Pakistan Halk Partisi lideri ve 1988'de ilk müslüman kadın Başbakan olan Benazir Butto'nun, Ravalpindi kentindeki bir seçim mitinginde düzenlenen saldırı sonrasında öldürülmesiyle ilgili soru işaretleri hala aydınlatılamadı.

Pakistan hükümeti, Butto'nun araca başını çaptığı için öldüğünü iddia ederken, Benazir Butto'nun sözcücüsü Sherry Rahman, Butto'nun kafasında bir mermi izi gördüğünü söyledi.


Benazir Butto'nun sözcücüsü Sherry Rahman, Butto'nun suikast sırasında patlamanın şiddetiyle başını araca çarparak öldüğü iddialarını yalanladı.

Pakistan hükümetinden dün yapılan açıklamada, Butto'nun ölüm nedeninin, patlamanın şiddetiyle başını makam aracının güneşlik kapağına çarpması olduğu bildirilmişti. Suikast sırasında Butto'nun konvoyunda bulunan Rahman, Butto'nun kafasında bir mermi izi gördüğünü ve elbiselerinin başından sızan kanla kırmızıya boyandığını belirtti.

"MERMİ KAFASININ ARKASINDAN GİRDİ, ÖNDEN ÇIKTI"

Suikastın ardından Butto'nun, kendisine ait araçla hastaneye kaldırıldığını söyleyen Rahman, "Kafasının arkasından girip diğer taraftan çıkan bir mermi izi gördüm. Yaradan sürekli kan aktığı için kendisini doğru düzgün yıkayamadık bile. Çok miktarda kan kaybetti" dedi.

Hükümeti Butto suikastının ardındaki gerçekleri gizlemeye çalışmakla suçlayan Sözcü Rahman, "Hastaneye bile raporunda değişiklik yaptırdılar. Hiçbir zaman doğruyu söylemiyorlar" şeklinde konuştu.

"KAFASINI ÇIKARMASA BİR ŞEY OLMAZDI"

Dün Pakistan İçişleri Bakanlığı, Butto'nun kurşunla vurulmadığını, intihar bombacısının kendini infilak ettirmesi sırasında başını aracın sunroof'una çarpması sonucu öldüğünü iddia etmişti. Bakanlık Sözcüsü Cavid İkbal Çima, "Butto vurulmadı ya da patlamayla fırlayan bir şarapnel kendisine isabet etmedi. Patlamanın şiddetiyle başını, aracının 'sun-roof'undaki kola çarpmasıyla yaşamını yitirdi" demişti. Çima'nın iddiasına göre, Butto başının sağ tarafını çarptığı ve kafatasında kırık oluştu.

Bu sözlere sert tepki gösteren muhalefet, resmi açıklamaları "yalan dolan" olarak nitelemiş, bu tepkinin ardından yeni bir açıklama yapan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Çima, "Butto araçtan çıkmasaydı kurtulacaktı, çünkü araçta bulunan diğerleri yaralanmadı bile" demişti.

Ajanslar