbaşkanı ile havaalanında iki saat konuşup Sırplarla sorunlarını çözdük. Şimdi de sırada Srebrenica katliamı için Sırpların özür dilemesi var. İşte biz bunları, bin yıldır çatışma yaşadığımız Sırplarla konuşuyorsak, niye Ermenilerle de konuşmayalım?" mesajı vermişti. (Mynet)